En tårtdröm med flädermousse och hallon

den 10 september 2010, kl 08:38

Jag vet inte hur det är möjligt, men jag har ju faktiskt glömt att visa min födelsedagstårta! Det är nästan straff på sådana misstag. Särskilt om man som jag, väntat på just den här tårtan enda sedan Annika på Smaskens bjöd på receptet i början av juli. Flädermoussetårta på mandelbotten, med halloncurd och hallongelé. Klappar hjärtat lite extra för fläder såväl som för hallon, är det svårt att inte ha skyhöga förväntningar på en tårta med det namnet. Nu är det som bekant inte mycket som lever upp till höga förväntningar, men den här tårtan var precis så god som jag kunde önskat. Många olika moment och det längsta receptet på pickipicki någonsin. Jag hade med andra ord tur som fick tårtbakarhjälp av mamman, annars tror jag bestämt inte att tårtan stått klar till födelsedagskvällen. Men det gjorde den, och det är jag glad för.

Annikas flädermoussetårta på mandelbotten
med halloncurd och hallongelé

Mandelbottnen
50 gram rumsvarmt smör
2 dl råflorsocker
2 ägg
100 g vetemjöl (drygt 1,5 dl)
100 g sötmandel (kan bytas ut mot 100 g vetemjöl)
2 tsk bakpulver
1 dl kolsyrat vatten

Rör ihop smör och socker i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, finmald mandel och bakpulver, vänd ner detta i smeten. Rör ner vatten och bred ut smeten i en springform (med avtagbara kanter) som pudrats med lite mjöl. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
25 g florsocker (0,5 dl)
2 gelatinblad, generöst blötlagda
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen försiktigt under omrörning. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör så att de löses upp. Låt sedan blandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden (fluffig men inte för fast). Vänd försiktigt ned grädden i flädersmeten.

Halloncurd
500 g frysta hallon
2 msk citronsaft
0,5 dl råsocker
100 g smör
2 ägg

Låt hallonen tina ordentligt. (Ta 1 dl av saften från de tinade hallonen och spara till gelén). Koka upp hallon, citronsaft och råsocker, låt småputtra under lock i knappt tjugo minuter. Sila hallonen genom en finmaskig sil (pressa all vätska ur hallonen). Hetta upp hallonsmeten och smöret, rör runt ordentligt. Vispa upp äggen separat (ska halloncurden användas till något annat än tårta, tillsätt 1 extra äggula). Dra kastrullen från plattan, och tillsätt de vispade äggen under omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning, och värm på curden till första bubblan syns. Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Hallongelé
1 dl avrunnen saft från tinade hallon (från halloncurden)
1 gelatinblad, generöst blötlagt

Värm saften, och smält ned det blötlagda gelatinbladet. Låt vätskan svalna några timmar tills dess att den börjar tjockna.

Plocka ihop tårtan såhär:
Dela mandelbotten i två lika tjocka tårtbottnar. Lägg tillbaka den nedre delen på springformens botten. Bred över 1,5 dl halloncurd. Lägg på den övre botten och sätt sedan fast de avtagbara kanterna på formen. Bred flädermoussen över tårtbotten, så slätt som det är möjligt (Annika lät tårtan därefter stelna 30 min i kylskåp för att därefter än en gång släta till ytan med en slickepott). Skeda sedan försiktigt över gelén (som fått svalna ett par timmar) och täck tårtan (mamman och jag hamnade i lite tidsnöd med gelén som skulle stelna ett par timmar, därav hallonkanten som fick rädda hallongelénsåsen kvar på tårtan :-). Förvara tårtan i kylskåp någon timme innan servering.


Skriv ut inlägg

28 kommentarer till “En tårtdröm med flädermousse och hallon”

  1. Annika kl 09:13, den 10 september 2010

    Åh, vad fint det blev med hallonen! Det är väl ett bra exempel på hur nödlösningar kan resultera i något fantastiskt. Hade jag haft så fina hallon, hade jag gjort samma sak. Jättekul att du gillade min tårta!

  2. Plommonet kl 10:29, den 10 september 2010

    WOW, vilken underbart fin tårta! Nu ska jag bara komma ihåg den tills jag fyller år i januari… eller hitta en anledning att fira innan. ;)

  3. Charlotta kl 10:32, den 10 september 2010

    Cheeeezus, jag svimmar. Hur gott låter inte det där?! Synd att det dröjer innan jag fyller år höhö. Fast Callen fyller ju 30 snart… Hm.

  4. Hanna kl 10:45, den 10 september 2010

    Hur kunde du glömma att nämna den?! Jättefin och den verkar riktigt smarrig, jag älskar ju också fläder!

  5. Erika/Erka Perka kl 11:17, den 10 september 2010

    Den där tårtan har jag också varit sugen på sen jag läste om den på Smaskens. en riktig sommardröm!

  6. Matpolisen kl 13:03, den 10 september 2010

    Fy skäms för att du glömt att visa upp tårtan. helt oförlåtligt, haha. Men den blev ju otroligt fin.

  7. Eva kl 13:48, den 10 september 2010

    Åh vilken härlig godsak! En riktigt snygg tårta att briljera med vid festliga tillfällen. En undring: Hur många jätte-mat/kakglada räcker den lilla raringen till?

  8. Helena kl 17:56, den 10 september 2010

    Tårtan ser sagolikt god ut! Vilken födelsedag du måste ha haft!

  9. tina kl 20:53, den 10 september 2010

    Annika: Det blir nog hallon på tårtan nästa gång med, men då med gelé över hela! Tack för ett toppenrecept! :-D

    Plommonet: Klokt resonerat!

    Charlotta:30-årskalas, stort! :-)

    Hanna: Fläder är så bra, jag funderar på att koka fläderbärssaft i helgen. Har du gjort det?

    Erika: Prova vetja!

    Matpolisen: Så talar endast en matpolis!

    Eva: Raringen räckte oväntat långt (fast då ska jag vara ärlig och säga att systern bjöd på chokladtårta också), och andra halvan av tårtan gav vi bort dan därpå. Så jag har helt enkelt dålig koll. Minst 12 bitar, säkert många fler (men deklart, det beror ju på HUR jättekakglad man är).

    Helena: :-)

  10. Lotta kl 21:35, den 10 september 2010

    Oj! Vilken härlig tårta! Nu vet jag vad de få vildhallon jag plockade i somras ska användas till! Det är ju ett tag tills någon fyller år, men i min familj är ingen anledning för liten för att baka en tårta!

  11. Linda - Cupcakefluffan kl 22:02, den 10 september 2010

    Vilken härligt fin tårta, ser så god ut, har aldrig bakat moussetårta, kanske dags att ändra på det nu :-)

  12. tina kl 09:52, den 11 september 2010

    Lotta: Så sant!

    Linda: Ja det tycker jag. Apropå moussetårta så brukade systern baka en chokladmousstårta för ett par år sen, som alltid var poppis. Ska nog leta fram det receptet och bjuda på.

  13. nässelblom & choklad kl 10:01, den 11 september 2010

    Åh så fin tårta, den ser helt ljuvligt fluffig och god ut. Tur att du kom på att du skulle visa den. Ha en skön helg! Eva

  14. Sanna kl 13:03, den 11 september 2010

    ojojoj vilken härlig tårta! synd att jag inte såg den tidigare… både dottern o jag har fyllt år i veckan.. men men .. får baka den när maken fyller år istället :)

  15. Camilla kl 20:20, den 11 september 2010

    Den lät ju underbart god! Och så vacker dessutom!

  16. Emmy kl 21:56, den 11 september 2010

    Vilka fina bilder på tårtan! Jag såg också den hos Annika. Var sugen på att göra den, men det blev aldrig av, kanske på grund av att den kräver lite pyssel… Låter så ruggigt god.

  17. tina kl 10:44, den 12 september 2010

    Nässelblom&choklad: Desamma Eva! :-)

    Sanna: Grattis i efterskott!

    Camilla: Jepp, kelasgod helt enkelt!

    Emmy: Ingen sista-minuten-tårta, men finns tiden så är det välinvesterad tid.

  18. Hanna - Bakfnatt kl 13:01, den 12 september 2010

    Så läcker den ser ut! Jättefint att även få se en uppskuren tårtbit! Grattis i efterskott =)

  19. tina kl 15:13, den 12 september 2010

    Tack så mycket Hanna! :-)

  20. Erika - Bakglädje kl 15:55, den 12 september 2010

    Den ser så fin ut och låter så god. Vilken tur att du kom på att du skulle visa bilderna. :-)

  21. Josefina kl 20:02, den 12 september 2010

    älskar mousse! vilken fin tårta!

  22. tina kl 21:35, den 12 september 2010

    Josefina: Jag med:-)

  23. Ida kl 21:56, den 7 juli 2011

    Hej! En (kanske dum) fråga, när jag silat hallonen, är det saften från hallonen eller själva hallonen med alla kärnor jag ska använda? Jag och min mor är lite sega såhär på kvällskvisten :) Tack på förhand! Mvh Ida

  24. Tina kl 22:02, den 7 juli 2011

    Det är saften ni ska använda! Och ingen fråga är dum här, snarare ett tecken på att jag skrivit otydligt. :-) Lycka till med tårtan vetja!

  25. Kanin på baby shower | Sockervisp kl 16:55, den 17 juni 2013

    [...] Den täcktes med marsipan. Jag har aldrig gjort fläderblomsmousse förut men jag hittade ett recept som verkade mycket bra med äggulor och fläderblomssaft. Den var enkel att göra; sjud ihop [...]

  26. Tjugofyra | FÖDELSEDAGSADVENT 2013 kl 19:33, den 10 juli 2013

    [...] alla födelsedagar ska det ju ätas tårta, därför tycker jag du ska äta en tårtdröm med flädermousse och hallon, men eftersom jag vet att du inte är jättepepp på bakverk är det såklart även godkänt att [...]

  27. Karin kl 17:53, den 7 juni 2016

    Hej! Superfin tårta! Tänkte jag skulle prova att göra flädermoussen (till en annan tårta) men undrar när man skall ha i florsockret? Tack på förhand! Mvh Karin

  28. Jane kl 22:33, den 21 juni 2018

    Jag gjorde inte hela den här tårtan, för jag hade en annan idé och var bara ute efter just flädermoussse. SÅ HIMLA GOD flädermousse!!! Förvisso gjord på väldigt god flädersaft (bästa batchen ever), det ska ju inte underskattas, men andra recept jag testat har inte alls blivit så bra!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen