Ingenting smakar som havtorn

den 28 september 2010, kl 07:41



Förresten, sa jag att vi plockade havtorn i helgen? För egen del för första gången i livet. Bortsett från den tjusiga utsikten över hav och båthus, är det helt klart lite mer utmaning än att plocka jordgubbar och vinbär. Men taggarna till trots så är dessa små C-vitaminrika bär oemotståndliga med sin alldeles speciella smak. Dessutom får jag äntligen tillfälle att välja bland recepten i fina julklappsboken Havtornsrecept.

Vad har ni för havtornserfarenheter?
Plockknep? Favoritrecept?

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Ingenting smakar som havtorn”

  1. Millan kl 08:04, den 28 september 2010

    Jag har tyvärr inga havtornserfarenheter alls. Stod vid något som liknande en sådan buske, men var inte helt säker och vågade inte heller plocka på mig. Kanske att jag är modigare nästa gång ;)

  2. Designing good life - Sarah kl 08:24, den 28 september 2010

    Måste också säga att jag har nästan noll erfarenhet. Spännande att se om det blir något gott av bären!

  3. Matpolisen kl 08:36, den 28 september 2010

    En god havtornsmarmelad med en smaskig ost… alltid välkommet!

  4. Pytte kl 09:02, den 28 september 2010

    Jag plockade ett paket frysta alldeles själv i affären som jag sedan rårörde med råsocker och en liten skvätt riktigt god tequila. jag förstår att det låter hur konstigt som helst men det var grymt på en bit anklever kan jag berätta…

  5. Emma kl 09:10, den 28 september 2010

    http://torskpalax.blogspot.com/2009/12/c-vitaminrikt-inlagg.html

    Jag älskar havtorn! Vi har precis börjat plocksäsongen här i Malmö. Som skrivet i inlägget så kan man riva av grenar och sedan lägga i frysen och efter det slår man av bären. De är så ömtåliga och väldigt svåra att plocka en och en.
    Man kan göra allt på havtorn – kan säga att havtornshotsen vi bjöd på under vår inflyttningsfest förra året blev en succé =)

  6. Nina kl 13:00, den 28 september 2010

    Åt havtornssylt hos svärfar för första gången i mitt liv för ett par veckor sedan. Då serverades det tillsammans med ett par bitar stekt haloumi. Mums!

  7. Cecilia kl 13:55, den 28 september 2010

    Läckert med havtorn! Jag skulle vilja ha sådana i trädgården, men man måste visst ha både ett hanträd och ett honträd och det har vi inte plats med på vår lilla lott… Önskemål till framtida större trädgård :)

  8. tina kl 15:29, den 28 september 2010

    Millan: Hoppas det;-)

    Sarah: Ja, det ser jag också fram emot!

    Matpolisen: Jatack!

    Pytte: :-D

    Emma: Vad roligt att läsa! :-) Ja, plockning-eller-slippa-plocka-knepen är många har jag förstått. Nu när vi plockade havtorn i helgen såg vi ett par som ”plockade” havtorn mha av ett hemmabygge(?) med press, tratt och slang. Något du känner till? :-)

    Nina: Låter fantastiskt gott!

    Cecilia: Ja!

  9. Sara kl 16:30, den 28 september 2010

    Farmor gjorde alltid havtornskräm när jag var lite – det var en höjdare kan jag säga! Nu för tiden tar jag bara en sked med lite havtorssaft på morgonen, som en liten vitaminkick! :) Supergott! (och då menar jag inte saft i den mening att det är socker eller andra tillsatser i den, utan bara saften från bären)

  10. tina kl 19:37, den 28 september 2010

    Sara: Åh, havtornskräm låter ljuvligt.

  11. Mian kl 20:16, den 28 september 2010

    Vi har köpt plantor (6 honor (av 4 olika sorter) + en hane) i våras och tänkte skörda egna bär om en 4-5 år…
    Tills vidare plockar vi bär på en ekologisk odling.
    Vi har fryst bären som dom är och äter dom som ”c-vitamintabletter” i t.ex. fil eller som isbitar i dryck.
    Här kommer länk till mina havtornsinlägg:
    http://miansblogg.blogspot.com/search/label/havtorn

    Vilda havtorn finns dessvärre inte i närheten av där vi bor. I vilket landskap har du plockat?

    Om man pressar saften direkt på buskarna så misstänker jag att man förstör knoppämnen för nästa år?

  12. Emma kl 21:07, den 28 september 2010

    Nej, jag känner inte till någon trattmaskin…låter väldigt festligt!

  13. tina kl 21:28, den 28 september 2010

    Mian: Vilken lycka! På sommarkollot finns ett par havtornsplantor som ger bra utdelning. Ni har gjort en finfin investering, grattis!

    De havtorn jag plockade i helgen är vilda dock. På Gräsö (Roslagen, norra Upplandskusten). Jag vet inte hur det blir med nästa års skörd om bären pressas direkt på buskarna. Däremot blir skörden (nästa år) mindre om man klipper grenar från busken.

    Emma: Festligt var ordet! Jag önskar så att jag frågat om eller åtminstone smygfotat spektaklet! :-)

  14. Anna B kl 00:54, den 2 oktober 2010

    Oj! Missade den här tråden konstigt nog – jag älskar ju havtorn! Här är mina recept till samlingen havtornssylt med morot och rosmarin och en cumberland:

    http://taffel.se/artiklar/havtorn-saltstankt-trendbar

  15. tina kl 07:42, den 2 oktober 2010

    Toppen Anna, tack!

  16. Carl Törnqvist kl 16:57, den 19 augusti 2011

    Hej ! Jag undrar, kan man inte vänta tills bäret fått frostknäpp,om man inte har plats i frys??
    M.V.H.
    Calle.

  17. tina kl 09:48, den 22 augusti 2011

    Hej Carl, här kommer ett sent svar då jag varit bortrest över helgen. Såvitt jag vet behöver inte havtorn få en frostknäpp. Däremot är de svårplockade så ibland när vi plockat bären mindre noga (och fått med blad, lite skräp och så) så brukar vi rensa bären efter att de frusit i frysen. För att det är lättare så.

  18. Fredrik Larssen kl 15:07, den 9 januari 2013

    Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
    http://www.larssens.se

  19. Anna M. kl 22:56, den 19 mars 2014

    Hejsan !tj0
    Jag tog fram ett paket djupfrysta
    havtorn ur frysen och hällde upp
    några stycken som jag sedan
    ttidigare tinade upp.
    När dom hade tinat provsmakade jag ett bär
    och upptäckte att det låg en liten tjärnar där

  20. tina kl 08:24, den 23 mars 2014

    Anna: Hm, jag vet inte riktigt om jag förstår vad du menar?

  21. Agneta Wahlund kl 20:28, den 13 oktober 2014

    Hej!
    Jag plockar mycket havtorn, jag gör marmelad, kräm,juice, var ute på nätet för att leta recept på havtornssorbet då hamnade jag här, intressant att läsa, jag plockar med sektör grenar där det växer stora sjok sen klipper jag bären en o en med en sax hemma det går jättebra å jag har så myigt när jag håller på med det

  22. tina kl 18:36, den 14 oktober 2014

    Agneta: Det låter härligt det, tack för att du delar med dig. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen