- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Semlor till frukost?

Posted By tina On 26 januari 2012 @ 07:15 In blodapelsin,dryck,kanske-i-picknickkorgen?,radiomat,semla,semmeldagen,utflykt | 30 Comments


Carl vaknade ur feberdimman igår, men trodde bestämt att han fortfarande drömde när jag sa att jag hade gjort semlor till middag.

Men, precis som ni kan se är det här inte vilka semlor som helst. En matigare kusin till sötesemlan, med kummin istället för kardemumma och två varianter på fyllning. Min favorit till vänster; rökt renkött, kokt kall potatis och pepparrotsvisp. Vegovarianten fylls med rödbetspesto och getostkräm.
Den som fortfarande känner sig nyvaken eller skeptisk, starta radion [1] om en kvart vetja. Idag har vi nämligen tema vinterutflykt och utflyktskorgen fyller vi med just dessa matsäckssemlor. Något säger mig att jag för ovanlighetens skull kommer att stå mig till lunch just idag.


Eftersom jag redan hade släppt alla hämningar i köket igår kunde jag lika gärna fortsätta i samma anda. För att muta sjuklingen med något värmande pressade jag 5 blodapelsiner i en kastrull och kokade i 5 min tillsammans med 1 st stjärnanis + 1 st kanelstång. Det blev överraskande gott, ja till och med så gott att jag utan att tänka mig för drack upp allting själv.

Apropå vinterutflykt och att knyta ihop säcken, så tror jag utan tvekan att det här är drycken som kommer att förgylla insidan av min termos när det vankas pulkaåkning framöver. Testa du med, blodapelsin med en ton av lakrits är en som en pralin i drickbart format.

Rågfrallor med kummin
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk hel kummin
1 msk honung
1 tsk salt
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Rör ut jäst i vatten, tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin eller arbeta för hand. Låt jäsa under bakduk 60 min. Forma 8-10 runda frallor, använd mer mjöl om det behövs. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 min. Låt svalna.

Fyllning 1 – rökt renkött och pepparrotsvisp
Dela brödet och gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Lägg skivad kokt (kall) potatis i botten och en skiva rökt renkött ovanpå. Toppa med pepparrotsvisp.

Pepparrotsvisp:
1,5 dl grädde
2,5 msk riven pepparrot
1 nypa salt

Vispa grädden och smaka av med pepparrot och en nypa salt.

Fyllning 2 – rödbetspesto och getostkräm
Dela brödet. Gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Fyll gropen med rödbetspesto. Toppa med getostkräm och lite färsk bladspenat.

Rödbetspesto:
250 g rödbetor
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl solroskärnor
1 dl creme fraiche
0,5-1 msk saft från pressad citron
0,5 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
en liten bit parmesanost

Skala och koka rödbetorna i vatten och buljong tills de är mjuka. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i vitlök. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Rör ner riven parmesanost.

Getostkräm:
120 g getost
2 dl creme fraiche
0,5 tsk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Mixa till en fluffig kräm med stavmixer.


30 Comments (Open | Close)

30 Comments To "Semlor till frukost?"

#1 Comment By Fröken Dill On 26 januari 2012 @ 08:18

SÖTA! och goda!!!

#2 Comment By Ann-Louise On 26 januari 2012 @ 10:09

Helt klart semlor i min smak. :)

#3 Comment By Loba On 26 januari 2012 @ 10:13

Det ser ju finfint ut!

#4 Comment By Moma On 26 januari 2012 @ 12:03

VA? Drack du upp all den goda juicen helt själv? Hahaha, DET är kärlek det!

#5 Comment By Katarina On 26 januari 2012 @ 12:56

Så söta och vilka härliga smaker!

#6 Comment By Hanna On 26 januari 2012 @ 13:05

Vilka finfina utflyktssemlor!! De ser galet goda ut!

#7 Comment By anna On 26 januari 2012 @ 14:00

Såg riktigt gott ut och nu blev jag sugen på riktiga semlor!

#8 Comment By Hilda On 26 januari 2012 @ 17:33

När din gulliga kusin berättade att du skulle göra matsemlor trodde jag nästan att det slagit slint för dig! Men icke – Picki, du är ju ett geni!!! Kram

#9 Comment By anna On 26 januari 2012 @ 18:01

Åå den drickan vill jag smaka!!

#10 Comment By tina On 26 januari 2012 @ 20:53

Fröken DIll: Söta, men ändå inte söta. ;-)

Ann-Louise: Hurra för det! Jag blev bjuden på räkpaj till middag, efter ditt recept. Helt min smak!

Loba: Ja, tack för hjälp-pepp! <3 Kummin i brödet blev en hit. Hälsa M att pepparrotsvisp och renkött är min favorit!

Moma: Ja, han var ju faktiskt redan varm!

Katarina: :-)

Hanna: Japp, testa vetja!

Anna: Ja, när är semladagen egentligen? Snart?

Hilda: Hehe, jag undrade nog lite detsamma själv i handlingsoredan på ICA. Tur att det blev bra till slut! Kram!

Anna: Japp, koka inte för länge bara. Stjärnanisen tar lätt över!

#11 Comment By Tant gul On 26 januari 2012 @ 20:53

Jamän det där var något nytt! kul idé!

#12 Comment By sofie mumsfillibaba On 26 januari 2012 @ 21:16

Jag älskar ju verkligen semlor. Men dina snyggingar skulle kunna vara ett alternativ!

#13 Pingback By Att inspireras och försöka inspirera | josefineheimer On 26 januari 2012 @ 22:05

[...] [2] Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. [...]

#14 Comment By anna On 26 januari 2012 @ 23:55

Det måste va en tisdag inom kort! Kan vi inte ha en semla bakar dag?

#15 Comment By anna On 26 januari 2012 @ 23:58

8 mars

#16 Comment By Renée On 27 januari 2012 @ 11:26

Semlorna lät riktigt goda. :) Kanske jag ska ge mig på att försöka göra sådana någon dag.

Klart jag vill ha sällskap av er någon dag, men någon galopp törs jag tyvärr inte lova. Har inte riktigt någon lämplig häst för det just nu… Är på Friskis jag tränar föresten. På alla tre ställena. :)

#17 Comment By Annas Gröna Kök On 27 januari 2012 @ 13:18

Detta måste provas! Vilken rolig idé :)

#18 Comment By Lena On 27 januari 2012 @ 18:06

Jag äter inte semlor men dessa skulle jag kunna stå ut med. Säkert gudagott!

#19 Comment By Emmy On 27 januari 2012 @ 20:45

Ha ha, du är schysst ompysslare du :-) Men jag förstår att den var god. Låter ljuvligt gott.
Och vilka semlor! Jag hade gärna mumsat i mig av båda sorter.

#20 Comment By Ulla PE On 28 januari 2012 @ 14:27

Men du vet väl att på finlandssvenska är en semla en fralla. Så för oss är det inget konstigt alls!

#21 Comment By den blomstrande trädgården On 28 januari 2012 @ 18:12

Idag provade jag och Daniel Forsas kardemummasemlor (de med stort lock) – MUMS!!^^

#22 Comment By Ansibecki On 29 januari 2012 @ 11:12

Den där drycken måste jag bara testa! :)

#23 Comment By tina On 29 januari 2012 @ 12:02

Tant gul: :-)

Sofie: Ja, det är ju inget istället för, men ett prima komplement.

Anna: Internationella kvinnodagen!

Anna: Ja, prova vetja! :-)

Lena: Stå ut med? Haha!

Emmy: Han fick egen sen, jag lovar!

Ulla: Ja just ja, ni äter ju semla till vardagsmat! ;-)

Blosterträdgården: Oh la!

Ansibecki: Ja, det måste du!

#24 Comment By Yasemin On 30 januari 2012 @ 15:57

Dem ser himla pigga ut :) Rödbetspesto lät riktigt gott.

#25 Comment By Kinna On 1 februari 2012 @ 12:55

Vilket härligt inspirerande inlägg. Som en pralin mitt i prick!

#26 Comment By Alexandra – kärlek på tallrik On 1 februari 2012 @ 20:15

Alltså vegosemlan låter så sjukt, makalöst, magiskt supergod så jag vet inte hur jag ska överleva innan jag får smaka på den! Vilken underbar idé att göra en frukostvariant på semla <3

#27 Pingback By Här ska det pratas brunch! | Matgeek On 9 november 2012 @ 15:39

[...] Blodapelsindrycken med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ Blodapelsnmarmelad: http://www.pickipicki.se/2010/12/ett-tips-pa-en-hemgjord-klapp/ Mangosmoothie [...]

#28 Pingback By En apelsinpodcast till frukost | pickipicki On 16 december 2012 @ 10:20

[...] jul Citronglass med kondenserad mjölk Johans kanderade apelsinskal Citroncurd Lemon meringue pie En värmande blodapelsindryck Publicerad i apelsin, citron, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#29 Pingback By Hej kummin! | pickipicki On 24 januari 2013 @ 07:39

[...] Ungersk gulasch med klimp Utflyktssemlor Tunnbrödknäcke med kummin och anis Publicerad i kummin, radiomat | Inga kommentarer ännu(0) [...]

#30 Pingback By En semmelpodcast | pickipicki On 7 februari 2013 @ 08:30

[...] Fler recept Johans klassiska semlor Kerstins hemgjorda mandelmassa Matiga och färgglada utflyktssemlor [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/

URLs in this post:

[1] radion: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[2] : http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/

Copyright © 2008-2009 pickipicki