En tårtdröm med flädermousse och hallon

den 10 september 2010, kl 08:38

Jag vet inte hur det är möjligt, men jag har ju faktiskt glömt att visa min födelsedagstårta! Det är nästan straff på sådana misstag. Särskilt om man som jag, väntat på just den här tårtan enda sedan Annika på Smaskens bjöd på receptet i början av juli. Flädermoussetårta på mandelbotten, med halloncurd och hallongelé. Klappar hjärtat lite extra för fläder såväl som för hallon, är det svårt att inte ha skyhöga förväntningar på en tårta med det namnet. Nu är det som bekant inte mycket som lever upp till höga förväntningar, men den här tårtan var precis så god som jag kunde önskat. Många olika moment och det längsta receptet på pickipicki någonsin. Jag hade med andra ord tur som fick tårtbakarhjälp av mamman, annars tror jag bestämt inte att tårtan stått klar till födelsedagskvällen. Men det gjorde den, och det är jag glad för.

Annikas flädermoussetårta på mandelbotten
med halloncurd och hallongelé

Mandelbottnen
50 gram rumsvarmt smör
2 dl råflorsocker
2 ägg
100 g vetemjöl (drygt 1,5 dl)
100 g sötmandel (kan bytas ut mot 100 g vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 dl kolsyrat vatten

Rör ihop smör och socker i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, finmald mandel och bakpulver, vänd ner detta i smeten. Rör ner vatten och bred ut smeten i en springform (med avtagbara kanter) som pudrats med lite mjöl. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
25 g florsocker (0,5 dl)
2 gelatinblad, generöst blötlagda
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen försiktigt under omrörning. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör så att de löses upp. Låt sedan blandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden (fluffig men inte för fast). Vänd försiktigt ned grädden i flädersmeten.

Halloncurd
500 g frysta hallon
2 msk citronsaft
0,5 dl råsocker
100 g smör
2 ägg

Låt hallonen tina ordentligt. (Ta 1 dl av saften från de tinade hallonen och spara till gelén). Koka upp hallon, citronsaft och råsocker, låt småputtra under lock i knappt tjugo minuter. Sila hallonen genom en finmaskig sil (pressa all vätska ur hallonen). Hetta upp hallonsmeten och smöret, rör runt ordentligt. Vispa upp äggen separat (ska halloncurden användas till något annat än tårta, tillsätt 1 extra äggula). Dra kastrullen från plattan, och tillsätt de vispade äggen under omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning, och värm på curden till första bubblan syns. Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Hallongelé
1 dl avrunnen saft från tinade hallon (från halloncurden)
1 gelatinblad, generöst blötlagt

Värm saften, och smält ned det blötlagda gelatinbladet. Låt vätskan svalna några timmar tills dess att den börjar tjockna.

Plocka ihop tårtan såhär:
Dela mandelbotten i två lika tjocka tårtbottnar. Lägg tillbaka den nedre delen på springformens botten. Bred över 1,5 dl halloncurd. Lägg på den övre botten och sätt sedan fast de avtagbara kanterna på formen. Bred flädermoussen över tårtbotten, så slätt som det är möjligt (Annika lät tårtan därefter stelna 30 min i kylskåp för att därefter än en gång släta till ytan med en slickepott). Skeda sedan försiktigt över gelén (som fått svalna ett par timmar) och täck tårtan (mamman och jag hamnade i lite tidsnöd med gelén som skulle stelna ett par timmar, därav hallonkanten som fick rädda hallongelénsåsen kvar på tårtan :-). Förvara tårtan i kylskåp någon timme innan servering.


Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen