- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nu rundar vi av med lite mesost!

Posted By tina On 14 mars 2013 @ 07:24 In brunost,mesost,radiomat | 13 Comments

Tack förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost [1]! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var det så gott att jag idag packar brunost, mesost och messmör i korgen när jag cyklar till radion. Vill du få lite mesostinspiration tillbaka? Starta P4 Morgon Uppland [2] kl 07.30 vetja. Då plockar jag fram fjolårets sista torkade trattisar, rundar av en renskavsgryta med några skivor mesost och rårör ihop lite lingon till det. Vet ni förresten varför mesosten är söt? När man tillverkar ost av mjölk får man vasslen över som biprodukt. Det är i vasslen större delen av laktosen (mjölksockret) hamnar och det är vasslen som kokas (karamelliseras) ihop med lite grädde och blir mesost och messmör. Så är det och därför mesosten är brun och söt medan hårdosten är laktosfri.

Renskavsgryta med trattisar och mesost
1 gul lök
0,5 msk rapsolja
2 paket renskav (480 g)
1 knapp tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
4 skivor mesost (40 g)
2 dl torkade trattkantareller

Hacka lök och stek mjuk på låg värme. Tillsätt renskaven i pannan och fräs den klar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, vatten. och mesost. Smula ner den torkade svampen. Låt koka ihop 5-10 min. Servera med rårörda lingon (rör ihop 1 dl lingon och 1/4 dl socker tills sockret löst sig) och pressad potatis eller ris. Klipp över persilja.


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Nu rundar vi av med lite mesost!"

#1 Comment By Camilla On 14 mars 2013 @ 19:09

Låter jättegott! Renskav och kantareller… Mums!
Undrar om man kan byta ut mesosten mot en klick messmör?
Ha en fin kväll!

#2 Comment By tina On 14 mars 2013 @ 19:10

Camilla: Det funkar toppen!

#3 Comment By mamman On 14 mars 2013 @ 22:37

Testade, det var gott , trots att vi inte hade mesost.

#4 Comment By Gunilla On 15 mars 2013 @ 13:29

Brun mesost var en av Carls morfars favoriter

#5 Comment By tina On 15 mars 2013 @ 19:03

Mamman: Ja, det funkar ju det också! :-)

Gunilla: :-)

#6 Comment By Mille On 15 mars 2013 @ 21:05

Tack, nu fick jag ett recept plus information om produkten. Inte illa :)

Trevlighelg,

#7 Comment By Moma On 15 mars 2013 @ 23:35

Men du, visst var det messmörsås vi fick till den fantastiska renen hos Sofija? Nu blev jag plötsligt hungrig.

#8 Comment By tina On 16 mars 2013 @ 08:32

Mille: :-) Trevlig helg vetja!

Moma: Ja det har du ju alldeles rätt i, den här: [3]

#9 Comment By Kim On 16 mars 2013 @ 13:39

Okej nu säger jag det: jag har aldrig ätit mesost!

#10 Comment By tina On 16 mars 2013 @ 16:35

Kim: Haha, det är aldrig försent att börja!

#11 Comment By Isflingan On 4 mars 2014 @ 20:36

När det blev riktigt lyxmiddag igår i form av renskavsgryta m svamp o brunost *mums* får man idag ta till ett billigare alternativ: Nikkaluokktasoppa :) tänk att både lyx o billig mat kan vara lika gott fast på olika sätt..

#12 Comment By tina On 5 mars 2014 @ 19:42

Isflingan: :-)

#13 Comment By Raj On 21 november 2015 @ 04:50

It’s a pleasure to find such raitlnaoity in an answer. Welcome to the debate.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/03/nu-rundar-vi-av-med-lite-mesost/

URLs in this post:

[1] ett stycke brunost: http://www.pickipicki.se/2013/03/den-bruna-osten/#comments

[2] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

[3] : http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/koett/261-renfile-med-jordaertskockspure-och-messmoerssas

Copyright © 2008-2009 pickipicki