Riskoket med en gyllene botten

den 23 mars 2013, kl 10:15

I torsdags morse fortsatte vi firandet av det nya år 1392 i P4 Morgon Uppland. Jag ringde ett av mina trumfkort och fick veta att fisk och ris är den typiska nyårsmaten, så det var vad vi lagade. Riset på persiskt vis med en knaprig gyllenbrun skorpa i botten. Ja, nästan som ett jättechips som visar sig när man tippar upp och ner på riskastrullen. Det är sådant som gör mig glad i köket. Har ni inte testa ännu så gör det.

Sabzi polo ba mahi
4 dl ris
0,5 tsk salt
3-4 dl färska örter (bladpersilja och dill)
en knapp tsk salt
1 msk olja

Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Finklipp örterna och tillsätt i det kokande vattnet, låt koka 5 min. Skölj riset och häll ner detta i det kokande vattnet. Låt koka 5 min. Häll över riset i en sil och låt vätskan rinna av. Tillsätt 1 msk olja och 1 dl vatten i den tomma kastrullen. Låt koka upp och tillsätt därefter salt samt riset igen.
Lägg över bakduk samt lock, låt koka på medelhög värme i 30-35 min. Vid serverng, tippa riset upp och ned så att skorpan i botten på kastrullen tittar fram.

500 g tilapiafilé (eller annan smart vit fisk)
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 msk olja
citron

Rör ihop mjöl med salt, peppar och vitlökspulver. Dela fisken i portionsstora bitar. Vänd i uppvispat ägg och därefter i mjölblandningen. Hetta upp olja i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida tills den är genomstek (tid varierar utifrån tjocklek, ca 4 min per sida). Salta och peppra extra om det behövs. Pressa citron över fisken och servera med riset.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen