- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Ett vykort från Helsingfors flygplats!

Posted By tina On 16 september 2011 @ 07:40 In Finland,finsk mat,frukost | 25 Comments

[1]

[2]

Systern och jag sitter på Helsingfors flygplats och äter frukost nummer 2, karelska piroger med äggsmör. Tidigare i veckan bakade jag faktiskt egna piroger. Det är ett pilligt jobb, och inget för det otålige. Men, i likhet med  städning, infinner sig en skön känsla av belåtenhet när det äntligen är klart. Det är då man sjunker ner i soffan, drar en lättnadens suck och konstaterar att det nog dröjer ett tag till nästa gång.

Karelska piroger
Deg:

5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.

Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter (ungefär såhär [3]). Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk smör
200 gram keso

Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt smör och keso. Äggsmör är godast kallt till varma piroger.


25 Comments (Open | Close)

25 Comments To "Ett vykort från Helsingfors flygplats!"

#1 Comment By Katarina On 16 september 2011 @ 07:48

Karelska piroger är så gott och definitivt värt att laga ibland och frysa ner :)

#2 Comment By Bettina On 16 september 2011 @ 09:22

Har du nåt tips på någon krydda man kan använda för att spejsa till dem lite? Min svärmor gör piroger men jag har inte lyckats vänja mig vid dem ännu utan tycker mest att det smakar lite geggigt…

#3 Comment By Moma On 16 september 2011 @ 09:41

Håhå, så gott! Bara äggsmöret i sig är mumsigt och på varma piroger… Mmmm!

#4 Comment By Hanna On 16 september 2011 @ 10:53

Min finska kompis bjuder flitigt på dessa, och även de med potatis i. Gott, hon brukar toppa dem med creme fraiche/smetana och rökt lax.

#5 Comment By Kim On 16 september 2011 @ 11:52

Jag ser inte mig själv som kräsen, men karleska piroger är något jag inte gärna äter igen (eller fick jag bara ett dåligt exemplar). jag har för mig att det skivades ost och lades på..?
Äggsmör dock, det såg ut så dumt ut.
Trevlig tripp i grannlandet!

#6 Comment By Ann-Louise On 16 september 2011 @ 18:38

Ååå! Tusen tack för receptet! Jag älskar karelska piroger har har velat göra dem i evigheter. Ha en rolig helg i fina Finland.

#7 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 16 september 2011 @ 20:19

Karelska piroger har jag minsann aldrig smakat, aldrig någonsin! De låter väldigt intressanta måste jag säga, vet inte om jag vågar prova om det krävs så mycket jobb ;) Dina ser väldigt fina ut i alla fall, som vanligt!

#8 Comment By karin – trattoria On 17 september 2011 @ 11:05

tjusiga piroger!

#9 Comment By Ulrika On 17 september 2011 @ 11:17

Hej Picki!

Har du tips på något man kan servera istället för tårta på födelsedagskalas? Någon god kaka som man kan göra i långpanna?

#10 Comment By Jenny On 17 september 2011 @ 15:54

Jag blev helt kär i karelska piroger när jag var i ryska Karelen, men jag har aldrig provat att göra dom själv. Nästa stor projekt kanske, om det är pilligt och tar tid :)

#11 Comment By Gunilla On 17 september 2011 @ 17:15

mums mums!

#12 Comment By tina On 17 september 2011 @ 18:06

Katarina: Jag tänker varje gång att jag ska frysa in, men de tar slut innan jag hinner med. Det är ett problem.

Bettina: Gillar man inte äta-gröt-upplevelsen finns det karelska piroger med potatis- respektive morotsmos som fyllning. Men krydda nja, du kommer nog inte från att du inte gillar konsistensen.

Moma: Mmm…

Hanna: Men vad smart och gott det låter. Tack för tips!

Kim: Haha, det var ord och inga visor. :-) Nä, vi skivar inte ost på våra…

Ann-Louise: Varsågod! :-)

Alexandra: Man kan köpa färdiga även i Sverige, finns i många större mataffärer.

Karin: Eller hur, tack!

Ulrika: Brownies? Kan marmoreras/smaksättas med både det ena och det andra. Vi har gjort dom här någon gång: [4] Sen är jag svag för kärleksmums: [5] Eller en långpanna med äppelkaka såhär om hösten. Mmmm…!

Gunilla: Du får testbaka vid tillfälle vetja!

#13 Comment By Ansibecki On 17 september 2011 @ 20:45

Åh, sådana där åt jag på ett bröllop en gång. Bruden var från Finland. Jag vill minnas att all mat såg lite konstig ut i mina ögon men det smakade desto bättre :)

#14 Comment By charlotta On 18 september 2011 @ 09:51

Sådana piroger åt jag sist jag var i Helsinki. Mycket goda, såklart!

#15 Comment By karin – trattoria On 18 september 2011 @ 16:32

sv: haha, ni är hemskt välkomna på söndagsmiddag på Mollösund när ni har vägarna förbi :)

#16 Comment By tina On 18 september 2011 @ 23:16

Ansibecki: Hihi!

Charlotta: Kul att du gillar, verkar vara lite si och så i recensionerna här i kommentarsfältet!

Karin: Hoho, det ska jag allt lägga på minnet! :-)

#17 Comment By Megan On 20 september 2011 @ 20:17

Gaaaah! Vill. Ha. NU!

#18 Comment By Carin On 21 september 2011 @ 15:36

Åhh piroger! Det är ju så gott. Jag fick vara med och lära mig av min mormors granna när hon bakade dessa. Har testat några gånger efter det, men som sagt, det krävs ju både tid och tålamod. Men lite kul är det ju ändå :)
Men äggsmör med keso har vi aldrig testat.
Får åka hem till mamma och pappa snart där det ligger kvar lite importerade piroger :)

#19 Comment By tina On 25 september 2011 @ 10:59

Megan: Baka vetja! :-)

Carin: Ja gör det, testa gärna äggsmöret till. Gott till varma piroger om du aldrig har testat! :-)

#20 Comment By Kristiina On 10 november 2012 @ 22:55

har aldrig ätit äggsmör med keso !!! Har bakat och ätit karelska piroger ( är från Finland) både med risgrynsfyllning och potatisfyllning och lärt mig att när de tas ur ugnen ska de doppas i mjölk/smörblandning..

#21 Comment By tina On 11 november 2012 @ 12:43

Kristiina: Jag gillar keso i äggsmöret, det blir lite mindre mäktigt. :-)

#22 Pingback By Karelska piroger « Ängeln i köket On 6 december 2012 @ 09:53

[...] Receptet tar jag från den svenska (!!!) bloggen Pickipicki. [...]

#23 Comment By Isflingan On 28 mars 2014 @ 09:45

Wohoo jag har för första gången bakat mina egna karelska piroger :) Tyvärr måste jag erkänna att d inte var lika goda som de jag ätit tidigare. Får väl öva mig…eller gå på d lätta sättet o köpa dem.

#24 Comment By tina On 1 april 2014 @ 09:48

Isflingan: Nämen, snopet! Och jag som gillar mina hembakta mycket!

#25 Comment By Moojoy On 21 november 2015 @ 04:24

I actually found this more enraitetning than James Joyce.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/09/ett-vykort-fran-helsingfors-flygplats/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/?attachment_id=15854

[2] : http://www.pickipicki.se/?attachment_id=15853

[3] ungefär såhär: http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

[4] : http://www.mums.nu/index.php/marmorerade-brownies-med-hallon/

[5] : http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/09/lucka-8-karins-karleksmums/

Copyright © 2008-2009 pickipicki