Nu äter vi kål tills vi spricker!

den 6 oktober 2011, kl 07:20

Till familjen kål (eller korsblommiga växter med ett tjusigare namn) hör allt från klassiska vitkål, rödkål och brysselkål till kanske lite mer otippade broccoli, pepparrot och wasabi. Nu ska man ju aldrig dra alla över en kam, men familjen kål må vara undantaget. Snygga (det finns inget vackrare ätbart än ett rödkålshuvud som delats mitt itu), nyttiga (så gott som hela vitaminalfabetet ryms i flera av kålsorterna) och smarta. Jo, faktiskt smarta. Kål innehåller ämnet glukosinolater samt enzymet myrosinas. När exempelvis en insekt går lös på ett kålhuvud börjar enzymet bryta ner glukosinolaterna och ämnen bildas som gör att kål smakar kål och insekterna, ja dom kolar vippen. Inte så dumt va? Något annat som inte är så dumt är att jag alldeles strax lagar en höstfavorit med just kål i morgonstudion i P4 Uppland. Dom som inte lyssnar måste laga själva. 

Ljummen höstsallad
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
2-3 msk rapsolja
2-3 tsk gul curry
salt och svartpeppar
1-2 äpplen
en bit gott bröd
frysta lingon

Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar och rikligt med curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna.Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Pynta med brödkrutonger och lingon vid servering.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen