- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Köttfärsgratäng med polentatäcke

Posted By tina On 11 april 2012 @ 10:33 In gratäng,köttfärs,polenta | 20 Comments

Vad det här är? En chilistark köttfärsgratäng toppad med ett snällt och lent polentatäcke med knaprig yta. Det här är också veckans hittills godaste middag, liksom det är innehållet i matlådorna vi slagits om de senaste dagarna. Jag tror nästan att jag skulle vilja säga att det är lag på att ni ska testlaga det här hemma. Äter ni inte kött, byt ut köttfärsen mot ett gäng bönor i varierande färger och former. Okej, ska vi säga så?

Köttfärsgratäng med polentatäcke
500 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 röd chili
1 gul lök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
700 g passerade tomater
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 dl fryst majs
3,5 dl polenta
1 l vatten
1 tsk salt
1 dl riven ost

Grovhacka lök och paprika. Finhacka vitlök och en hel chili. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i olja i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Tillsätt passerade tomater och låt puttra ihop, tillsätt paprika och majs. Smaka av med kryddor. Koka upp vatten och salt. Rör ner polentan och låt stå och dra 5-10 min under lock. Häll upp köttfärsröra i en ugnsform och bred över polentan. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.


20 Comments (Open | Close)

20 Comments To "Köttfärsgratäng med polentatäcke"

#1 Comment By Hanna On 11 april 2012 @ 11:54

Det säger vi! Jag ska absolut testa!

#2 Comment By anna On 11 april 2012 @ 12:23

Vad är polenta egentlige, blir det lite som bulgur`?

#3 Comment By tina On 11 april 2012 @ 12:27

Hanna: Hurra!

Anna: Polenta är små, små gryn som tillverkats av majskornets kärna. Det blir lite som en len mannagrynsgröt i konsistensen. God att panera med: [1] eller att grilla: [2] till exempel. Testa vetja!

#4 Comment By Malin On 11 april 2012 @ 13:25

Köpte hem polenta idag för att ha utanpå english muffins. Så frågan är vad vi ska göra med resten av påsen. Ska komma ihåg det här!

#5 Comment By Katarina On 11 april 2012 @ 13:29

Jag kan tänka mig att laga denna med bönor, då jag inte äter kött :)

#6 Comment By tina On 11 april 2012 @ 15:11

Malin, jag sneglade muffinsen på twitter, såg finfina ut!

Katarina: Prima! Jag ska också laga en vegovariant av detta, tror bestämt att det är precis lika gott!

#7 Comment By Kanel och vanilj On 11 april 2012 @ 17:05

Har just aldrig kommit överens med polenta, men ger den en chans till – i den här rätten!

#8 Comment By Elin On 11 april 2012 @ 17:08

vi gillar polenta! Har en bild på stekt i skivor från förra veckan som jag borde blogga om, men det är ju inte så snygg på bild…

#9 Comment By Matilda On 11 april 2012 @ 18:25

mm…mums! :)
Låter gott-i-gott-gott! Men har aldrig smakat på polenta. Hur smakar det? Smaklöst? Som couscous?

#10 Comment By Megan On 11 april 2012 @ 19:12

Gaaah vad gott! Nu blir det polenta för full rulle…

#11 Comment By Loba On 11 april 2012 @ 19:14

Åh, det där måste jag testa.
Rent spontant tänker jag att svarta bönor och kidneybönor skulle vara både snyggt och gott att ha i!

#12 Comment By Sara på Vardag.nu On 11 april 2012 @ 19:30

Det där ser riktigt gott ut! Måste erkänna att jag aldrig ätit polenta… Hög tid nu, med andra ord!

#13 Comment By Catta On 11 april 2012 @ 19:42

Och om man inte äter polenta då?!

#14 Comment By Mårtenssons kök On 11 april 2012 @ 20:06

Här har vi lite inskolning på polentan, mest Håkan som behöver inskolas på det… Men eftersom Anki gav med sej vad gäller Indiskt så har vi stora förhoppningar att Håkan ska ge med sig vad gäller polentan:) Detta kanske skulle kunna tippa över vågen på plussidan?

#15 Comment By tina On 12 april 2012 @ 07:43

Kanel och vanilj: Hurra!

Elin: Visst är det förargligt med mat som smakar gott men som inte gör sig på bild. Man vill inte blogga, men inte heller låta bli. Den här bilden skulle jag för övrigt inte ställa upp i någon fototävling, jag tycker att det är svårt att fota rött, och vad är salladen liksom?

Matilda: Polenta har en helt annan konsistens än couscous, mer som mannagrynsgröt. Majsmannagrynsgröt? Fast det vill jag helst inte säga, för det låter ju varken säljande eller gott. Du får helt enkelt testa!

Megan: Hurra!

Loba: Det låter som en mycket bra idé! Det är något mer svarta bönor som gör sig så himla fint med tomat och chili. :-)

Sara: Ja, polentatiden är här nu!

Catta: Då får man lära sig! Jag säger som Anki nedan, att det här är en himla fin inskolningsrätt. ;-)

Mårtenssons. Jag tror på Anki, det finns hopp! :-D

#16 Comment By Fröken Dill On 13 april 2012 @ 13:18

Låter som en god variation på den gamla favvon Shepherds pie! Polenta var länge sedan, för mig hör den lite samman med grillsäsongen.

#17 Comment By Jeanette On 14 april 2012 @ 18:49

Så skoj med en otippad kombination! Gott var det också… :)

#18 Comment By tina On 15 april 2012 @ 08:46

Fröken Dill: Polenta är finfint året om, jag lovar! :-)

Jeanette: Vad kul att du testade och gillade!

#19 Comment By Lotta On 16 april 2012 @ 21:43

Efter som ditt ord är lag (eller något) så var vi ju tvugna att testa polenta-gratängen. Med tanke på att vi missade att krydda köttfärsröran så var det oväntat gott. Med lite kryddor blir det nog en 10-poängare bland vardagsmaten; snabbt, enkelt, och perfekt i matlådan!

#20 Comment By tina On 17 april 2012 @ 15:15

Lotta: Hurra för att mitt ord är lag, och för att du testade gratängen. Vad kul! :-)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/04/kottfarsgratang-med-polentatacke/

URLs in this post:

[1] : http://www.pickipicki.se/2011/11/svaret-pa-fragan/

[2] : http://www.pickipicki.se/2011/05/grillad-polenta/

Copyright © 2008-2009 pickipicki