En fattig riddare kom på oväntat besök!

den 29 april 2010, kl 09:01

Jag har aldrig tidigare vare sig tillagat eller ätit fattiga riddare. Men eftersom vi betar av listan över humsmanskost och klassiker så har vi närmat oss just fattiga riddare ett tag. Det var inget fel på detta, om än lite ovant. Fast det förstås, med nykokt drottningsylt så tror jag att jag gillar allt och kanske inte är särskilt opartisk. Dessutom är det ju ett (av flera) sätt att ta till vara på bröd som börjar bli lite trist. Men jo, nog kan jag tänka mig att göra fattiga riddare igen, som en variant på pannkaksefterrätt till torsdagssoppan om inte annat.

Fattiga riddare
Vispa ihop en pannkakssmet (1 ägg, 1 krm salt, 1,5 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl). Doppa 4 brödskivor (bröd åt det vita brödet är nog att föredra för det här ändamålet) i smeten och stek i lite smör på medelvärme. Pudra över kanel och lite socker. Stek någon minut på varje sida eller tills de är gyllenbrunda. Servera fattiga riddarna nystekta och med sylt.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “En fattig riddare kom på oväntat besök!”

  1. Susanna kl 10:06, den 29 april 2010

    Men du glömde vispa grädde till! Då är det supersmarrigt, så min barndom :)

  2. charlotta kl 13:13, den 29 april 2010

    åh, fattiga riddare, det var längesedan jag åt det! tror det var senaste när jag var typ… tio, när jag var på besök hos farmor och farfar. nostalgi!

  3. Loulas Kök kl 13:49, den 29 april 2010

    Vi brukar bara vispa ägg, mjölk, socker och kanel. Doppa brödet snabbt och sen steka i mycket smör…mums!

  4. Karin kl 21:14, den 29 april 2010

    Fattiga riddare minns jag som ett mellanmål på fritids. Vi fick hjälpa till att laga dem också. Jag har för mig att vi doppade rostbröd i mjölk, stekte och åt med mycket socker.

  5. Josefina kl 08:30, den 30 april 2010

    Mmmm … En skön valborg till dig!

  6. Mikaela kl 10:13, den 30 april 2010

    Detta är ju rikitgt härligt, fick sånna när jag var liten med kanel och socker! :)

  7. Catrins Garderobstankar kl 15:42, den 30 april 2010

    Det var säkert en sådär 16 år sedan jag åt fattiga riddare sist. Och om det inte hade varit för att jag ätit tokmycket pannkakstårta idag så hade jag nog blivit sugen nu.

  8. Nena kl 16:03, den 30 april 2010

    Fattiga riddare hade jag faktiskt helt glomt bort! Jag maste se till att fixa det hemma, skriver snabbt upp ditt recept:))
    Onskar en trevlig Valborg:)

  9. Emmas Kök kl 18:15, den 30 april 2010

    MUMS! Skulle gärna äta denna nu..

  10. tina kl 22:53, den 2 maj 2010

    Susanne: Vispgrädde minsann! :-)

    Charlotta: Du får göra fattiga riddar och vara lite sentimental. :-)

    Loula: Mumus!

    Karin: Fina minnen! :-D

    Josefina: Hoppas att du haft en fin valborgshelg, det har jag.

    Mikaela: Det verkar vara många som åt detta som små, inte jag.

    Catrin: Pannkakstårta! Det var länge sen…

    Nena: Detsamma vetja!

    Emma: Fram med stekpannan!

  11. Memi kl 14:24, den 3 maj 2010

    Hej!

    När jag var liten gjorde min mamma alltid fattiga riddare på överbliven (torr) kanellängd.. Hon doppade det oftast bara i mjölk men ibland i pannkakssmet också. Det var så gott att jag gör det fortfarande (nu är jag 24 år!)! Mums!

  12. tina kl 21:17, den 4 maj 2010

    Memi: Vilken lyxvariant! :-)

  13. Lördagslänkar och bloggkärlek « söta saker kl 12:04, den 8 maj 2010

    [...] Tina på pickipicki bjöd på fattiga riddare på fint fat. [...]

  14. Beda kl 10:51, den 9 maj 2010

    du måste testa att göra med äkta finsk slät bullalängd med kardemumma, det blir så mkt godare!

  15. terese kl 13:10, den 19 januari 2011

    mums! med vispad grädde till vore de ääännu godare.. ;o)

  16. tina kl 18:50, den 19 januari 2011

    Beda: Åh, bullängd! Mmm… :-)

    Terese: Aldrig provat, ska lägga det på minne. Tack för tips!

  17. Efterrätt på rekordfart! | pickipicki kl 07:48, den 27 oktober 2011

    [...] Bärgazpacho Frukt-på-burk-på-piffigt-vis Istället-för-chokladmousse  Hallonmousse med avokado Fattiga riddare  Tweet Publicerad i efterrätt, höst, radiomat | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen