Nu äter vi kål tills vi spricker!

den 6 oktober 2011, kl 07:20

Till familjen kål (eller korsblommiga växter med ett tjusigare namn) hör allt från klassiska vitkål, rödkål och brysselkål till kanske lite mer otippade broccoli, pepparrot och wasabi. Nu ska man ju aldrig dra alla över en kam, men familjen kål må vara undantaget. Snygga (det finns inget vackrare ätbart än ett rödkålshuvud som delats mitt itu), nyttiga (så gott som hela vitaminalfabetet ryms i flera av kålsorterna) och smarta. Jo, faktiskt smarta. Kål innehåller ämnet glukosinolater samt enzymet myrosinas. När exempelvis en insekt går lös på ett kålhuvud börjar enzymet bryta ner glukosinolaterna och ämnen bildas som gör att kål smakar kål och insekterna, ja dom kolar vippen. Inte så dumt va? Något annat som inte är så dumt är att jag alldeles strax lagar en höstfavorit med just kål i morgonstudion i P4 Uppland. Dom som inte lyssnar måste laga själva. 

Ljummen höstsallad
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
2-3 msk rapsolja
2-3 tsk gul curry
salt och svartpeppar
1-2 äpplen
en bit gott bröd
frysta lingon

Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar och rikligt med curry. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna.Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Pynta med brödkrutonger och lingon vid servering.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Nu äter vi kål tills vi spricker!”

  1. karin - trattoria kl 10:38, den 6 oktober 2011

    kål is the shit! jag kommer också laga mycket kål framöver…vilket fint tips om ljummen sallad, det skall provas!

  2. Hanna kl 11:09, den 6 oktober 2011

    Kål är verkligen gott, men tyvärr kan jag inte äta flera sorter pga min känsliga mage.

  3. TinaGustafsson.com kl 11:46, den 6 oktober 2011

    Den salladen såg verkligen god ut!

    Kommer inte ihåg om jag har berättat men som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till http://www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/?cat=234

    Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det :-)

    För att vara säker på att inte missa något jag skriver om mat eller något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

    Ha det bra så hörs vi bland alla matinlägg :-)

  4. Ansibecki kl 11:49, den 6 oktober 2011

    Åh vad många fina maträtter jag missat när jag inte kollat här på ett tag. Den här rätten ser ju jättevacker ut och verkar dessutom vara riktigt god (och nnyttig då)! Kanske blir det kål till fredagsmyset imorn!?

  5. sofie mumsfillibaba kl 11:53, den 6 oktober 2011

    Älskar kål!! Snygg o härlig sallad!!

  6. Plommonet kl 12:30, den 6 oktober 2011

    Sa du kål OCH kikärter? Du vet precis vilka knappar du ska trycka på Tina! :)

  7. Fröken Dill kl 12:49, den 6 oktober 2011

    Verkligen gott och vackert!

  8. Alexandra - kärlek på tallrik kl 16:56, den 6 oktober 2011

    Åh, ja, ja, JA! Kål är ju fantastiskt och ibland undrar jag varför jag inte använder mig av det oftare – det här receptet SKA testas, MUMS :D

  9. Emmy kl 21:10, den 6 oktober 2011

    Samma här! Älskar både vitkål och rödkål i alla möjliga former.

  10. Ann-Louise kl 21:51, den 6 oktober 2011

    Jag som har mer än ett halvt kålhuvud i kylen som jag inte vet vad jag ska göra med. Perfekt! Jag måste bara köpa hem fina små lingon oxå…

  11. Tess kl 08:02, den 7 oktober 2011

    Åh!vilken underbar blogg! Fantastisk inspiration :)

  12. Anni kl 09:53, den 7 oktober 2011

    Den där ska jag prova på den bit savoykål jag har i kylen, måste ju bli gott det också! Eller så köper jag lite vitkål när jag ändå ska handla …

    Vet du att det just kommit ut en hel kokbok om kål i Finland – jag önskar att den snabbt översätts till svenska för jag fattar ingenting! Kika här:
    http://pienisuurikaali.fi/pienisuurikaali_nayte.pdf

  13. Plommonet kl 12:34, den 7 oktober 2011

    Den här blev fredagslunch, och jag gjorde allt rätt utom att jag bytte ut lingonen mot blåbär – det fanns inga frysta lingon i farmor-köket, och blåbär funkade riktigt fint också. Två tummar upp Tina, det var supergott! :)

  14. Tina N kl 13:31, den 7 oktober 2011

    Vitkål är verkligen supergott och användbart. Alltid trott att jag inte kunde äta det pga magproblem, men det var fel, så nu frossar jag. Bra med ett nytt tips! :)

  15. Hanna kl 13:46, den 7 oktober 2011

    Denna Höstsalladen har blivit en favorit hemma hos precis som timjan o fetaostbiffarna! Mumsigt värre och den finns på denna veckas matsedel här hemma.

  16. tina kl 16:05, den 7 oktober 2011

    Karin: Ja gör det vetja, kål är prima mat!

    Hanna: Vad trist, inte heller tillagade?

    Tina: Din sida är bokmärkt, tittade just in och såg finfina rödbetshjärtan! Så smart! Pepparkaksformar är min favorit! :-)

    Ansibecki: Jag menar det, eller så serverar du fredagstacosen i savoykålskal, det är både gott och fint det!

    Sofie: :-)

    Plommonet: Jag vet att kål går hem i Göteborg! ;-)

    Fröken Dill: Äpplen och lingon är vackert!

    Alexandra: Mer kål åt folket!

    Emmy: Rödkål är så vackert!

    Ann-Louise: Om du köper hem lingon så passa på att göra klappgröt. Bästa efterrättsmelliset! http://www.pickipicki.se/2010/01/vi-passar-pa-att-damma-av-en-gammal-goding/

    Tess: Tack, det var fint sagt!

    Anni: Nej, det visste jag inte. Vad kul! Ska testa något recept. En översatt variant av det sista receptet kesäkeitto hittar du här: http://www.pickipicki.se/2009/08/sommarsoppa-pa-finska/

    Plommonet: Hurra, vad kul att du lagade och gillade!

    Tina N: Då har du lite att äta ikapp då? :-)

    Hanna: Hurra, vad kul! :-D

  17. matmorsan kl 21:02, den 22 november 2011

    I kväll lagade jag din sallad och den försvann! Jag hade inga lingon. Övervägde att klicka på rårörda lingon, men tog sedan svarta vinbär ur frysen. Hoppade brödet denna gång. Jag serverade salladen till ugnsbakad falukorv. Perfekt! Dundergott!

  18. tina kl 21:20, den 22 november 2011

    Matmorsan: Hurra! :-D

  19. Isflingan kl 13:36, den 13 mars 2014

    Många ggr jag lagat den här salladen nu :)

  20. tina kl 08:26, den 23 mars 2014

    Isflingan: Jag med, en goding!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen