- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Lammfärsbullar i tomatsås

Posted By tina On 29 november 2011 @ 16:00 In lamm,lammfärs,tomatsås | 13 Comments

[1]

Matveckan började på topp, den gör ju gärna det när man plockar sitt ess i kylskåpet redan veckans första dag. Lammfärs ni vet! Finns det någonting med lammfärs som inte blir gott? Nej, jag tänkte väl det. Lammfärsbullar i tomatsås och couscous med slösaktigt mycket finklippt persilja i, är mat som gör mig nöjd och glad och snäll. Det stora dilemmat är därför: är detta ens möjligt att toppa ikväll? Bra förslag och idéer = evig pickikärlek.

Lammfärsbullar i tomatsås
500 g lammfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk grädde el mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
rivet skal från en citron
tomatsåsen:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
0,5 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Blanda ingredienserna till färssmeten och forma 16 större lammfärsbollar. Finhacka lök och vitlök, stek mjuk i rapsolja i några min på svag värme. Tillsätt tomater och övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme och utan lock i 5-10 min. Tillsätt lammfärsbollarna och låt småputtra i ytterligare 10 min. Servera med couscous och generöst med finklippt persilja. Toppa med rivet citronskal.

Fler lammfärsfavoriter på picki
Lammfärsspett med tabouleh [2]
Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin, ugnsrostad sötpotatis [3]
Lisas orientaliska lammfärsgryta [4]


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Lammfärsbullar i tomatsås"

#1 Comment By Lisa On 29 november 2011 @ 17:41

Hej! Middagstips från huset med en nybliven 1-åring i – alla vet ju att barn magiskt på sin 1-årsdag plötsligt börjar tåla allt det där de inte fick äta som spädbarn, bla rödbetor, honung och och salt – alltså:

Ugnsrotsaker & stekt halloumi

1 kg morötter
500 g rödbetor
8 potatisar
1 msk olivolja
1 tsk salt + 1 tsk rosmarin, mortlas ihop till fint pulver
2 tsk honung, flytande eller mikrad

Halloumi + smör att steka i

Skala rotsakerna, skär i snygga bitar, blanda med olja och kryddor, varmluftsugn 225 grader tills blivit mjukt och lite grillat (20-25 min). Ringla på honung och servera nystekt halloumi till!

#2 Comment By frida On 29 november 2011 @ 18:47

Gör en taco-paj med din hemgjorda taco-krydda. Det är min bästa skäms-mat.

#3 Comment By tina On 29 november 2011 @ 18:57

Lisa: Hurra! Jag säger aldrig nej till rödbetor, tack för ett prima middagstips! Har alla ingredienser hemma, det här får bli middag någon kväll i veckan. :-)

Frida: Tacopaj var länge sen, men gott är det! Vi stekte kycklinglårfilé i (vuxen-)tacokryddan, och så gjorde vi guacamole (med m-y-c-k-e-t koriander i) och tomatsalsa. Det med lite majs i en wrap. Det bränner i munnen fortfarande, men blev mycket, mycket gott! :-D

#4 Comment By frida On 29 november 2011 @ 19:02

Mmm, koriander!!

#5 Comment By tina On 29 november 2011 @ 19:04

:-D

#6 Comment By Kim On 29 november 2011 @ 20:36

Vad jag kan avgöra av bilden och receptet så är svaret på den frågan (om det går att toppa alltså) ett rungande nej! :)
Men kanske en linssoppa med massa goa kryddor kan vara något?
[5]

#7 Comment By Moma On 29 november 2011 @ 20:36

Men ärligt, finns det något som inte blir gott med lamm?? I lööv it!

Tips: Jag gjorde den här i lördags, himla god ;-) [6]

Ungefär den här gjorde jag idag: [7]

Fast jag gjorde på laxfilé och så mjukstekte jag vitkål, orange paprika med tunt strimlad lök, ingefära, persilja, koriander och lite vitlök salt och peppar och så lite lime- jättegott!

#8 Comment By Hanna On 30 november 2011 @ 11:58

Mums så gott, couscous får jag verkligen se till att äta oftare!

Annat gott med lammfärs är Delia’s Sheperd’s pie, GALET gott: [8]

#9 Comment By tina On 1 december 2011 @ 20:06

Kim: Tusen tack, receptet är bokmärkt!

Moma: Åh, alltså den där kycklingen låter ju riktigt, riktigt god! <3 Ja, fisken med. Jag gillar dina recept, men det vet du säkert vid det här laget! :-)

Hanna: Tack, tack, tack! Allt med lammfärs är gott, tack för receptet, ska testas!

#10 Pingback By Han fick en veckomatsedel! | pickipicki On 26 januari 2012 @ 21:04

[...] Hem(ma)burgare med getost Tis Lammfärsbullar i tomatsås Ons Polentapanerad getost, pumpapuré och smörfrästa grönsaker Tor Caesarsallad Fre [...]

#11 Pingback By En apelsinpodcast till frukost | pickipicki On 16 december 2012 @ 10:19

[...] Lenas julsallad med rödkål, grönkål och apelsin En färgsprakande halloumisallad Lammfärsbullar i tomatsås Tabouleh Palsternacksmos med citron Efterrättssallad med apelsin Blodapelsinmarmelad med smak av [...]

#12 Comment By Isflingan On 7 mars 2013 @ 13:49

D här var verkligen helt underbart gott!!! o lätt att göra :) o d bästa av allt var att lammfärsen här kostar under 60kr kg! Blir nog till att laga mat med lamm minst 2ggr/v hädanefter. Jag kommer därmed kunna recensera alla lammfärsrecept som finns här på picki :)

#13 Comment By tina On 7 mars 2013 @ 17:54

Isflingan: Haha, fantastiskt, det ser jag fram emot! Kram


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/11/lammfarsbullar-i-tomatsas/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/11/lammfarsbullar-i-tomatsas/picki_img_9152/

[2] Lammfärsspett med tabouleh: http://www.pickipicki.se/2011/04/lammfarsspett-och-tabouleh/

[3] Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin, ugnsrostad sötpotatis: http://www.pickipicki.se/2011/03/12799/

[4] Lisas orientaliska lammfärsgryta: http://www.pickipicki.se/2011/11/det-ma-vara-tyst-har-men-mat-ater-vi-alltid/

[5] : http://tantrussinsbak.blogspot.com/2011/09/always-strive-to-excel-but-only-on.html

[6] : http://www.pickipicki.se/2011/09/momas-tobagokyckling/

[7] : http://momaskitchen.se/2010/10/11/kungsfisk/

[8] : http://matarkivet.wordpress.com/2010/12/30/delias-shepherds-pie-med-purjolok/

Copyright © 2008-2009 pickipicki