Äntligen är fläderblommorna här!

den 29 juni 2009, kl 08:28

picki_img_4373

Nu har fläderblommorna äntligen hittat till Uppsalatrakterna, efter en lång väntan. De flesta år brukar flädern hinna blomma över, innan jag ens sett några blommor. När jag äntligen ser blommor, så är det alltid någon som skrämmer upp mig med att det kanske är giftig falsk fläder. Men Johanna skräms inte. Oroa dig inte, har hon sagt, jag skickar ett sms när flädern börjar blomma och sen kommer du se fläder överallt. Och tänka sig, hon hade faktiskt så himla rätt. Förra veckan kom smset och efter att jag plockat en kasse blommor så ser jag fläder verkligen överallt. Det doftar till och med fläder när jag är ute och cyklar, fantastiskt! Så ut och plocka nu! Själv ska jag nog plocka lite till, flädersaft är gott i både det ena och det andra, har jag hört.

Flädersaft
30 klasar fläderblommor
2-3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra

Tvätta citronerna noggrant. Skala citronskal tunt med en potatisskalare och skriva citronerna tunt. Skölj blomklasarna och lägg dem tillsammans med citron och citronskal i ett tillräckligt stort kärl. Koka upp vatten, rör ner socker och blanda väl tills allt socker är lösts upp. Rör ner citronsyra och häll den heta vätskan över blommorna. Täck över och låt stå svalt i tre till fyra dagar. Sila därefter saften och frys den saft som inte ska drickas den närmsta tiden, förslagsvis i små plastbunkar.

picki_img_4350

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Äntligen är fläderblommorna här!”

 1. mollya kl 10:32, den 29 juni 2009

  Fråga: går det att frysa fläderblommor?! Måste man i så fall göra något med dem innan?

 2. carl kl 11:38, den 29 juni 2009

  Tina hälsar från ogräslandet: ja det går bra att frysa fläderblommor. Man behöver inte göra något mer än att eventuellt skölja av lite småkryp. Om man fryser blommorna är det viktigt att blommora kommer direkt från frysen. Ha en fin dag i värmen.

 3. bakmammorna kl 19:20, den 29 juni 2009

  flädersaft som är så gott! jag har aldrig provat att gjort det- undrar om jag känner någon som har fläderblommor…

 4. Josefina kl 00:20, den 1 juli 2009

  flädersaft är ju liksom himmelriket …

 5. åsa kl 16:32, den 1 juli 2009

  jag älskar hemmagjord flädersaft men jag har också blivit skrämd om att det finns giftig fläder så jag har aldrig testat att göra det själv.

 6. Fläderblommorna är tillbaka! | pickipicki kl 16:33, den 18 juni 2012

  [...] Flädersaft Skåla i fläderbubbel Himmel och fläderpannkaka Annikas flädermoussetårta Publicerad i [...]

 7. linda s kl 19:25, den 22 juni 2012

  Hur högt upp i landet växer fläder? bor själv i Norrland..Umeå närmare bestämt

 8. Stefan kl 17:04, den 23 juni 2012

  Flädersaft är sommar!
  Den giftiga druvflädern blommor tidigare än den flädern man gör saft av. Druvfläderns blomklasar är mer som en druvklase.

 9. tina kl 16:07, den 24 juni 2012

  Linda: Fläder är vanligare i södra Sverige, men hur högt upp i landet man kan hitta fläder törs jag inte säga. Håll utkik och lova att titta in här och berätta om du hittar fläder i någon park eller trädgård. :-)

  Stefan: Tack! :-) Såhär tre år senare är jag kung på att se skillnad! Senast idag visade jag fastern att ”riktig fläder” har ”platta klasar! :-D

 10. JO kl 01:36, den 29 juni 2012

  Så! Nu hitta jag receptet! ;-) Så imorgon blir det flädersaftkok! Tack!!

 11. tina kl 08:47, den 29 juni 2012

  JO: Hurra!

 12. AnnKatrin kl 13:18, den 12 juli 2012

  Hej
  jag bor i Hudiksvall och har en fläder, vi bor i zon 4-5 beror lite på läge(kallt-skyddat etc)
  På vår tomt har vi nog flera zoner, första stället som jag planterade flädern på så frös den ner varje vinter och det blev minimalt med blommor, men så jag grävde upp den efter några år och flyttade den till ett mera skyddat läge och nu växer den så det knakar ;) får massor med blommor varje år.
  Kan tänkas att det går med fläder längre upp än Hudik men bara i riktigt skyddade lägen.
  Nu har den nyss börjat blomma för i år.

  Sommarhälsningar
  AnnKatrin N

 13. tina kl 21:40, den 12 juli 2012

  AnnKatrin: Vad intressant att läsa, tack för din kommentar! Och lyllos dig som har flädersäsongen framför dig, vår är slut nu. :-)

 14. Visa glassen! | pickipicki kl 19:57, den 12 maj 2013

  [...] mer glass Chokladglass med smak av kaffe Isglass av flädersaft Rabarbersorbet Enklaste [...]

 15. Anna kl 13:35, den 5 juni 2013

  Hej!
  Tänkte passa på och fråga om du har några tips på vart du hittade icke-giftig fläder i Uppsala. Jag är så rädd för att råka ta fel just för att jag verkligen inte kan det där med att se skillnad (kan tänka mig att om man har en av varje bredvid varann att jag kan lära mig jämföra men den möjligheten har inte funnits än).

  Anna

 16. tina kl 13:42, den 5 juni 2013

  Anna: I studentstaden kryllar det av fläder! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen