Semlor till frukost?

den 26 januari 2012, kl 07:15


Carl vaknade ur feberdimman igår, men trodde bestämt att han fortfarande drömde när jag sa att jag hade gjort semlor till middag.

Men, precis som ni kan se är det här inte vilka semlor som helst. En matigare kusin till sötesemlan, med kummin istället för kardemumma och två varianter på fyllning. Min favorit till vänster; rökt renkött, kokt kall potatis och pepparrotsvisp. Vegovarianten fylls med rödbetspesto och getostkräm.
Den som fortfarande känner sig nyvaken eller skeptisk, starta radion om en kvart vetja. Idag har vi nämligen tema vinterutflykt och utflyktskorgen fyller vi med just dessa matsäckssemlor. Något säger mig att jag för ovanlighetens skull kommer att stå mig till lunch just idag.


Eftersom jag redan hade släppt alla hämningar i köket igår kunde jag lika gärna fortsätta i samma anda. För att muta sjuklingen med något värmande pressade jag 5 blodapelsiner i en kastrull och kokade i 5 min tillsammans med 1 st stjärnanis + 1 st kanelstång. Det blev överraskande gott, ja till och med så gott att jag utan att tänka mig för drack upp allting själv.

Apropå vinterutflykt och att knyta ihop säcken, så tror jag utan tvekan att det här är drycken som kommer att förgylla insidan av min termos när det vankas pulkaåkning framöver. Testa du med, blodapelsin med en ton av lakrits är en som en pralin i drickbart format.

Rågfrallor med kummin
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk hel kummin
1 msk honung
1 tsk salt
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Rör ut jäst i vatten, tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin eller arbeta för hand. Låt jäsa under bakduk 60 min. Forma 8-10 runda frallor, använd mer mjöl om det behövs. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 min. Låt svalna.

Fyllning 1 – rökt renkött och pepparrotsvisp
Dela brödet och gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Lägg skivad kokt (kall) potatis i botten och en skiva rökt renkött ovanpå. Toppa med pepparrotsvisp.

Pepparrotsvisp:
1,5 dl grädde
2,5 msk riven pepparrot
1 nypa salt

Vispa grädden och smaka av med pepparrot och en nypa salt.

Fyllning 2 – rödbetspesto och getostkräm
Dela brödet. Gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Fyll gropen med rödbetspesto. Toppa med getostkräm och lite färsk bladspenat.

Rödbetspesto:
250 g rödbetor
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl solroskärnor
1 dl creme fraiche
0,5-1 msk saft från pressad citron
0,5 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
en liten bit parmesanost

Skala och koka rödbetorna i vatten och buljong tills de är mjuka. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i vitlök. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Rör ner riven parmesanost.

Getostkräm:
120 g getost
2 dl creme fraiche
0,5 tsk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Mixa till en fluffig kräm med stavmixer.

Skriv ut inlägg

30 kommentarer till “Semlor till frukost?”

  1. Fröken Dill kl 08:18, den 26 januari 2012

    SÖTA! och goda!!!

  2. Ann-Louise kl 10:09, den 26 januari 2012

    Helt klart semlor i min smak. :)

  3. Loba kl 10:13, den 26 januari 2012

    Det ser ju finfint ut!

  4. Moma kl 12:03, den 26 januari 2012

    VA? Drack du upp all den goda juicen helt själv? Hahaha, DET är kärlek det!

  5. Katarina kl 12:56, den 26 januari 2012

    Så söta och vilka härliga smaker!

  6. Hanna kl 13:05, den 26 januari 2012

    Vilka finfina utflyktssemlor!! De ser galet goda ut!

  7. anna kl 14:00, den 26 januari 2012

    Såg riktigt gott ut och nu blev jag sugen på riktiga semlor!

  8. Hilda kl 17:33, den 26 januari 2012

    När din gulliga kusin berättade att du skulle göra matsemlor trodde jag nästan att det slagit slint för dig! Men icke – Picki, du är ju ett geni!!! Kram

  9. anna kl 18:01, den 26 januari 2012

    Åå den drickan vill jag smaka!!

  10. tina kl 20:53, den 26 januari 2012

    Fröken DIll: Söta, men ändå inte söta. ;-)

    Ann-Louise: Hurra för det! Jag blev bjuden på räkpaj till middag, efter ditt recept. Helt min smak!

    Loba: Ja, tack för hjälp-pepp! <3 Kummin i brödet blev en hit. Hälsa M att pepparrotsvisp och renkött är min favorit!

    Moma: Ja, han var ju faktiskt redan varm!

    Katarina: :-)

    Hanna: Japp, testa vetja!

    Anna: Ja, när är semladagen egentligen? Snart?

    Hilda: Hehe, jag undrade nog lite detsamma själv i handlingsoredan på ICA. Tur att det blev bra till slut! Kram!

    Anna: Japp, koka inte för länge bara. Stjärnanisen tar lätt över!

  11. Tant gul kl 20:53, den 26 januari 2012

    Jamän det där var något nytt! kul idé!

  12. sofie mumsfillibaba kl 21:16, den 26 januari 2012

    Jag älskar ju verkligen semlor. Men dina snyggingar skulle kunna vara ett alternativ!

  13. Att inspireras och försöka inspirera | josefineheimer kl 22:05, den 26 januari 2012

    [...] http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. [...]

  14. anna kl 23:55, den 26 januari 2012

    Det måste va en tisdag inom kort! Kan vi inte ha en semla bakar dag?

  15. anna kl 23:58, den 26 januari 2012

    8 mars

  16. Renée kl 11:26, den 27 januari 2012

    Semlorna lät riktigt goda. :) Kanske jag ska ge mig på att försöka göra sådana någon dag.

    Klart jag vill ha sällskap av er någon dag, men någon galopp törs jag tyvärr inte lova. Har inte riktigt någon lämplig häst för det just nu… Är på Friskis jag tränar föresten. På alla tre ställena. :)

  17. Annas Gröna Kök kl 13:18, den 27 januari 2012

    Detta måste provas! Vilken rolig idé :)

  18. Lena kl 18:06, den 27 januari 2012

    Jag äter inte semlor men dessa skulle jag kunna stå ut med. Säkert gudagott!

  19. Emmy kl 20:45, den 27 januari 2012

    Ha ha, du är schysst ompysslare du :-) Men jag förstår att den var god. Låter ljuvligt gott.
    Och vilka semlor! Jag hade gärna mumsat i mig av båda sorter.

  20. Ulla PE kl 14:27, den 28 januari 2012

    Men du vet väl att på finlandssvenska är en semla en fralla. Så för oss är det inget konstigt alls!

  21. den blomstrande trädgården kl 18:12, den 28 januari 2012

    Idag provade jag och Daniel Forsas kardemummasemlor (de med stort lock) – MUMS!!^^

  22. Ansibecki kl 11:12, den 29 januari 2012

    Den där drycken måste jag bara testa! :)

  23. tina kl 12:02, den 29 januari 2012

    Tant gul: :-)

    Sofie: Ja, det är ju inget istället för, men ett prima komplement.

    Anna: Internationella kvinnodagen!

    Anna: Ja, prova vetja! :-)

    Lena: Stå ut med? Haha!

    Emmy: Han fick egen sen, jag lovar!

    Ulla: Ja just ja, ni äter ju semla till vardagsmat! ;-)

    Blosterträdgården: Oh la!

    Ansibecki: Ja, det måste du!

  24. Yasemin kl 15:57, den 30 januari 2012

    Dem ser himla pigga ut :) Rödbetspesto lät riktigt gott.

  25. Kinna kl 12:55, den 1 februari 2012

    Vilket härligt inspirerande inlägg. Som en pralin mitt i prick!

  26. Alexandra - kärlek på tallrik kl 20:15, den 1 februari 2012

    Alltså vegosemlan låter så sjukt, makalöst, magiskt supergod så jag vet inte hur jag ska överleva innan jag får smaka på den! Vilken underbar idé att göra en frukostvariant på semla <3

  27. Här ska det pratas brunch! | Matgeek kl 15:39, den 9 november 2012

    [...] Blodapelsindrycken med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/ Blodapelsnmarmelad: http://www.pickipicki.se/2010/12/ett-tips-pa-en-hemgjord-klapp/ Mangosmoothie [...]

  28. En apelsinpodcast till frukost | pickipicki kl 10:20, den 16 december 2012

    [...] jul Citronglass med kondenserad mjölk Johans kanderade apelsinskal Citroncurd Lemon meringue pie En värmande blodapelsindryck Publicerad i apelsin, citron, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  29. Hej kummin! | pickipicki kl 07:39, den 24 januari 2013

    [...] Ungersk gulasch med klimp Utflyktssemlor Tunnbrödknäcke med kummin och anis Publicerad i kummin, radiomat | Inga kommentarer ännu(0) [...]

  30. En semmelpodcast | pickipicki kl 08:30, den 7 februari 2013

    [...] Fler recept Johans klassiska semlor Kerstins hemgjorda mandelmassa Matiga och färgglada utflyktssemlor [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen