Nu rundar vi av med lite mesost!

den 14 mars 2013, kl 07:24

Tack förresten för alla tips på vad man kan ta sig till med ett stycke brunost! Otippat gott var det, den smakade mer getost och mindre sött än vad jag befarat. Faktiskt var det så gott att jag idag packar brunost, mesost och messmör i korgen när jag cyklar till radion. Vill du få lite mesostinspiration tillbaka? Starta P4 Morgon Uppland kl 07.30 vetja. Då plockar jag fram fjolårets sista torkade trattisar, rundar av en renskavsgryta med några skivor mesost och rårör ihop lite lingon till det. Vet ni förresten varför mesosten är söt? När man tillverkar ost av mjölk får man vasslen över som biprodukt. Det är i vasslen större delen av laktosen (mjölksockret) hamnar och det är vasslen som kokas (karamelliseras) ihop med lite grädde och blir mesost och messmör. Så är det och därför mesosten är brun och söt medan hårdosten är laktosfri.

Renskavsgryta med trattisar och mesost
1 gul lök
0,5 msk rapsolja
2 paket renskav (480 g)
1 knapp tsk salt
1,5 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
4 skivor mesost (40 g)
2 dl torkade trattkantareller

Hacka lök och stek mjuk på låg värme. Tillsätt renskaven i pannan och fräs den klar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, vatten. och mesost. Smula ner den torkade svampen. Låt koka ihop 5-10 min. Servera med rårörda lingon (rör ihop 1 dl lingon och 1/4 dl socker tills sockret löst sig) och pressad potatis eller ris. Klipp över persilja.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen