- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Säg hej till en orange matvecka!

Posted By tina On 25 oktober 2009 @ 13:34 In orange mat,pumpa,veckomatsedel,veckoplan | 9 Comments


När jag skulle samla ihop några bilder till veckans matsedel så insåg jag ganska snart att vi kommer äta orange mat den här veckan, nästan från början till slut. Men vad gör det? Tvärtom passar det riktigt fint med lite höstfärg när det mesta utanför fönstret går i grått. Dessutom kommer veckan att avslutas med den traditionsenliga allahelgonamiddagen med halloweentema och ute på balkongen väntar pumpan på att få bli den snyggaste (och läskigaste) pumpalyktan någonsin. Av pumpan är det också tänkt att det ska bli en riktigt god pumpasoppa, den som var en av favoriterna i PICKI OPEN-tävlingen. Det här kan inte bli annat än en riktigt bra vecka, det är bara nyponsoppan [1] som saknas!

Veckomatsedel

Sön Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill [2]
Mån Rotfruktspaj [3]
Tis Vegetarisk lasagne med keso [4]
Ons Kycklinggryta med brysselkål och svamp [5]
Tor Trattkantarellsoppa [6] och zucchiniplättar [7]
Fre Middag med finskt tema;
Kanske morotslåda [8], kanske karelska piroger med äggsmör [9], kanske julstjärnor [10] eller gnisselost till efterrätt [11], men garanterat ingen mustamakkara [12] eller sima [13] den här gången
Lör Halloweenmiddag med pumpasoppa [14]

Fotograf: Tina
Pumpasoppa
Fotograf: Carl Fredriksson
Rotfruktspaj

Morotslåda


9 Comments (Open | Close)

9 Comments To "Säg hej till en orange matvecka!"

#1 Comment By Eva Kronvall On 25 oktober 2009 @ 15:30

Vad äter man till morotslådan?
Eva

#2 Comment By tina On 25 oktober 2009 @ 16:51

Eva: Morotslådan brukar vi egentligen äta på julbordet och inte annars. Då äter jag den med julskinka och senap, det passar bra till med lite salt och starkt eftersom morotslådan i sig är söt.

Jag passar frågan vidare; mamman, var äter man till morotslådan egentligen?

#3 Comment By Mamman On 25 oktober 2009 @ 18:36

Hej Tina! Morotslåda äts mycket riktigt till julskinkan. Den finns tillsammans med kålrotslåda, potatislåda och leverlåda på det finska julbordet. Men kan naturligtvis ätas året om!

#4 Comment By Eva Kronvall On 25 oktober 2009 @ 19:59

Den finska kålrotslådan har jag bara hört min finlandssvenska körkamrat tala sig fullkomligt blossande varm om, men aldrig ätit själv. Får nog testa både den och morotslådan.

#5 Comment By Johanna On 27 oktober 2009 @ 12:58

Olala! Jag ska nog också börja göra veckomatsedel! Det blir så mycket enklare då, känns det som!
Fint som snus! Ha det bra!

#6 Comment By KarinW On 27 oktober 2009 @ 20:33

Vad bra med veckomatsedel, nu var det ett tag sen för mig men det är helt klart praktiskt!Kul med färgtema!

#7 Comment By Gertrud Bern On 18 januari 2012 @ 18:45

Vilken härlig matsida jag råkade ramla in på när jag letade historik på struvor! Men snälla rara – vidga mitt vetande! – vad är ” gnisselost” och ”mustamakkara”?
(” musta” är väl svart – men sen då? )

#8 Comment By tina On 18 januari 2012 @ 19:07

Gertrud: Hehe, då ska jag lära dig lite finska! Gnisselost heter juustoleipä på finska, vilket betyder ostbröd. Den ser ut såhär: [11] och man äter den oftast med hjortronsylt till efterrätt. Jag vet inte vad man ska jämföra den med, den påminner lite om halloumi, men ändå inte alls. Testa om du får tillfälle att besöka Finland! Musta betyder svart och makkara korv, svart korv med andra ord. Det är en specialitet som framförallt äts i Tammerfors i Finland. Den innehåller blod och korngryn bland annat. Jag gillar den, man kan köpa den på stan som ”snabbmat” tillsammans med lingonsylt.

#9 Comment By airtel 3g micro sim for ipad On 7 juni 2017 @ 13:38

Aftᥱr checқing out a number ⲟf the blog articlеs
on your website, I tгuly appreciate үour wɑy of
writіng a blog. I ƅook marked it to my bookmark ᴡebsite
list and will be checking back sοon. Please visit my weƄsitе too and tell me your opinion.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2009/10/sag-hej-till-en-orange-matvecka/

URLs in this post:

[1] nyponsoppan: http://www.pickipicki.se/2009/09/en-bekannelse-om-min-passion-for-nypon/

[2] Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill: http://www.pickipicki.se/2007/09/tagliatelle-med-skaldjur-fankal-och-dill/

[3] Rotfruktspaj: http://www.pickipicki.se/2009/10/ropen-skalla-mer-rotfrukter-at-alla/

[4] Vegetarisk lasagne med keso: http://www.pickipicki.se/2007/08/vegetarisk-lasagne/

[5] Kycklinggryta med brysselkål och svamp: http://www.pickipicki.se/2008/11/kyckling-med-champinjoner-och-brysselkal/

[6] Trattkantarellsoppa: http://www.pickipicki.se/2008/09/torkade-trattkantareller/

[7] zucchiniplättar: http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/

[8] Kanske morotslåda: http://www.pickipicki.se/2008/12/far-det-lov-att-vara-lite-finsk-morotslada/

[9] kanske karelska piroger med äggsmör: http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

[10] kanske julstjärnor: http://www.pickipicki.se/2008/12/hurra-for-finland/

[11] gnisselost till efterrätt: http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/

[12] mustamakkara: http://www.pickipicki.se/2008/08/finlandsemester-kauppahalli/

[13] sima: http://www.pickipicki.se/2009/04/nu-har-vi-minsann-kokat-ihop-nagot-igen/

[14] pumpasoppa: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

Copyright © 2008-2009 pickipicki