- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vi tjuvlagade torsdagssoppan!

Posted By tina On 10 november 2010 @ 08:16 In citron,potatis,soppa | 26 Comments

Att jag gillar citron i mat, är inget jag hymlar med. Jag skulle kunna ha citron i all mat, utom möjligen havregrynsgröt (om det nu räknas som mat). Ett recept som har ”citron” i namnet bokmärks därför rakt av, alltid. Den här potatissoppan med citron och timjan har jag suktat efter sedan jag såg den hos tjejerna i köket [1]. Häromkvällen blev det till slut av, och inte helt otippat så gick soppan hem hos mig. Soppan fick för övrigt pris [2] i Taffels och Svensk potatis gemensamma potatistävling tidigare i år. Helt rätt, klart att en finfin soppa ska prisas!

Kerstins potatissoppa
med citron och timjan

0,5 kg potatis
1 gul lök
olivolja att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
5 dl grönsaksbuljong
2 tsk torkad timjan
1 liten (ekologisk) citron
salt och svartpeppar

Fräs finhackad lök i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt skalad och finhackad potatis, rör runt så att potatisen blandas med löken. Häll på matlagningsgrädde och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat (rör om ofta så att det inte bränns). Tillsätt timjan och den heta buljongen till soppan, rör om så det blandas. Innan servering, pressa i 2-3 msk citronsaft samt rör ner finrivet skal från en citron. Smaka av med salt och peppar.

Citron på fler vis

Citronkladdkaka [3]
Vatten som smakar fest [4]
En snabb grön pasta [5]
Fräsch palsternackspuré [6]


26 Comments (Open | Close)

26 Comments To "Vi tjuvlagade torsdagssoppan!"

#1 Comment By Maria On 10 november 2010 @ 08:33

Visst är den urgod! Blir sugen på att laga den igen, snart!

#2 Comment By Hanna On 10 november 2010 @ 10:12

Ah, denna maste ju provas! Ikvall blir det dock gron artsoppa! Mums!

#3 Comment By Designing good life – Sarah On 10 november 2010 @ 10:22

Det lät gott. Friskt med lite citron i!

#4 Comment By Ivana On 10 november 2010 @ 12:48

Gud så gott, måste provas!

#5 Comment By Margareta Lundgren On 10 november 2010 @ 13:03

Det lät så gott så vi lagade soppan till lunch. Blev jättebra. Vi använde mandelpotatis. Det tror jag var ett bra val. Tack för inspirationen!

#6 Comment By Helena On 10 november 2010 @ 13:28

Jag älskar potatissoppa och det måste ju vara gott med citron och timjan i! Det här ska jag absolut testa!

#7 Comment By mamman On 10 november 2010 @ 17:24

Tack för en trevlig kväll med soppa och god efterrätt!
Soppan och efterrätten var jättegoda, och det blev suveränt med citron i soppan!

#8 Comment By Mian On 10 november 2010 @ 18:50

Jag har lagat denna soppa. Kanongod!

#9 Comment By Eva On 10 november 2010 @ 19:02

Åhh.. den är verkligen urgod! Jag minimerade vidbränningsrisken genom att koka potatisen i buljongen och tillsatte grädden på slutet. Ett tips om man inte har lust att passa soppan hela tiden och smakmässigt gör det säkert ingen skillnad.

#10 Comment By tina On 10 november 2010 @ 19:36

Maria: Soppan är toppen! Tack för inspiration! :-)

Hanna: Gröna ärtor är faktiskt det enda som jag inte äter. Jag testade gröna ärtor i soppformat här på picki [7] (med massor av citron i), men det blev ingen favorit. :-P

Sarah: Yesbox!

Ivana: Ja det tycker jag, bokmärk!

Margareta: Åh vad roligt! :-D

Helena: Ja gör det vetja!

Mamman: Tack för sällskapet! :-)

Mian: :-)

Eva: Själv smög jag i lite av buljongen redan från start. Tack för att du påmint mig om denna soppa ett flertal gånger, den gick verkligen hem!

#11 Comment By Mårtenssons kök On 10 november 2010 @ 20:12

Här har du en som är citronmissbrukare, Anki skvätter dropparna på både det ena och det andra. Citron och persilja är de absoluta favoriterna!

#12 Comment By Sofie / Mumsfillibaba On 10 november 2010 @ 21:49

Älskar också citron i det mesta. Denna soppar låter inte dum? Kan hända att jag testar citron på havregrynsgröten imorrn. Risken är att det skär sig med mjölken…;)

#13 Comment By tina On 10 november 2010 @ 21:58

Mårtenssons kök: Ja, här är en som fattat poängen! Citron och persilja är toppen! I fiskgratäng, i potatismos, i tabboleh, osv… :-)

Sofie: Haha, jag betvivlar att du vågar!

#14 Comment By Camilla On 11 november 2010 @ 11:05

Mums! Jag gillar också citron. :)
Vi var i Pickipicki-town i går och käkade utsökt sushi på Yama. Vad fint ni fått kring stationen nu! Det var ju riktig storstadskänsla helt plöstligt. :)
Ha en fin torsdag!

#15 Comment By Loba On 11 november 2010 @ 16:26

Åh, kul med ett nytt sopprecept – vi äter jättemycket soppa hemma just nu. Citron är verkligen supergott i det mesta.

Igår bakade jag äntligen det där rödbetsbrödet med quinoa. Jag minns att du var nyfiken på hur quinoa med färg skulle göra sig i brödet, så här är det:
[8]

#16 Comment By tina On 11 november 2010 @ 17:42

Camilla: Jag är gladast över att det äntligen går att ta sig under spåren istället för över :-) Yama passerar jag varje dag, men hittills har det inte blivit av att jag testat. Kul att den var bra, tack för tips!

Loba: Hurra! Ska genast kika!

#17 Comment By Therese Ö On 11 november 2010 @ 20:43

Citron kan vara bästa ”kryddan” någonsin. Jag gillar att droppa citronjuice över smörstekt potatis eller kykclingfilé. Lime är också en favorit, om jag fick välja hade jag kunnat limejuice med vatten och lite socker resten av mitt liv.

#18 Comment By tina On 11 november 2010 @ 20:49

Therese: Limemarinerade sommabär!!

#19 Comment By Emma On 11 november 2010 @ 21:15

Vilken god soppa. Blev kvällsmålet idag, med sparrispotatis och jordärtskocka och 50/50 mjölk och vanlig grädde. Slurp!

#20 Comment By tina On 11 november 2010 @ 21:31

Emma: :-) Slurp säger jag med!

#21 Comment By Mikkan On 12 november 2010 @ 08:00

Hemskt ledsen Tina, men efter att ha sett citronkladdkakan så hade jag bara ögon för den… (soppan vad säkert mums och allt, jag blev bara så kakbetagen!)

#22 Comment By Tina On 12 november 2010 @ 22:07

Mikkan: Hihi, gulle du!

#23 Comment By Enkelt gott On 14 november 2010 @ 02:19

Potatis är en underskattad basföda!

/ Enkelt gott

#24 Comment By tina On 14 november 2010 @ 20:07

Enkelt gott! Så sant, kunde inte sagt det bättre själv!

#25 Comment By Sanna On 15 november 2010 @ 17:59

Syrligt är så gott i mat. Den här soppan måste jag prova!

#26 Comment By tina On 15 november 2010 @ 22:31

Sanna: Ja det måste du! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/11/vi-tjuvlagade-torsdagssoppan/

URLs in this post:

[1] hos tjejerna i köket: http://www.ragazze.se/2010/09/04/kerstins-goda-potatissoppa-med-citron-timjan/#comments

[2] Soppan fick för övrigt pris: http://www.merpotatis.nu/nyheter_vinnarearetspotatistjarna.html

[3] Citronkladdkaka: http://www.pickipicki.se/2010/10/far-jag-lov-att-bjuda-pa-fredagskaka/

[4] Vatten som smakar fest: http://www.pickipicki.se/2010/05/vattnet-som-smakar-fest/

[5] En snabb grön pasta: http://www.pickipicki.se/2010/04/sag-hej-till-gron-och-frasch-snabbmat/

[6] Fräsch palsternackspuré: http://www.pickipicki.se/2010/03/en-frasch-palsternackspure-till-lax/

[7] : http://www.pickipicki.se/2009/12/joda-visst-at-jag-gronartssoppan/

[8] : http://lobasliv.blogspot.com/2010/11/en-drom-i-rosa.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki