- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Lemon curd som i fina sommartårtor

Posted By tina On 6 juli 2011 @ 20:08 In citron,tårta | 23 Comments

[1] [2]

För att summera juni med fokus på maten, så har jag en känsla av att vi fyllde vår kvot citron med råge. Skivade i otaliga vattenglas, ett flertal lemonadkok och därtill ett par burkar lemon curd. Den senare framförallt med syftet att förgylla sommartårtorna. Det gör sig så särskilt fint med den friska citronsmaken i söta tårtor. Nu är ju inte jag (till skillnad från somliga andra [3]) någon stjärna på tårtbak. Men, att dela en vanlig tårtbotten och därefter varva bottnarna med vispad grädde, lemon curd och rejält med färska sommarbär, det klarar till och med jag av. Och gott det blir det alla gånger.

Lemon curd
2 dl socker
2 ägg
knappt 1,5 dl saft från pressad citron
75 g smör

Vispa ihop ägg, socker och saft från citron. Tillsätt smör som delats i små bitar. Vispa detta i en tjockbottnad kastrull på svag värme och under omrörning tills lemoncurden tjocknar. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips
Den som vill kan byta ut citronsaften helt, halvt, eller delvis till flädersaft. Minska i så fall lite på sockret.

Pyntet: glasburk: IKEA, silverfatet: granntantens, jordgubbar: köpes från Öland, blåbär och röda vinbär: frysta, ursprungligen från Ylöjärvi.


23 Comments (Open | Close)

23 Comments To "Lemon curd som i fina sommartårtor"

#1 Comment By Luzia On 6 juli 2011 @ 20:23

Hej, den här recepten måste jag pröva. Bilden från tårta ser jättefint ut.

Ha en bra sommar
Luzia

#2 Comment By Lina On 6 juli 2011 @ 20:32

Det lät supergott! Den här måste jag testa. Ska det vara hela ägg eller bara äggulor?

#3 Comment By tina On 6 juli 2011 @ 20:34

Luzia: Men tack fina du, och detsamma! :-)

Lina: Hela ägg ska det vara.

#4 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 6 juli 2011 @ 20:49

Lemon curd är tokgott :-)

#5 Comment By Malin On 6 juli 2011 @ 21:31

Åååh, vad gott! Måste också testa att göra egen lemon curd – för det är, som Cupcakefluffan helt korrekt konstaterar, tokgott! ;-)

#6 Comment By sofie mumsfillibaba On 6 juli 2011 @ 21:42

Äääälskar citron!! Till o i allt!!! Lemoncurd är ju yammi!!

#7 Comment By Erika – Bakglädje On 6 juli 2011 @ 21:47

Det låter ju inte så svårt. Har bara köpt färdig förut men har många gånger tänkt att jag ska testa att göra egen.

#8 Comment By Lina On 6 juli 2011 @ 21:49

En till fråga: hur länge håller den sig i kylskåp?

#9 Comment By Moma On 6 juli 2011 @ 22:01

Åh, jag älskar Lemon Curd, framför allt den ljuvliga doften som sprider sig i köket när man kokar den, jag får alltid en känsla av att vilja dyka ner och bada i den:-)

#10 Comment By tina On 6 juli 2011 @ 22:02

Linda: Jamen det är ju det! :-) Fast jag har det mest i tårta, vad använder du lemon curd till?

Malin: Testa vetja!

Sofie: Ja, citron är verkligen toppen. När jag tänker efter så har nog en hel del citron smaksatt både tabouleh och yoghurtsåser i juni. :-)

Erika: Testa du med!

Lina: ca 2 veckor!

#11 Comment By tina On 6 juli 2011 @ 22:02

Moma: Haha!

#12 Comment By Martina On 7 juli 2011 @ 08:26

Jag har länge funderat på att göra lemoncurd men det blir aldrig av, ditt recept verkar ju väldigt enkelt och bra!

#13 Comment By Ann-Louise On 7 juli 2011 @ 09:30

Tjusigt! Man ser även din söta fot sticka fram på fotot. :)

Lemoncurd och jordgubbar är en match made in heaven. Det är oxå vansinnnigt gott tillsammans med mörk choklad och passionsfrukt.

#14 Comment By Hanna On 7 juli 2011 @ 10:27

Jag postade också lemoncurd idag, haha. När jag gör tårtor brukar jag blanda vispad grädde med lemoncurd och ha i. Sjukt gott på sommaren!

#15 Comment By tina On 7 juli 2011 @ 12:36

Martina: Gott blir det!

Ann-Louise: Jag sitter på golvet, så den var svår att trolla bort! ;-) Mörk choklad och passionsfrukt, det ska jag lägga på minnet! Tack för tips!

Hanna: Se där, smart!

#16 Comment By Matilda On 7 juli 2011 @ 15:26

åh vad god och somrig tårtan ser ut och lemon curd är ju så gott! :)

#17 Comment By Ansibecki On 7 juli 2011 @ 19:41

Vilken vacker tårta!
Tack för tipset att använda flädersaft i stället! Måste testas!

#18 Comment By tina On 8 juli 2011 @ 09:52

Matilda: Sommar är bara förnamnet! :-)

Ansibecki: Jag körde hälften/hälften. Farmor tyckte att det var en märklig ”bismak” hon inte kunde placera. Jag gillade det.

#19 Comment By tina On 8 juli 2011 @ 09:53

Ansibecki: Eg kan man ju göra på ”vilken saft som helst”. På födelsedagstårtan i fjol var det halloncurd: [4]

#20 Comment By Ansibecki On 8 juli 2011 @ 18:15

Tack för svaren :)

#21 Comment By Simone On 8 augusti 2011 @ 17:31

Jag älskar lemon curd grottor,sjukt gott men då använde jag färdig köpt lemon curd.skulle nog bli tusen ggr godare med egengjord.
Vill göra blåbär curd.låter som en hit

#22 Comment By tina On 9 augusti 2011 @ 08:52

Simone: Testa vetja! ”Lemon” curd kan ju göras på det mesta, på min födelsedagstårta i fjol hade vi curd på hallon. I inlägget i slutet av juli som heter vinbärsfrossa lämnade någon en kommentar på vinbärscurd, det är säkerligen gott!

#23 Pingback By 7 bästa tårtorna till midsommar | Matgeek On 17 juni 2014 @ 10:19

[...] Pickipickis sommartårta med lemon curd – Vi delar en passion för curd, jag och Tina. Den här tårtan är ju helt magisk och tack vare [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/07/lemon-curd-som-i-fina-sommartartor/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/07/lemon-curd-som-i-fina-sommartartor/picki_img_2839/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/2011/07/lemon-curd-som-i-fina-sommartartor/picki_img_2863/

[3] till skillnad från somliga andra: http://www.pickipicki.se/2010/06/grattis-till-karleken/

[4] : http://www.pickipicki.se/2010/09/en-tartdrom-med-fladermousse-och-hallon/

Copyright © 2008-2009 pickipicki