- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Havtornssorbet, 10 poäng!

Posted By tina On 2 januari 2011 @ 10:00 In Gräsö,havtorn,nästan-glass,sorbet | 14 Comments

[1]

Ni som har hängt med här ett tag vet kanske att i det röda köket sätter vi poäng på allt vi äter. På nyårsaftonskvällen bad jag farfar sätta poäng på havtornssorbén på en skala 0-10. Farfar fattade galoppen och delade ut 10 poäng utan tvekan. Helt rätt svar, det här är verkligen en 10-poängare. Att han sen delade ut 12,5 poäng till efterrätt nummer 2, pannacotta med havtornssås [2], tycker jag inte får ta någon ära ifrån sorbén. För det här är den godaste sorbé jag någonsin ätit, så är det bara.

Havtornssorbet
4 dl vatten
2-3 dl socker
2 dl saft från pressade havtorn
saft från en citron
äggvita från två ägg

Koka vatten och socker tills sockret är upplöst. Pressa saften ur tinade havtorn (en potatispress fungerar utmärkt). Blanda sockerlagen med havtornssaft och saft från citron. Vispa äggvitorna håtill ett hårt skum, och vänd ner i sorbén. Ställ bunken i frysen, ta fram ett par gånger och vispa med elvisp. Räcker till ungefär 10 portioner (receptet kan halveras).

Recept från fina boken Havtornsrecept [3]. Boken härstammar från Gräsö, precis som bären.

Mer havtornsinspiration
Pickiläsarnas bästa havtornsrecept [4]


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Havtornssorbet, 10 poäng!"

#1 Comment By Martina On 2 januari 2011 @ 10:48

Otroligt läcker färg!

#2 Comment By Stefania On 2 januari 2011 @ 11:37

Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011

#3 Comment By Erika – Bakglädje On 2 januari 2011 @ 17:40

Vad gott det ser ut. Ser ut som en 10-poängare och jag kan tänka mig att det smakar som en 10-poängare också.
Gott nytt år!

#4 Comment By Mårtenssons kök On 2 januari 2011 @ 20:02

Havtorn var vi ute och jagade med ljus och lykta i somras, tyvärr utan jaktlycka. Extra tyvärr nu när vi inser att de kunde blivit en makalöst god sorbet.
Kanske man skulle kunna göra på frysta bär, eller kanske rent av på havtornsjuice? VI får väl kanske rent utav ta och prova…

#5 Comment By Emma On 2 januari 2011 @ 20:09

Oj vilken fin sida du har! Har bara skummat igenom några sidor nu men jag är imponerad. Här kommer jag att hitta mycket goda recept, det vet jag. Tack!

Emma

#6 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 2 januari 2011 @ 20:40

Ser himla gott ut, har nog aldrig ätit havtorn

#7 Comment By tina On 3 januari 2011 @ 11:42

Martina: Jamenvisst! :-)

Stefania: Gott Nytt År!

Erika: Den gör den, kvalar in som en av mina efterrättsfavoriter.

Mårtenssons kök: På frysta bär, absolut. Vi plockade bären i september (ett projekt i sig!), sedan dess har de väntat i frysen. Bären fick tina och sen passerade vi dem till råsaft. Så visst kan man starta där. Tidssparande!

Emma: Tack för fina ord, välkommen hit och välkommen tillbaka! :-)

Linda: Inte försent än!

#8 Comment By charlotta On 3 januari 2011 @ 20:25

åt havtornssorbet när vi var ute och åt för några veckor sedan, det var l-j-u-v-l-i-g-t!

#9 Comment By tina On 3 januari 2011 @ 20:26

Charlotta: Det finns lika mycket kvar, när kommer du till Uppsala förresten?

#10 Comment By Hanna On 4 januari 2011 @ 11:39

Mm, sa gott! Forsokte tvinga mor min att plocka havtorn till mig och frysa in eftersom jag inte vet var jag kan hitta dem har, men tyvarr var det lite sent nar jag val kom pa det. Men till detta aret ska jag vara ute i god tid! :)

#11 Comment By tina On 4 januari 2011 @ 22:10

Hanna: Du får åka hem till mamman och hjälpa till att plocka! :-)

#12 Comment By Amanda Holmqvist On 9 januari 2011 @ 20:52

Ser & låter väldigt gott ut!

#13 Comment By tina On 9 januari 2011 @ 22:34

Amanda: Det var det också! :-)

#14 Comment By Fredrik Larssen On 21 januari 2013 @ 00:51

Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik

[5]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/01/havtornssorbet-10-poang/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_9957.jpg

[2] pannacotta med havtornssås: http://www.pickipicki.se/2009/01/happy-new-year-2009/

[3] Havtornsrecept: http://www.havtornsrecept.se/

[4] Pickiläsarnas bästa havtornsrecept: http://www.pickipicki.se/2010/09/ingenting-smakar-som-havtorn/

[5] : http://www.larssens.se

Copyright © 2008-2009 pickipicki