En alldeles ljuvlig rabarbersorbé

den 22 maj 2009, kl 08:11

picki_img_3431

Jag fick ett mail från Emilia och uppmaningen att denna rabarbersorbé förtjänar en plats i rampljuset på picki. Hon är klok och som vanligt har hon alldeles rätt, den här rabarbersorbén är något extra, för att inte säga ljuvlig. Jag skickar uppmaningen vidare, bland alla recept i matbloggsdjungeln, det här får ni verkligen inte missa.

Ingegerds rabarbersorbé
400 g (späd) rabarber
1 dl vatten
0,5-1 dl strösocker
2 äggvitor
0,5 dl florsocker

Skölj rabarber och skär den i 3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, slå på vattnet och tillsätt socker. Koka dem mjuka, tar ungefär 5 minuter. Ställ sedan in rabarbern i frysen och rör om då och då medan massan fryser (fram hit har vi förberett kvällen innan).
Vispa vitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner detta i den halvfrusna rabarbern (fått stå framme en liten stund och tinat) eller kör massan i mixer. Låt den frysa på nytt. Rör upp massan väl ett par gånger under frysningen eller kör den i mixtern. Ställ fram sorbén en stund innan servering så att den går lätt att skopa upp. Servera tillsammans med en skopa äkta vaniljgräddglass.

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “En alldeles ljuvlig rabarbersorbé”

  1. Em kl 08:51, den 22 maj 2009

    Hej! Vad kul att du tyckte om den! :)

  2. bakmammorna kl 09:21, den 22 maj 2009

    perfekt! jag fick massa rabarber igår och har funderat vad jag ska göra med dem. det här har jag aldrig provat, men ska absolut göra det!

  3. soya kl 11:01, den 22 maj 2009

    Det låter mycket gott :)

  4. Lumumma kl 13:21, den 22 maj 2009

    jag älskar både rabarber och sorbé, så det här verkar ju vara himmelriket…

  5. Viktoria kl 14:46, den 22 maj 2009

    Du som kan allt om finsk mat, finns det nåt mer än havregryn och tjärtabletter jag ska köpa med mej när jag snart reser?

  6. tina kl 15:03, den 22 maj 2009

    Em: Den var så god att vi har en ny omgång på gång i frysen som vi ska bjuda på ikväll! :D

    Bakmammorna: Ja, den här måste du prova. Jag funderar på att baka den här pajen nästa gång jag bakar något med rabarber;
    http://www.vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=10937

    Soya: Japp!

    Lumumma: Prova vetja! :)

    Viktoria: Åländskt svartbröd, Fazers jälkiuunileipä (efterugnsbröd) och karelska piroger. Hade jag med mig det hem i resväskan så skulle jag vara nöjd och belåten. Jag blir nyfiken på vad du egentligen gör i Finland lite nu och då (mer än handlar med dig havregryn hem), jobb? :)

  7. Katrin kl 22:22, den 22 maj 2009

    Ska kolla rabarberna direkt jag kommer till stugan imorgon, det finns så himla mycket gott att välja mellan och så lite tid! ;)

  8. Johanna kl 10:24, den 24 maj 2009

    Vi gjorde sorbeten igår. Det blev väldigt god men jag vet inte vad man ska säga om pappans kommentar angående utseendet: ”Det ser ju ut som rå men blodfattig fläskfärsröra.”? Hm… ja… det smakade betydligt bättre än vad man kan tro från det visuella omdömet.

  9. tina kl 10:35, den 24 maj 2009

    Katrin: Hoppas du haft fint väder i helgen!

    Johanna: Haha! Det var nog det värsta jag har hört under hela långhelgen!

  10. Millan kl 11:09, den 26 maj 2009

    Mmm den där verkade ju vara en höjdare. Ett recept att spara till sommaren!

  11. tina kl 11:21, den 26 maj 2009

    Millan: Absolut. Jag är på jakt efter rabarberrecept, fick en kasse rabarber häromdagen. Har för mig att en kompis tipsade om några rabarber- och jordgubbsrutor som hon hittat inne hos dig. Ska undersöka saken.

  12. Robin kl 20:24, den 26 maj 2009

    Supergod sorbé :) rekommenderar den starkt

  13. Viktoria kl 11:01, den 28 maj 2009

    Tusen tack Tina! Har nu varit i Finland och jobbat, ätit och shoppat mumingrejer. Jag har ätit råg i alla former och en massa andra spännande saker. Åländskt svartbröd hittade jag inte, men däremot köpte jag fantastiska karelska piroger från kauppahalli i Kuopio. Kuopio är känt för bär av olika sorter och jag drack lokalt åkerbärsvin. Det smakade som sherry, tyckte jag, och var gott i små mängder. Tjärtabletterna är jag lite tveksam till. De smakar verkligen tjära. Man kanske måste vänja sej?

  14. Tina kl 20:26, den 28 maj 2009

    Robin: Glass i stora lass!

    Viktoria: Jag kom på en sak jag glömde, viili! Det måste du prova nästa gång, leta i mejeridisken vetja. :D

  15. Viktoria kl 23:22, den 28 maj 2009

    Viili – är det filbunken? Jag åt en nyponvariant men var lite för mätt när jag provade. Den var seg. Nån speciell sort man ska prova? På tal om mjölkprodukter gillade jag det där panirliknande ganska neutrala ”ostbrödet” som man kan ha både till hjortron, i kaffe eller i grytor.

  16. tina kl 18:59, den 29 maj 2009

    Naturell viili är godast. Bunkarna ser ut såhär;
    http://www.pickipicki.se/2008/10/viilifabriken-trollar-fram-en-filbunke/
    Vilken tur att du provade gnisselosten! Den hade jag nästan glömt, jag som bläddrade igenom picki i jakt på finskt, ändå middade jag det här:
    http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/
    Du verkar ha skött dig fint ändå!

  17. Robin kl 15:06, den 15 maj 2010

    Rekommenderar lite citronsaft och fint riven ingefära i också, tycker personligen sorbet behöver rätt mycket syrlighet.

  18. tina kl 12:59, den 16 maj 2010

    Tack för tips Robin! Rabarbersorbén blir ganska frisk i smaken, ingefära låter spännande!

  19. Att lägga rabarber på rabarber | pickipicki kl 07:22, den 12 maj 2011

    [...] rabarbertips, tack-så-hemskt-mycket! Ljuvlig rabarbersorbé Faster Annikas rabarbervatten Tweet Publicerad i köttbullar, rabarber, salladsvariant | Inga [...]

  20. Matbloggar « Larssonwass kl 20:28, den 16 maj 2011

    [...] pasta imorgon med så vi får se vad hon säger :) Planen är dock att blidka henne med hemmagjord Rabarbersorbet till efterätt så det kan nog gå bra :) Viktigt hursomhelst att variera kosten så den inte blir [...]

  21. En rabarberpodcast säger hej! | pickipicki kl 08:26, den 4 maj 2013

    [...] Rabarbersorbet Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad [...]

  22. Visa glassen! | pickipicki kl 19:58, den 12 maj 2013

    [...] mer glass Chokladglass med smak av kaffe Isglass av flädersaft Rabarbersorbet Enklaste [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen