- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Svartvinbärsbladssaft var det ju!

Posted By tina On 19 juli 2012 @ 21:13 In pickipicki | 24 Comments

Det är först när jag ser Ernst koka svartvinbärsbladssaft på teven som jag kommer ihåg vad det egentligen var i den där kastrullen [1] som stod och svalnade i sjön. Svartvinbärsbladssaft med citron kokade vi ju i fjol, efter att ha blivit tipsade om att det är så man kokar saft som smakar fläder utan att behöva använda en endaste fläderblomma. Och nog stämde det tipset alltid. Vi bjöd på saften i vintras och Hilda upprepade gång på gång på gång; är du verkligen säker att det inte är flädersaft? Jag är helt säker, liksom jag är säker på att det här är det bästa tipset till er som missade flädersäsongen.

Svartvinbärsbladssaft
3 l svartvinbärsblad
3 citroner
50 g vinsyra
2 l vatten
1,5 kg socker

Skölj svartvinbärsbladen och lägg i en hink eller stor kastrull tillsammans med skivade citroner och citronsyra. Koka upp vatten och socker och rör ordentligt tills sockret löses upp. Häll vattnet över bladen och rör om ordentligt. Låt stå svalt, gärna under lock men inte inte helt tätslutande, i 3-4 dygn (smaka av tills du är nöjd med smaken).  Sila genom saftduk och häll upp i små plastformar att förvara i frysen. Späd efter behag.


Svartvinbärsbladssaftskastrullen solar sig i utekökets glans

Svartvinbärsbladssaftskastrullen svalkar sig


24 Comments (Open | Close)

24 Comments To "Svartvinbärsbladssaft var det ju!"

#1 Comment By Matilda On 19 juli 2012 @ 21:34

Ååh, vad gott! Svartvinbärsbladssaft, det är mums det! Gjorde det förra året och det blev så grymt gott :) Får ta och lag någon flaska i år igen…

#2 Comment By Ia On 19 juli 2012 @ 22:44

Hej!
Vart tog älgörten vägen :)

Superhärlig blogg du har!!!
//Ia

#3 Comment By Katarina On 20 juli 2012 @ 01:04

Låter gott det där :)

#4 Comment By Isflingan On 20 juli 2012 @ 07:51

tänk vilket sammanträffande…mamma sa igår att hon var sugen på att göra svartvinbärsbladsaft o så frågade hon om hon kunde skriva till dig o fråga om ett bra recept :)

#5 Comment By Johanna On 20 juli 2012 @ 08:12

Detta måste ju göras! Går på semester idag så då blir det saftkok! Och vilka härliga bilder! Ha en finfin helg! Kram J

#6 Comment By Designing good life – Sarah On 20 juli 2012 @ 08:13

Nej men det hade jag helt missat, tack för tipset! Måste provas för det är svårt att tro på att det kan smaka fläder.

#7 Comment By tina On 20 juli 2012 @ 08:32

Matilda: Ja gör det vetja. Det är så tacksamt att koka fläder- eller svartvinbärsbladssaft när blommorna/bladen är så snabbplockade! :-)

Ia: :-) Tack! Älgörtssaften tillverkas efter flädersaftsreceptet: [2] Brukar ta några extra blommor eftersom älgörtens blommor är mindre, annarssamma lika.

Katarina: Japp! :-)

Isflingan: :-) Hon kanske också såg Ernst?

Johanna: Då får jag passa på att önska dig en prima semester! Lycka till med saftkoken vetja! :-)

Sarah: Testa vetja!

#8 Comment By karin – trattoria On 20 juli 2012 @ 12:55

det här ska jag testa! Jag missade flädersäsongen helt och hållet :/

#9 Comment By Emma On 20 juli 2012 @ 19:12

tack tack tack för det här receptet. Nu kan jag safta ännu mer ;) /Emma

#10 Comment By Josefina On 20 juli 2012 @ 20:30

Svartvinbärssaft, rabarbersaft och flädersaft är så gott … Vad fint ni har det!

#11 Comment By Amy’s piece of cake On 21 juli 2012 @ 14:48

Får man nog testa….!

#12 Comment By Moma On 21 juli 2012 @ 17:02

HURRA- sommaren är räddad!!

#13 Comment By Anna On 21 juli 2012 @ 19:59

Nice! Var flera år sen jag drack den senast… Hos min mormor går den under namnet Marsalk Mannerheims hälsodryck!

#14 Comment By matologi On 22 juli 2012 @ 17:28

Vilket fantastiskt utekök. Avundsjukan finner inga gränser.

#15 Comment By tina On 22 juli 2012 @ 19:50

Karin: Det är fint att det finns backupplaner!

Emma: Varsågod vetja!

Josefina: Sommarkollot är fint!

Amy: Ja gör det!

Moma: :-D

Anna: Haha, vilket fint namn! Det måste jag börja kalla den! :-)

Matologi: Det är fint, jag längtar!

#16 Pingback By Ny chans « kominken On 26 juli 2012 @ 21:48

[...] Pickipicki för receptet. GillaGillaBe the first to like this. [...]

#17 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 27 juli 2012 @ 22:38

Åh, vad gott det låter! Jag läste om svartvinbärsbladsaft någon annanstans också och har tänkt på det sedan dess… Kanske får bli att testa någon dag om det regnar ;-) Underbart utekök du har också!

#18 Comment By tina On 28 juli 2012 @ 17:37

Sonja: :-)

#19 Comment By Carina On 30 juli 2012 @ 08:01

Håller med om att saften är toppen, har kokat den i tre år nu. Tänkte höra med dig om du märkt att skörden av bär blivit sämre pga att bladen plockas av? Jag har nu för andra året fått en rekorddålig skörd av svartvinbär så tanken slog mig att det kanske har ett samband?

#20 Comment By tina On 31 juli 2012 @ 16:48

Carina: Jag förstår din tanke och tror säkert att det kan hänga ihop. Här har vi inte riktigt det problemet då det finns hundra buskar att plocka blad lite här och var ifrån. Jag ska fråga kusinen (hortonom) om vad han tror.

#21 Comment By anna On 1 augusti 2012 @ 18:26

Svartvinbärsblad plockade. Nu ska det här receptet testas :)

#22 Comment By tina On 1 augusti 2012 @ 20:18

Anna: Hurra!

#23 Pingback By Fråga picki: vinbärsfrossa! | pickipicki On 13 augusti 2013 @ 08:16

[...] recept som inte är saft eller gelé vetja! Vinbärsrecept på picki Koka vinbärssaft i saftmaja Svartvinbärsbladssaft Svartvinbärsgelé Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen? Vinbärsspecial [...]

#24 Pingback By Det godaste nånsin! | Kulturchefen On 12 juni 2014 @ 23:08

[...] hävdade att jag inte kunde misslyckas och de hade rätt. Följde i stort sett receptet från pickipicki – tusen tack! – men proportionerna blev kanske lite annorlunda. Typ en dryg liter [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/07/svartvinbarsbladssaft-var-det-ju/

URLs in this post:

[1] i den där kastrullen: http://www.pickipicki.se/2011/06/smultronstallen-i-sverige-2/

[2] : http://www.pickipicki.se/2009/06/antligen-ar-fladerblommorna-har/

Copyright © 2008-2009 pickipicki