- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Att lägga rabarber på rabarber

Posted By tina On 12 maj 2011 @ 07:20 In köttbullar,rabarber,salladsvariant | 12 Comments

[1]

Det är ingen hemlighet att jag tycker väldigt mycket om rabarber. På sommarkollot växer rabarbern som ogräs, och i april tog jag mig däför friheten att i en rejäl kruka med jord ta med en rotknöl hem. Att i morgonsol äta frukost på balkongen är alltid en fröjd, men att dessutom kunna se rabarbern växa någon centimeter för varje dag är en bra investering i ett gott humör. Om min rabarberplanta fick resa över Östersjön för att flytta hem till oss, så gjorde rabarbern en något längre resa för några hundra år sedan. Med en enkelbiljett från Kina till Europa var rabarber en poppis handelsvara som tidvis hade ett högre pris än opium. Vartefter sockret blev både billigare och mer tillgängligt falnade ryktet om rabarber som medicinalväxt och istället åt man rabarber för att det var gott. Hur gott det än är så faller rabarber inte under ju-mer-desto-bättre-regeln, till följd av dess höga innehåll av oxalsyra. Charlotta gjorde rabarber-pickipicki och frågade om rabarber är farligt [2]. Nu äter man ju sällan så mycket rabarber att oxalsyran ska kunna ställa till problem, om man inte har besvär med njursten eller är ett litet barn förstås. Däremot gör man bäst i att låta bli att tillreda rabarber i aluminiumkastrull, då oxalsyran fäller ut aluminium i rabarberkoket. Ett utmärkt sätt att rengöra kastrullen förvisso, men vänta då in sensommaren när rabarbern börjat bli träig och kvoten med rabarberpaj redan är fylld. Av den fina och späda rabarbern som tittar upp nu ska du helst testa att göra en riktigt fin rabarbersallad. Det gör åtminstone jag om 10 min, SR P4 Uppland [3], lyssna vetja!

Köttbullar med fettuchini och rabarbersallad
500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl finhackade färska örter (basilika, koriander ex.vis)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
fettuchini el annan färsk pasta
1 liten fänkål
1-2 stjälkar rabarber
1 liten bit vitkål
3 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten, forma runda små köttbullar och stek i lite smör eller rapsolja. Ansa fänkål och skär den så tunt som möjligt, hyvla eller skär vitkål tunt, likaså rabarber. Rör ihop dressingen och blanda ner i salladen (dressingen kan dubblas om det blir stora mängder rivna grönsaker i förhållande till dressing). Servera köttbullarna med rabarbersallad och färsk pasta.

Fler rabarbertips, tack-så-hemskt-mycket!
Ljuvlig rabarbersorbé [4]
Faster Annikas rabarbervatten [5]


12 Comments (Open | Close)

12 Comments To "Att lägga rabarber på rabarber"

#1 Comment By Hanna On 12 maj 2011 @ 11:58

Så fräscht och somrigt!

#2 Comment By Mårtenssons kök On 12 maj 2011 @ 20:40

Här har vi kokt kräm ikväll på rabarber som Håkan fick av sin jobbkompis. Krämen ska ätas med gräddmjölk… så gott!

#3 Comment By Erika – Bakglädje On 12 maj 2011 @ 20:50

Rabarber i sallad har jag aldrig testat. Det låter somrigt. :-)

#4 Comment By Helena mitt i smeten On 12 maj 2011 @ 22:10

Jag älskar också rabarber! Idag har jag faktiskt skördat årets första rabarber på min kolonilott. Lycka! Tänkte göra glass av den, eller kanske salladen eller sorbén som du tipsar om…

#5 Comment By Mollya On 12 maj 2011 @ 22:28

Kan tipsa om att gå in på tasteline.com och söka på ”morsans rabarberdricka”.
Lätt att göra och supergott att dricka! Förgyllde vår sommar ifjol :)

#6 Comment By Lotta On 12 maj 2011 @ 22:42

Så härligt med rabarber i salladen! Det kan ju bli lite väl mycket rabarberpaj (om några veckor i alla fall)…

#7 Comment By Fröken Dill On 13 maj 2011 @ 08:39

GoTTT! Och helt perfekt nu när man kan börja tullla på rabarberplantan.
Vårhälsar fröken Dill

#8 Comment By Eva On 13 maj 2011 @ 17:43

Vilket bra tips! Funderade just över vad man kan göra med all rabarber förutom allt det vanliga och saft förstås. Sallad – det ska bli!
Kram från Eva

#9 Comment By tina On 15 maj 2011 @ 10:39

Hanna: Ja, vill man förresten variera rabarbersalladen kan man göra coleslaw av samma grönsaksbas. Det är också gott!

Mårtenssons kök: Åh! Nästa gång jag skördar blir det rabarberkräm, det är ju ljuvligt gott!

Erika: Du får testa vetja!

Helena: Rabarberglass låter också toppengott!

Mollya: Tack snälla för tips, det ska jag göra! :-D

Lotta: Jag åt årets första rabarberkväll i helgen, fy vad gott det är!

Fröken Dill: Vårhälsningar till dig med!

Eva: Hurra!

#10 Comment By Tant Grön On 15 maj 2011 @ 22:52

Jag testade salladen till vår lördagspizza och det blev riktigt gott. Jag kommer att äta många sallader med rabarber i sommar!

#11 Comment By tina On 16 maj 2011 @ 19:23

Tant Grön: Vad roligt, tack för att du tittar in och berättar! :-)

#12 Pingback By En rabarberpodcast säger hej! | pickipicki On 4 maj 2013 @ 08:24

[...] Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad med fänkål och rabarber Rabarbersaft  Rabarbersaft med fläder Lingon- och rabarberdricka Rabarberpaj med fetaost [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/05/att-lagga-rabarber-pa-rabarber/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/05/picki_IMG_1454.jpg

[2] Charlotta gjorde rabarber-pickipicki och frågade om rabarber är farligt: http://matrepubliken.se/2011/may/rabarber-pickipicki.html

[3] SR P4 Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[4] Ljuvlig rabarbersorbé: http://www.pickipicki.se/2009/05/en-alldeles-ljuvlig-rabarbersorbe/

[5] Faster Annikas rabarbervatten: http://www.pickipicki.se/2009/06/till-alla-er-som-googlar-pa-midsommarmat/

Copyright © 2008-2009 pickipicki