En fattig riddare kom på oväntat besök!

den 29 april 2010, kl 09:01

Jag har aldrig tidigare vare sig tillagat eller ätit fattiga riddare. Men eftersom vi betar av listan över humsmanskost och klassiker så har vi närmat oss just fattiga riddare ett tag. Det var inget fel på detta, om än lite ovant. Fast det förstås, med nykokt drottningsylt så tror jag att jag gillar allt och kanske inte är särskilt opartisk. Dessutom är det ju ett (av flera) sätt att ta till vara på bröd som börjar bli lite trist. Men jo, nog kan jag tänka mig att göra fattiga riddare igen, som en variant på pannkaksefterrätt till torsdagssoppan om inte annat.

Fattiga riddare
Vispa ihop en pannkakssmet (1 ägg, 1 krm salt, 1,5 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl). Doppa 4 brödskivor (bröd åt det vita brödet är nog att föredra för det här ändamålet) i smeten och stek i lite smör på medelvärme. Pudra över kanel och lite socker. Stek någon minut på varje sida eller tills de är gyllenbrunda. Servera fattiga riddarna nystekta och med sylt.

Skriv ut inlägg

Ätbart*2

den 28 april 2010, kl 07:22

Idag gratulerar jag systern på födelsedagen. Hipp, hipp, hurra! I år hänger jag inte upp en picknickkorg i trädet, men eftersom hon frågat flera dagar i rad, så avslöjar jag redan nu i tidig morgontimme vad jag slår in och tar med mig ikväll. En ledtråd: Ätbart*2, vad är det du ska få?


(Men oroa dig inte. Gissar du rätt, så kan det hända att vi har en present till)

Skriv ut inlägg

Ibland leker jag provkök i det röda köket!

den 26 april 2010, kl 10:11

Under några veckor framöver ska jag mellan varven fota mat åt Middagsfrid. I helgen förvandlades därför det röda köket till provkök, fotostudio (och matlådefabrik) på en och samma gång. Kalaskul är bara förnamnet! Sen är det en bonus att man ramlar över det här mongoliska lammet. En rätt som inte är i närheten av att smaka som maten vi brukar laga här hemma (hej sesamolja!), men likväl fantastiskt gott. Jag tror mig veta att vi kommer laga lamm på mongoliskt vis igen.

Lamm på mongoliskt vis
500 g lammstek
1 liten purjolök
Marinad:
3 msk soja
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 krm cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Asiatiska grönsaker:
0,5 gurka
1 liten röd paprika
0,5 röd chili
150 g rättika
0,5 tsk sesamolja
0,5 msk rapsolja
0,5 msk ljus vinäger
0,5 tsk salt
(ris för 4 portioner)

Strimla lammsteken tunt. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga och dra en stund. Skär gurkan  i 0,5 cm tjocka skivor och skär dom därefter i  4 delar. Skär paprikan i liknande stora bitar och skiva rättikan tunt. Blanda i en skål tillsammans med finhackad chili och dressing (sesamolja, rapsolja, vinäger och salt). Strimla purjolöken tunt och stek på hög värme i lite olja i ett par minuter, lägg i det marinerade köttet och stek ytterligare 5 minuter. Rör om under tiden. Serva med ris och limeklyftor. (Receptet är för 4 personer och kommer från Middagsfrid).

Skriv ut inlägg

Hur man glömmer snön som föll häromveckan

den 25 april 2010, kl 20:40

Den här veckan innehåller några gamla favoriter som jag verkligen gillar. Men, i sanningens namn så längtar jag mest efter 1) att få ge mig ut nässeljakt, 2) att förhoppningsvis inleda grillsäsongen på fredag. Om bägge dessa planer går i lås och bom så innebär det att våren snuddar mer vid sommar än vinter. Då är jag beredd att förlåta snön som föll tidigare i veckan, och kommer att fira storslaget. Därav musselkok på lördag. Är det inte en bra plan så säg.

Mån Pasta med räkor och avokado
Tis Nässelpaj
Ons Tonfisksallad med chèvreost
Tor Ärtsoppa
Fre Grillpremiär?
Lör Moules marinées
Sön Renées canneloni

Skriv ut inlägg

En brittisk frukost till lunch

den , kl 14:35

Ibland kan det hända att jag blir obeskrivligt sugen på mat som jag egentligen inte tycker särskilt mycket om. Som vita bönor i tomatsås, något jag gått och tänkt på och pratat högt om dom två senaste veckorna. Då känns det rätt bra att duka fram en engelsk frukost till lunch. En balkonglunchpremiär för att fira att balkongen äntligen är vårstädad. Bacon med äggröra, stekta champinjoner/tomathalvor/bröd, och vita bönor i tomatsås, såklart.

Äggröra för två till tre
Vispa snabbt ihop 4 ägg och 1,5 dl mjölk, tillsätt en nypa salt och lite svartpeppar. Hetta upp en mindre stekpanna, lägg i en liten klick smör och häll i äggsmeten. Stek äggröran på medelvärme, rör om med jämna mellanrum tills en krämig äggröra fås. Serveras omedelbart.

Mer engelskt, tack
Jamies fiskpaj
Scones

Skriv ut inlägg

Ikväll lagar German mat igen!

den 22 april 2010, kl 16:23

Tänk att jag nästan höll på att missa att Landgång gör comeback på teve ikväll! Mitt favoritmatlagningsprogram, snudd på favoritprogram alla kategorier. Skeppskocken German mönstrar på igen och tillsammans med Anne Lundberg lagar han mat till besättningen ombord på en tankbåt. German själv är så go att man helst av allt önskar att man kunde plocka honom genom teverutan och in i sitt eget kök. Alternativt att man skulle få praoa ombord i köket en dag eller två, om det inte hade varit för sjösjukan vill säga.

SVT1, kl 20.30. Missa nu inte detta, lova mig det.

Skriv ut inlägg

Appropå frystömning…

den , kl 08:26

Appropå frystömning, titta vad jag hittade när jag gick igenom frysen ordentligt häromkvällen! Helt klart anmärkningsvärt. Man skulle också kunna säga att begreppet fynd ur frysen får en ny innebörd. Jag tror bestämt att det här är blivande glasspengar, vad tror ni?

Skriv ut inlägg

Ingen gillar kantareller lika mycket som jag gör

den 21 april 2010, kl 07:44


Att äta mat med kantareller är som att äta efterrätt. Och det beror inte på att det är en av få gånger som det verkligen inte snålas med smör och grädde, nej, det beror istället på att kantareller är så ruskigt gott. Godare än all efterrätt, godare än nästan all annan mat och snudd på (men bara nästan) godare än nybakt bröd. Med andra ord är jag inte förvånad över att kantarellsåsen som vi åt till färsk pasta var fantastiskt god, inte det minsta förvånad.

Pasta med kantarellsås
Stek finhackad gul lök och/eller tunt skivad purjolök mjuka i lite smör. Rör ner finhackade kantareller (frysta som tinats går bra), ju mer kantareller desto bättre. Salta, peppra och tillsätt lite extra smör. Häll över 2-3 dl grädde och låt kantarellsåsen småputtra, smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Smula ner torkad timjan och tillsätt även en rejäl näve färsk persilja som grovhackats. Servera kantarellsåsen till färsk pasta för två.

Alla kantareller på pickipicki
Inlägg med kategori kantarell

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen