- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nyponmarmeladkoket

Posted By tina On 6 september 2012 @ 07:27 In marmelad,nypon | 13 Comments

Nyponmarmeladkoket går av stapeln om exakt 15 min. Vill du vara med och lyssna, klicka dig vidare till P4 Morgon Uppland [1]. Eftersom jag har varit uppe och rensat nypon halva morgonen (med klipulverkänningar) tänker jag kosta på mig att liva till det lite och skvätter därför i rosenvatten i marmeladen. Det sägs att rosenvatten ska ge vacker hy, om den lindrar klipulverkliande hud återstår att se. Oavsett vilket så är marmeladen god, om den saken råder verkligen ingen tvekan.

Nyponmarmelad
3 dl rensade nypon
1,5 msk pressad citron
4 msk vatten
ev 1 tsk rosenvatten
en bit vaniljstång
0,75 dl syltsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker

Rensa nyponen, pilla bort frön etc. Grovhacka och lägg i en kastrull tillsammans med saft från citron, vatten, rosenvatten, frön från vaniljstång, och vaniljstång. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock i 15 min, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Tillsätt socker och låt småkoka under omrörning ytterligare 5 min. Häll upp på väl rengjord burk.

Ännu fler nypon
Nyponsoppa [2]
Att torka nypon [3]


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Nyponmarmeladkoket"

#1 Comment By Katarina On 6 september 2012 @ 08:18

Ja, den låter mycket god! Ha en fin dag!

#2 Comment By Sara On 6 september 2012 @ 08:18

Nyponmarmelad, spännande!
I Frankrike tillskriver man nyponen höga kvaliteter, till exempel ska man klara sig helt utan rynkor och bristningar om man smörjer sig med nyponolja, sâ marmelad pâ nypon borde vara en nyttig höjdare!

#3 Comment By Kerstin On 6 september 2012 @ 08:55

Det är klart att nypon och rosor måste passa ihop, det är ju två olika stadier av samma växt!

#4 Comment By tina On 6 september 2012 @ 16:00

Katarina: Detsamma! :-)

Sara: Nyponolja, det låter fint det. Doftar det lite nyponsoppa tro? :-)

Kerstin: Så sant!

#5 Comment By Karin On 6 september 2012 @ 20:17

Nyponmarmelad låter spännande! :-)

#6 Comment By tina On 6 september 2012 @ 21:40

Karin: Det är en annorlunda marmelad, lite tuggmotstånd, testa vetja!

#7 Comment By Lisa On 7 september 2012 @ 08:48

Det här med att rensa nyponen (i alla fall om man har små, de stora feta vet jag inte) är helt onödigt. Jag gör nyponsoppa genom att bara snoppa nyponen, koka dem och mixa med stavmixer. Sedan sila genom vanlig kökssil. Alla frön inuti håller ihop, det blir inget kli och man slipper (nästan) allt pill. Livet är för kort för att rensa nypon!

Det bör ju funka med marmelad och mos också…

#8 Pingback By Fredagspoden! | pickipicki On 7 september 2012 @ 16:51

[...] Världens godaste chokladtryffeltårta Nyponsoppa Surdegsbröd med nyponmjöl Nyponmarmelad Publicerad i Johan Hedberg, nypon, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#9 Pingback By Podcasten som inte har något namn | Matgeek On 7 september 2012 @ 16:57

[...] här några eminenta länkar: Godaste chokladtryffeltårtan som Tina fick på sin födelsedag. Nyponmarmelad Nyponsoppa Surdegsbröd med [...]

#10 Comment By tina On 7 september 2012 @ 17:14

Lisa: Jo, jag gör också nyponsoppa som du, mixar och silar. Men i marmeladen ville jag ha nyponbitar i, därför rensade jag. Fast deklart, vill man göra en enklare variant kan man ju koka och sila och sen ha i färre rensade nypon. :-)

#11 Comment By Kim On 8 september 2012 @ 11:47

Så man pillar bort allt utom själva ”köttet”? Hm, det här är sannerligen en spännande marmelad. Kanske blir det en nyponjakt senare idag.

#12 Comment By tina On 9 september 2012 @ 16:10

Kim: Japp, man pillar bort allt utom köttet. Om man inte ska göra klipulver förstås, då behåller man allt utom köttet. ;-)

#13 Pingback By Från ett bär till ett annat | pickipicki On 13 september 2013 @ 16:13

[...] hej nypon! Nyponavsnittet på iTunes Nyponavsnittet på pickimatgeekochpoden.se Nyponrecepten Publicerad i nypon, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/09/nyponmarmeladkoket/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[2] Nyponsoppa: http://www.pickipicki.se/2010/09/de-ar-har-nu-nyponen/

[3] Att torka nypon: http://www.pickipicki.se/2010/09/att-bekanna-nypon-farg/

Copyright © 2008-2009 pickipicki