- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Från bondbönsdjungel till falafel

Posted By tina On 30 juli 2012 @ 14:40 In bondbönor,bönor och liknande,falafel,förrätt,kusin Kauri,pickipicki,sommarkollot,Ylöjärvi | 19 Comments

Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås [1] med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.

Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.


Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…

Klara

Färdiga


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Från bondbönsdjungel till falafel"

#1 Comment By Katarina On 30 juli 2012 @ 15:15

Verkligen härlig grön färg på dem!

#2 Comment By Littledessert – Recept och Webbshop On 30 juli 2012 @ 16:04

De ser underbart ut!

#3 Comment By Matilda On 30 juli 2012 @ 18:30

Lät ju inte helt fel det där! Och vilken fin grön färg biffarna får! :)
Är det kikärter i vanliga falafel?

#4 Comment By Mollya On 30 juli 2012 @ 19:39

Det ser väldigt gott ut! En liten fråga bara… Ska bönorna kokas först? Och är det 7,5 dl bönor utan skidor som menas? Det blev visst två frågor… Tog bondbönsoskulden förra sommaren och är fortfarande novis! Det måste bli bättring ;)

#5 Comment By tina On 30 juli 2012 @ 19:42

Katarina: Ja, mycket fin!

Littledessert: :-)

Matilda: Japp. Sen kan man göra finfina med gula ärtor också: [2]

Molly; Det är 7,5 dl bönor utan skidor, bönorna ska inte kokas först. :-)

#6 Comment By Ansibecki On 30 juli 2012 @ 20:12

Ni verkar ha det så härligt där på sommarkollot! Och det ser ju riktigt fantastiskt gott ut. Får jag tag på bondbönor ska jag prova detta det lovar jag :)

#7 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 30 juli 2012 @ 20:57

Mums vad gott det ser ut! Jag älskar bondbönor! Själv gjorde jag en röra med mynta och parmesan av mina häromdagen.

#8 Comment By anna On 30 juli 2012 @ 22:01

Jag saknar kusin, kollo och D!

#9 Comment By Johanna On 30 juli 2012 @ 23:46

Oj, ser smaskigt ut! Måste nog testas! Och härliga bilder man blir glad av! Kram J

#10 Comment By Tina N On 31 juli 2012 @ 10:36

Vilka underbara bilder. Ni ser ut att ha det toppenskönt! :)

#11 Comment By Pernilla Elmquist On 31 juli 2012 @ 13:25

Härligt! Has provodlat ett par bondbönor för första gången och kan snart sköra dem. De räcker till….en middag…så det får bli att äta med anddakt:) Nästa år sätter jag också en djungel! Bästa bönan:
Hälsar
Pernilla

#12 Comment By Camilla On 31 juli 2012 @ 14:21

Åh , så fint och så nyttigt det ser ut! Mums!

#13 Comment By tina On 31 juli 2012 @ 16:52

Ansibecki: Jo, det är fint här! :-) Testa bondbönor vid tillfälle, lite mer tuggmotstånd och smak än många bönor.

Sonja: Åh vad gott!!

Anna: Du var väl här för kort stund kanske?

Johanna: Kram

Tina: Här är fint, kollo är bra! :-)

Pernilla: :-D Hoppas du får mersmak, djungel är bra fint ändå!

Camilla: :-)

#14 Comment By Sanna On 1 augusti 2012 @ 11:06

Jag tror aldrig jag ätit bondbönor. Det ser jättegott ut! Det är så härligt med vegetarisk mat.

#15 Comment By tina On 1 augusti 2012 @ 20:21

Sanna: Testa om du får tillfälle! Visst är vego fint, alldeles särskilt sommartid om man har möjlighet att plocka direkt ur trädgårdslanden.

#16 Comment By Ellen On 2 augusti 2012 @ 21:04

Åh, så fint! Den som ändå hade en bondbönsdjungel att tillgå…

#17 Comment By tina On 5 augusti 2012 @ 08:42

Ellen: Ibland har man tur! :-)

#18 Pingback By Ordning och reda igen | pickipicki On 25 augusti 2013 @ 17:25

[...] - bondbönsfalafel i pita med grönsaker och kall yoghurtsås Måndagskyckling - kycklinggryta med chilimarinerade [...]

#19 Pingback By P4 Morgon Uppland | pickipicki On 1 september 2013 @ 11:24

[...] Jag glömde visst berätta att jag är tillbaka i radion igen, varje torsdagmorgon kl 07.39. Hurra! Till den som  inte får in P4 Uppland när den startar sin radion så är mitt bästa tips att lyssna direkt på hemsidan, eller i arkivet i efterhand. Här är länken till senaste veckans program (01:38:11 in i klippet hittar du rätt). I torsdags lagade vi knallgröna bondbönsfalafel och pratade om lektiner* och uppländsk mathistoria. Och receptet? Här såklart! [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/07/fran-bondbonsdjungel-till-falafel/

URLs in this post:

[1] kall pepparrotssås: http://www.pickipicki.se/2012/07/ortaioli-och-kall-pepparrotssas/

[2] : http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

Copyright © 2008-2009 pickipicki