- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Efterrätt på rekordfart!

Posted By tina On 27 oktober 2011 @ 07:30 In efterrätt,höst,radiomat | 14 Comments

[1]

Idag bjuder jag på efterrätt i morgonstudion [2]. Efterrätt före frukost, det är inte var dag. Däremot är det något med hösten som gör att vi trollar fram vardagsefterrätter lite nu och då. Jag tror det handlar om att kompensera för dagar som blir kortare och mörker som blir mörkare. Någon i det röda köket säger ätbara humörhöjare, den andre säger att vardagsefterrätterna är l-i-v-s-n-ö-d-v-ä-n-d-i-g-h-e-t-e-r. Ingen nämnd, ingen uthängd. Just den här är en äppeldessert som trollas fram på nästan ingen tid alls, av nästan inga ingredienser alls. Det är för övrigt mina två kriterier för en prima vardagsefterrätt. Har du något recept/tips/drag som kvalar in i den skaran? Dela med dig vetja, hösten räcker länge till.

Snabb äppeldessert
Rosta grovhackade nötter eller frön (hasselnötter, chashewnötter el liknande) och lite havregryn i en torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och toppa med nötströsslet.

Fler snabba efterrätter
Klappgröt [3]
Indiskinspirerad yoghurtefterrätt [4]
Fuskglass [5]
Bärgazpacho [6]
Frukt-på-burk-på-piffigt-vis [7]
Istället-för-chokladmousse  [8]
Hallonmousse med avokado [9]
Fattiga riddare  [10]


14 Comments (Open | Close)

14 Comments To "Efterrätt på rekordfart!"

#1 Comment By anna On 27 oktober 2011 @ 08:26

Mums men kan man byta ut hasselnötterna?

#2 Comment By Tina On 27 oktober 2011 @ 08:31

Javisst, vilka nötter och frön som helst funkar prima.

#3 Comment By Ann-Louise On 27 oktober 2011 @ 09:11

Tillagade äpplen är jag tyvärr inte alls någon fan av, förutom äppelmos. Jag är jättetråkig på den fronten och tycker inte ens om äppelpaj. Annars tycker jag att din efterrätt låter underbart god. Man kanske kan byta ut äpplena mot ananas eller bär?

#4 Comment By Plommonet On 27 oktober 2011 @ 09:18

Nåt som alltid är lika förvånansvärt gott är turkisk yoghurt, tinade hallon/jordgubbar/blåbär/whatever god frukt/bär en har, lite rostade nötter och frön och så lite honung ringlat över. En av de bästa vardagsdesserterna EVER! <3

#5 Comment By Hanna On 27 oktober 2011 @ 11:09

Jag känner också suget efter vardagsefterrätter nu på hösten/vintern. Mums!

#6 Comment By The Cheap Gourmand On 27 oktober 2011 @ 16:48

Åh, det här liknar verkligen en efterrätt vi brukar göra. Vi brukar flambera äppelbitarna i just calvados eller liknande fast sedan har vi blandat nötterna och finhackad, mörk choklad med vispad grädde, supergott! Måste nog göra detta till helgen =)
/Jessica

#7 Comment By Kajsa On 27 oktober 2011 @ 17:17

Filéa ett par apelsiner, kläm ur saften från hinnorna i en kastrull, i med lite honung och någon centimeter finriven färsk ingefära, värm tills honungen smälter, häll såsen över apelsinerna. Gott som det är eller med glass/grädde/sötad yoghurt eller liknande. Man borde kunna låta en kanelstång eller ett par hela nejlikor vara med i såsen också, men så långt har jag inte kommit i experimenterandet än. Det får bli lite närmre advent!

#8 Comment By Loba On 27 oktober 2011 @ 20:22

Snabba efterrättsfavvon härhemma är färska fikon späckade med mörk choklad, överösta med hasselnötshack och lite muscovado (eller honung om man nyttjar det). In i ugnen tills chokladen har smält och ät med vaniljglass.

Smaskens.

#9 Comment By Helena Ljunggren On 27 oktober 2011 @ 21:42

Varför göra det svårare :D
Jag kan riktigt känna smaken. Varma, lite halvmjuka äpplen med lite stuns i är inte alls tråkigt det :D

#10 Comment By tina On 28 oktober 2011 @ 14:59

Ann-Louise: Ja, jättetråkig! ;-) Du får laga den här istället: [4]

Plommonet: Mmmm..kan man beställa en portion till Uppsala? :-D

Hanna: Ja!

Jessica: Mmm, låter toppengott med vispad grädde och choklad till!

Kajsa: Det måste testas!

Loba: Ljuvligt!

Helena: :-D

#11 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 29 oktober 2011 @ 02:05

Haha, jag gillar det där efterrätt före frukosttänket, kanske man skulle införa? ;) Låter som en toppendessert, måste jag säga – och att det går snabbt är ju bara ett plus!

#12 Comment By tina On 29 oktober 2011 @ 15:41

Alexandra: Fast jag föredrar nog efterrätt efter frukost. Men så är jag ju svag för frukost. ;-)

#13 Comment By Ann-Louise On 30 oktober 2011 @ 23:02

Ooo la la vilket gott substitut du föreslog! Lovar att testa det och jag kan även berätta att det faktiskt blev pizza med rödbetor och chèvre till middag i fredags. Toppat med grönkål. :)

#14 Comment By tina On 31 oktober 2011 @ 07:04

Ann-Louise: Hurra! Gillar när folk gör som jag säger! ;-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/10/efterratt-pa-rekordfart/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/10/efterratt-pa-rekordfart/picki_img_8419/

[2] morgonstudion: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[3] Klappgröt: http://www.pickipicki.se/2011/10/snart-drar-jag-igang-elvispen/

[4] Indiskinspirerad yoghurtefterrätt: http://www.pickipicki.se/2011/03/yoghurtefterratt-med-kardemumma/

[5] Fuskglass: http://www.pickipicki.se/2008/11/jag-fuskar-och-ater-glass-i-sangen-nar-ingen-ser/

[6] Bärgazpacho: http://www.pickipicki.se/2011/02/bargazpacho-1-0/

[7] Frukt-på-burk-på-piffigt-vis: http://www.pickipicki.se/2011/03/hej-fredag/

[8] Istället-för-chokladmousse : http://www.pickipicki.se/2008/03/en-riktigt-bra-chokladefterratt/

[9] Hallonmousse med avokado: http://www.pickipicki.se/2010/08/hallonmousse-med-avokado/

[10] Fattiga riddare : http://www.pickipicki.se/2010/04/en-fattig-riddare-kom-pa-ovantat-besok/

Copyright © 2008-2009 pickipicki