Laxburgare med sötpotatispommes

den 3 oktober 2011, kl 12:26

Ibland tappar jag fokus när vi storhandlar och har bara öga för en enda sak. Igår såg jag kål kan man säga, och handlingskassarna fylldes till större delen av kål i olika färger och former. Just den här tiden på året är kål dessutom den bästa dealen man kan göra i mataffären. Svenskt, nyttigt som bara den och så billigt att det nästan kan avrundas till gratis. Jag törs utlova att det kommer att bjudas på ett och annat recept med kål här den närmsta tiden.

Laxburgare med sötpotatispommes
och coleslaw (vitkål, rödkål och äpple)
500 g laxfilé
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 normalstora sötpotatisar
rapsolja
100 g vitkål
100 g rödkål
2 svenska äpplen
2 rågade msk majonnäs
2 rågade msk gräddfil
1 tsk gul curry
salt och svartpeppar

Skala sötpotatisen och dela i tjocka bitar. Ringla över rapsolja, lite svartpeppar och generöst med salt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 min. Mixa laxfilé till en grov färs. Rör ner ägg, salt och peppar. Forma fyra biffar och stek i lite rapsolja, några minuter på varje sida. Strimla vitkål, rödkål och äpple grovt. Rör ner ett par msk majonnäs respektive gräddfil. Smaka av med salt, svartpeppar och gul curry.

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Laxburgare med sötpotatispommes”

  1. anna kl 13:10, den 3 oktober 2011

    Mums! Jag gjorde världens godaste lax igår, faktiskt!

  2. tina kl 13:11, den 3 oktober 2011

    Anna: Jasså, vad lagade du då?

  3. Ann-Louise kl 13:25, den 3 oktober 2011

    Tjusigt! Efter din triss i rosa anar jag en kommande triss i orange. :)

  4. Hanna kl 13:44, den 3 oktober 2011

    Gott!

  5. Fröken Dill kl 13:47, den 3 oktober 2011

    Aha, ännu ett användningsområde för matkvarnen till Kitchen Aiden! Laxburgare är ju bara FÖR gott.
    Tack för tipset
    Hälsning från fröken Dill

  6. anna kl 18:06, den 3 oktober 2011

    Skivade zucchini, la på laxbitar, blandade fetaost, creme fraiche och italiensk salladskrydda och smetade på balndningen på fisken, sen skjuts in i ugnen! Mums!

  7. Alexandra - kärlek på tallrik kl 21:51, den 3 oktober 2011

    Mmmm, sötpotatispommes <3 Och coleslaw är ju aldrig fel, yum! Vilken härlig bild!

  8. Felicia Fortes kl 21:53, den 3 oktober 2011

    Det såg härligt vardagsgott ut. Kanske att det här kan vara något för mig. Uppvuxen vegan som nu är en vegetarian som tränar sig i att äta fisk. Vit fisk har jag passerat. Nu ska jag närma mig lax, tonfisk och andra flytande grönsaker, som min man brukar kalla fisk när jag nojjar.

  9. tina kl 09:10, den 4 oktober 2011

    Ann-Louise: Inte omöjligt såhär i havtorns-, nypon- och pumpatider!

    Hanna: Absolut!

    Fröken Dil: Eller för stavmixern, mindre disk! ;-)

    Anna: Låter gott!

    Alexandra: Riktigt gott blev det, om jag får säga det själv! ;-)

    Felicia: Haha, flytande grönsaker! :-D

  10. Laxburgare med sötpotatispommes | pickipicki kl 13:14, den 5 oktober 2011
  11. Tant Grön kl 18:54, den 7 oktober 2011

    Kål är fantastiskt gott, jag ska nog göra en kålsallad när jag testar Lingonbiffar från ”Sju årstider i Majas kök” i helgen!:)

  12. tina kl 21:28, den 7 oktober 2011

    Tant Grön: Finaste kokboken!!

  13. Emmy kl 16:55, den 14 oktober 2011

    Ja, kål är perfekt att frossa i. Och sjukt billigt för att vara så gott. Det här låter som en finfin rätt.

  14. tina kl 19:08, den 14 oktober 2011

    Emmy: Kålfrossa<3

  15. Sara kl 21:11, den 16 oktober 2011

    Denna ska jag prova på tis! Räcker det inte att ”gaffla” laxen förresten? Vill minnas att jag gjort det nån gång förut då jag gjort laxbiffar. Blir det inte väldigt finfördelat med stavmixern? Ser mycket gott ut iaf!

  16. Tina kl 21:30, den 16 oktober 2011

    Sara: Kul! Att du ska laga biffarna i veckan alltså! Mixar man blir det släta biffar. Klart man kan hacka laxen med kniv istället om man vill ha grövre konsistens. Det blir prima det med! :-)

  17. Sara kl 15:50, den 17 oktober 2011

    Tack för svar! Får se hur jag gör! Kanske mixar jag dem ändå;-) Ska bara se till att inte glömma sötpotatisarna i ugnen för länge, för jag gillar inte när de blir för mosiga.

  18. tina kl 20:21, den 17 oktober 2011

    Blir de för mosiga får du göra mos istället; det är ju ljuvligt gott! http://www.pickipicki.se/2011/09/ett-ljuvligt-sotpotatismos/

  19. Sara kl 22:02, den 18 oktober 2011

    De blev rätt så mjuka på 15 min och inte alls ”krispiga” som potatis blir efter en 30 min i ugnen men de funkade ändå. Såg inte mosreceptet förrän nu. Gjorde några vanliga potpommes med (så sambon skulle bli nöjd) men mest sötpotpommes. Blir matlåda åt mig och 1 1/2-åringen imorgon och ett par burgare (gjorde dem lite mindre) till frysen. Tack för ett gott recept! Alltid kul att prova lite nytt!

  20. tina kl 07:08, den 19 oktober 2011

    Sara; Tack för att du tittar in och ger feedback! <3

  21. Nu rostar vi blomkålen! | pickipicki kl 07:39, den 5 september 2013

    [...] för tillhörande god dippsås till. Ät blomkålen som den är eller som tillbehör till t ex goda fiskbiffar. Publicerad i blomkål, P4 Morgon Uppland | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  22. Veckomatsedlar - Asta på vift... kl 19:14, den 4 oktober 2014

    [...] Laxburgare med sötpotatiispommes [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen