Varsågoda, favoriter-i-repris-på-min-spis

den 29 maj 2009, kl 07:19

picki_img_3503
Basilikaodlingen fastnade när jag fotade potatis- och löksoppan
picki_img_3515
En klick yoghurt och nystött kardemumma till så är jag nöjd, tack

Det var länge sedan det visades upp någon av tordagarnas traditionella soppa och pannkaka här. Kanske för att vi tummat lite på traditionerna, kanske för att många av soppa och pannkakarecepten redan fastnat i receptregistret vid det här laget. Igår kväll åt vi två favoriter-i-repris, godaste potatis- och löksoppan med havregrynspannkaka till efterrätt, och nykokt rabarbersylt. Tänk att soppa och pannkaka kan vara så gott, jag slutar aldrig förvånas.

Potatis- och löksoppa
Skala ett gäng potatisar och dela i mindre bitar, skala och grovhacka en stor gul lök. Koka i lite vatten tillsammans med en skvätt buljong (eller tärning), lite salt, svartpeppar och rejält med färsk timjan. När potatisen är färdigkokt, mixa lite lätt med en stavmixer, eller rör runt ordentligt med en sked. Rör ner ett par-tre matskedar med crème fraiche eller matyoghurt och servera för två.

Pannkakor på havregryn
4 dl mjölk eller filmjölk
1 ägg
1,5 dl fiberberikade havregryn
1 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt

Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten svälla i 10 minuter. Stek pannkakorna, häll i en knapp dl av smeten och bred ut den något, så att inte pannkakorna blir för tjocka. (Receptet är från baksidan av mitt havregrynspaket, AXAs fiberhavregryn).

Servera pannkakorna tillsammans med nykokt rabarbersylt, en klick matyoghurt och nystötta kardemummakärnor.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen