Den bruna osten!

den 5 mars 2013, kl 19:58

Men titta vad min kusin hade med sig till mig från Norge i helgen, brunost! Han sa att det finns dom som toppar våfflorna med smör och hyvlad brunost, men att det är synd på goda våfflor. Däremot berättade han inte vad jag ska göra med den istället. Någon annan som vet?

Skriv ut inlägg

40 kommentarer till “Den bruna osten!”

  1. Sara (Matglada mamma) kl 20:06, den 5 mars 2013

    En vän till mig gick på folkhögskola i Norge. Efter det brukade hon bjuda på brunost med hallonsylt på mackan. Lite som peaunat bytter & jelly fast på norska. Sött så det förslår, men värt att provas till kaffet.

    Häslningar/Sara

  2. Lisa kl 20:11, den 5 mars 2013

    Riv ned i gräddsås, spetsa med lite gin (eller några klämda enbär)!

  3. Ellen kl 20:21, den 5 mars 2013

    Det är skitgott på våfflor! Med sylt och gräddfil. Mmmm

  4. Kristina kl 20:28, den 5 mars 2013

    Håller med, som uppväxt i Norge är det en klassiker med brunost och sylt på våfflor. Något att tänka på är att om man har det som pålägg tillsammans med sylt kan det vara bra med ett osötat bröd, annars blir det sött x3. Just den varianten du har fått har en stark och tydlig smak, det finns andra som är mjukare i smaken. En annan variant till pålägg är att ha majonäs på osten. Jag vet att det låter konstigt, men det smakar faktiskt rätt bra – så länge det är på ett osötat bröd som sagt.

  5. Mela kl 20:40, den 5 mars 2013

    Ja! Mörkt rostat bröd, hemgjord svartvinbärssylt, en skiva brunost och en skiva gulost! To die for!

  6. tina kl 21:32, den 5 mars 2013

    Sara: Hm, på smörgås tillsammans med hallonsylt var vad jag hittade när jag googlade. Ska nog testa det även om det låter lite märkligt. :-)

    Lisa: Det ska jag göra, tack för tips!

    Ellen: :-D Det låter galet!

    Kristina: Osötat bröd ska bli, tack för tips!

    Mela: Hehe, det är tur att jag har ett stort syltutbud här hemma nu när jag ska äta mig igenom era tips.

  7. Josefine kl 21:41, den 5 mars 2013

    Jag tycker det är supergott att ha brun ost med tomat på ett knäckebröd :)

  8. Molly kl 21:48, den 5 mars 2013

    Åh, sån ost fick vi till frukost varje morgon hos min dagmamma (som var från norge) och precis som redan nämnts så serverades det även sylt till :)

    I Carina Brydlings kokbok ”Maten jag älskar” finns ett recept på skorpor med blåbärsrussin och sådan ost, så har du den kokboken kan du testa de :)
    Du får ha en fortsatt fin vecka! Kram

  9. Emmy kl 21:54, den 5 mars 2013

    Jag har bara testat brunost vid ett par tillfällen, men tycker inte om det. Påminner om mesost som jag också har svårt för. Det är däremot gott i mat, så säkert går det byta ut mesost/messmör i recept mot brunost.

  10. tina kl 22:10, den 5 mars 2013

    Josefine: Knäckebröd och tomat, otippat! :-)

    Molly: Åh, det har jag tyvärr inte. Men jag blir väldigt nyfiken på skorpor med blåbärsrussin, det låter gott! En fin vecka önskar jag dig med.

    Emmy: Ja, vad är det egentligen för skillnad på brunost och mestost? Det är jag inte riktigt på det klara med, ännu.

  11. Sara kl 22:44, den 5 mars 2013

    Ååå, brunost! Är halvnorska och har växt upp med härligheten. Alla norska skolbarn får/fick en skiva brun och en skiva vit (ost) med sig som ”lunsjpakke” till skolan. Fungerar utmärkt som den är på en skiva levain, tänk på att norrmän aldrig har socker i sitt bröd, det är något som bara ”söta bror” (svenskarna) sysslar med…

  12. Sara kl 22:47, den 5 mars 2013

    Emmy/Tina: Mesost är en blandning mellan ko- och getmjölk. Den blir lite mildare än den rena bruna getosten.

  13. anna kl 23:05, den 5 mars 2013

    Klänningen!

  14. Frida kl 07:54, den 6 mars 2013

    Mesost är jättegott i grytor och såser. Jag river den och blandar i renskavsgryta med grädde, timjan, enbär och någon gelé. Brunosten borde fungera minst lika bra!

  15. tina kl 08:46, den 6 mars 2013

    Sara: :-D Lunsjpakke med en skiva brun och en skiva vit, vad fint att läsa!

    Sara: Aha, tack så mycket!

    Anna: Ja!

    Frida: Smart idé, tack för tips!

  16. Molly kl 09:50, den 6 mars 2013

    okej, vill du kan jag mejla receptet, har nämligen kokboken :)
    Önskar dig en fin dag!

  17. Molly kl 09:52, den 6 mars 2013
  18. tina kl 10:46, den 6 mars 2013

    Molly: Tusen tack!

  19. Sofia kl 10:54, den 6 mars 2013

    Kanske denna paj vore nått, blev rätt sugen på att testa själv ;)http://recept.se/recept/brunostpaj-med-valnotter

  20. tina kl 10:57, den 6 mars 2013

    Sofia: Men vad spännande, måste testa! Tack för tips!

  21. Teresia kl 13:29, den 6 mars 2013

    Smör och mesost på en knäckemacka! Enkelt och gott!!

  22. tina kl 13:48, den 6 mars 2013

    Teresia: Ska testa ikväll! :-)

  23. Sanna kl 14:07, den 6 mars 2013

    En vän bjöd mig på sin bästa kombination med brunost för ett tag sen, det var:
    Flatbröd (eller knäckebröd), hallonsylt, brunost och gurka.
    Tricket är att lägga gurkan överst, det motverkar att brunosten fastnar i gommen, vilket annars lätt händer :)
    Smaklig spis!

  24. tina kl 19:19, den 6 mars 2013

    Sanna: Haha, gurkan överst, ska bli! :-)

  25. Linda kl 19:45, den 6 mars 2013

    Och några har den som tillbehör till lutefisken… Riven dock, lite hackad lök och baconfett. Älska Norge!

  26. tina kl 19:53, den 6 mars 2013

    Linda: Oj, det förslaget tar nog priset än då! :-O

  27. Anna kl 20:06, den 6 mars 2013

    På våfflorna med hallonsylt! Eller nerriven i en gräddig brunsås tillsammans med en klick gelé. Mmm väcker minnen från åren jag bodde i Norge :)

  28. tina kl 20:20, den 6 mars 2013

    Anna: :-)

  29. tina kl 21:22, den 6 mars 2013

    Sådär ja!

    Nu har jag testat. Osötat bröd som rostades. Lite smör, en skiva brunost och nykokt hallonsylt överst. Det var överförväntan gott! Trodde inte att det skulle smaka så pass mycket getost och det var inte heller lika sött så som jag minns mesost.

  30. Mille kl 22:46, den 6 mars 2013

    Jag fick potatisknyten som var fyllda med potatis, mesost hos en vän, det var super gott. Vi hade det till viltkött och lingon till det, mums.
    Tror det var filodeg, mosad potatis, smör, lite vitlök och sedan osten.

    Du har ju fått många tips så nu får du beställa mist ett kilo!! ;)

  31. tina kl 08:27, den 7 mars 2013

    Mille: Filodegsknyten, låter både spännande och gott! Ja, du har rätt. Nu räcker plötsligt inte brunosten till längre (särskilt inte när det visade sig vara otippat gott på smörgåsen). :-)

  32. Elinor - Dietist om barnmat kl 11:46, den 7 mars 2013

    Åh va gott!!
    Jag bor i Norge och kan då och då har riktigt cravings efter brunost.

    Testa den på våffla.. det är verkligen gott gärna med lite sylt och någon har rømme på (typ cremefrasihe fast inte så sur).

    Min svärmor rundar av alla viltsåser med några skivor brunost som får smälta i såsen, det smakar ljuvligt.

    en tradition här uppe (bodø) är møsbrømlefse där man kokar en fyllning av brunost. http://no.wikipedia.org/wiki/M%C3%B8sbr%C3%B8mlefse

    Men jag äter den oftast på knäckebröd :)

    Lycka till!

  33. tina kl 13:01, den 7 mars 2013

    Elinor: Tack för dina finfina tips! :-D

  34. Linda kl 13:01, den 7 mars 2013

    Har dock endast serverat lutefisk varianten, aldrig smakat kombinationen. Men så är norrmännen också ganska sära när det gäller lutefisken och pinnekjöttet… Önskningar på tillbehör till lutefisken finns det typ lika många som det finns folk :)

  35. tina kl 13:12, den 7 mars 2013

    Linda: Haha! Pinnekött! Jag gillar när jag måste googla för att förstå vad det pratas om i kommentarsfältet. :-D

  36. Anna kl 18:47, den 7 mars 2013

    Sprang mycket träffande över detta recept http://recept.se/recept/brunostpaj-med-valnotter precis efter att jag besökt din blogg. Kanske kan smaka till kaffet nu i helgen?! :)

  37. tina kl 20:14, den 7 mars 2013

    Anna: Haha, ja, pajen låter galen och god. :-)

  38. Erica kl 20:01, den 11 mars 2013

    Min kära mor (som är från Norge) äter ofta mjukt bröd med en skiva brunost och en skiva gulost. Även jag tycker att det kan vara väldigt gott, särskilt om brödet är relativt grovt och osötat och osten är salt (t.ex. prästost) och ger en god kontrast till den söta brunosten. :-D

  39. tina kl 15:34, den 12 mars 2013

    Erica: :-)

  40. Nu rundar vi av med lite mesost! | pickipicki kl 07:24, den 14 mars 2013

    [...] förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen