- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Laxburgare med sötpotatispommes

Posted By tina On 3 oktober 2011 @ 12:26 In äpplen,fisk,kål,lax,rödkål,sötpotatis,vitkål | 22 Comments

Ibland tappar jag fokus när vi storhandlar och har bara öga för en enda sak. Igår såg jag kål kan man säga, och handlingskassarna fylldes till större delen av kål i olika färger och former. Just den här tiden på året är kål dessutom den bästa dealen man kan göra i mataffären. Svenskt, nyttigt som bara den och så billigt att det nästan kan avrundas till gratis. Jag törs utlova att det kommer att bjudas på ett och annat recept med kål här den närmsta tiden.

Laxburgare med sötpotatispommes
och coleslaw (vitkål, rödkål och äpple)
500 g laxfilé
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 normalstora sötpotatisar
rapsolja
100 g vitkål
100 g rödkål
2 svenska äpplen
2 rågade msk majonnäs
2 rågade msk gräddfil
1 tsk gul curry
salt och svartpeppar

Skala sötpotatisen och dela i tjocka bitar. Ringla över rapsolja, lite svartpeppar och generöst med salt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 min. Mixa laxfilé till en grov färs. Rör ner ägg, salt och peppar. Forma fyra biffar och stek i lite rapsolja, några minuter på varje sida. Strimla vitkål, rödkål och äpple grovt. Rör ner ett par msk majonnäs respektive gräddfil. Smaka av med salt, svartpeppar och gul curry.


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Laxburgare med sötpotatispommes"

#1 Comment By anna On 3 oktober 2011 @ 13:10

Mums! Jag gjorde världens godaste lax igår, faktiskt!

#2 Comment By tina On 3 oktober 2011 @ 13:11

Anna: Jasså, vad lagade du då?

#3 Comment By Ann-Louise On 3 oktober 2011 @ 13:25

Tjusigt! Efter din triss i rosa anar jag en kommande triss i orange. :)

#4 Comment By Hanna On 3 oktober 2011 @ 13:44

Gott!

#5 Comment By Fröken Dill On 3 oktober 2011 @ 13:47

Aha, ännu ett användningsområde för matkvarnen till Kitchen Aiden! Laxburgare är ju bara FÖR gott.
Tack för tipset
Hälsning från fröken Dill

#6 Comment By anna On 3 oktober 2011 @ 18:06

Skivade zucchini, la på laxbitar, blandade fetaost, creme fraiche och italiensk salladskrydda och smetade på balndningen på fisken, sen skjuts in i ugnen! Mums!

#7 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 3 oktober 2011 @ 21:51

Mmmm, sötpotatispommes <3 Och coleslaw är ju aldrig fel, yum! Vilken härlig bild!

#8 Comment By Felicia Fortes On 3 oktober 2011 @ 21:53

Det såg härligt vardagsgott ut. Kanske att det här kan vara något för mig. Uppvuxen vegan som nu är en vegetarian som tränar sig i att äta fisk. Vit fisk har jag passerat. Nu ska jag närma mig lax, tonfisk och andra flytande grönsaker, som min man brukar kalla fisk när jag nojjar.

#9 Comment By tina On 4 oktober 2011 @ 09:10

Ann-Louise: Inte omöjligt såhär i havtorns-, nypon- och pumpatider!

Hanna: Absolut!

Fröken Dil: Eller för stavmixern, mindre disk! ;-)

Anna: Låter gott!

Alexandra: Riktigt gott blev det, om jag får säga det själv! ;-)

Felicia: Haha, flytande grönsaker! :-D

#10 Pingback By Laxburgare med sötpotatispommes | pickipicki On 5 oktober 2011 @ 13:14

[...] [1] [...]

#11 Comment By Tant Grön On 7 oktober 2011 @ 18:54

Kål är fantastiskt gott, jag ska nog göra en kålsallad när jag testar Lingonbiffar från ”Sju årstider i Majas kök” i helgen!:)

#12 Comment By tina On 7 oktober 2011 @ 21:28

Tant Grön: Finaste kokboken!!

#13 Comment By Emmy On 14 oktober 2011 @ 16:55

Ja, kål är perfekt att frossa i. Och sjukt billigt för att vara så gott. Det här låter som en finfin rätt.

#14 Comment By tina On 14 oktober 2011 @ 19:08

Emmy: Kålfrossa<3

#15 Comment By Sara On 16 oktober 2011 @ 21:11

Denna ska jag prova på tis! Räcker det inte att ”gaffla” laxen förresten? Vill minnas att jag gjort det nån gång förut då jag gjort laxbiffar. Blir det inte väldigt finfördelat med stavmixern? Ser mycket gott ut iaf!

#16 Comment By Tina On 16 oktober 2011 @ 21:30

Sara: Kul! Att du ska laga biffarna i veckan alltså! Mixar man blir det släta biffar. Klart man kan hacka laxen med kniv istället om man vill ha grövre konsistens. Det blir prima det med! :-)

#17 Comment By Sara On 17 oktober 2011 @ 15:50

Tack för svar! Får se hur jag gör! Kanske mixar jag dem ändå;-) Ska bara se till att inte glömma sötpotatisarna i ugnen för länge, för jag gillar inte när de blir för mosiga.

#18 Comment By tina On 17 oktober 2011 @ 20:21

Blir de för mosiga får du göra mos istället; det är ju ljuvligt gott! [2]

#19 Comment By Sara On 18 oktober 2011 @ 22:02

De blev rätt så mjuka på 15 min och inte alls ”krispiga” som potatis blir efter en 30 min i ugnen men de funkade ändå. Såg inte mosreceptet förrän nu. Gjorde några vanliga potpommes med (så sambon skulle bli nöjd) men mest sötpotpommes. Blir matlåda åt mig och 1 1/2-åringen imorgon och ett par burgare (gjorde dem lite mindre) till frysen. Tack för ett gott recept! Alltid kul att prova lite nytt!

#20 Comment By tina On 19 oktober 2011 @ 07:08

Sara; Tack för att du tittar in och ger feedback! <3

#21 Pingback By Nu rostar vi blomkålen! | pickipicki On 5 september 2013 @ 07:39

[...] för tillhörande god dippsås till. Ät blomkålen som den är eller som tillbehör till t ex goda fiskbiffar. Publicerad i blomkål, P4 Morgon Uppland | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#22 Pingback By Veckomatsedlar – Asta på vift… On 4 oktober 2014 @ 19:14

[...] Laxburgare med sötpotatiispommes [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/10/laxburgare-med-sotpotatispommes/

URLs in this post:

[1] : http://www.pickipicki.se/2011/10/laxburgare-med-sotpotatispommes/

[2] : http://www.pickipicki.se/2011/09/ett-ljuvligt-sotpotatismos/

Copyright © 2008-2009 pickipicki