Nu har vi minsann kokat ihop något igen

den 4 april 2009, kl 10:16

picki_img_2667_1

Sima är egentligen en finsk valborgsdryck, men som vi brukar dricka till påsk istället. Förra påsken visade jag steg-för-steg-bilder under vårt simakok och utlovade recept, något som dock glömdes bort. Ett år senare kommer därför recept på Sima. Om ni börjar idag eller imorgon, så kan ni precis som vi, skåla i finsk valborgsdryck i påsk.

Vi tänkte föresten göra förra årets trevliga påskknytis till en tradition. Ni som vet var vi bor är välkomna smaka Sima på skärtorsdagen, hemma på vår (nya) gata i stan.

Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten

Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).

picki_img_2679
Apelsinskal
picki_img_2687
På avsvalning

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Nu har vi minsann kokat ihop något igen”

  1. Anna kl 11:46, den 4 april 2009

    haha, satt och funderade på vad Sima var för nått, tills jag läste receptet :) Bor ju på Åland så jag har alltid kallat det för Mjöd :) Men gott är det :D

  2. Leila bakar... kl 14:03, den 4 april 2009

    Oj, jag är halvfinska och har aldrig hört talas om denna dryck, måste höra med min kära mor om hon har koll på detta =) Ser ju gott ut!

  3. alfonsannika kl 16:29, den 4 april 2009

    Oj vilken härlig dryck, känner igen ringen på bilden……..

  4. tina kl 07:43, den 5 april 2009

    Anna: Just ja, mjöd på finlandsvenska, det har du rätt i! :)

    Leila: Det är gott!

    Annika: Systern var noga med att ringen skulle synas i bild! ;)

  5. Imsa kl 17:59, den 8 april 2009

    Apelsiner? I mjöd ska det väl bara vara citron, socker, vatten, jäst och russin vad jag vet. Fast sen googlade jag lite och hittade både recept med apelsiner och ett med öl i också…http://villaveranda.blogspot.com/2008/04/sima-mjd.html

  6. Tina kl 18:47, den 8 april 2009

    Imsa: Det är mamman som har hittat på att hon vill ha apelsiner och inte bara citroner. Dricker ni sima till valborg?

  7. Viktoria Schiöler kl 21:28, den 11 april 2009

    Socker och citron förstår jag. Och jästen får till en process. Men hur smakar det? (Citronsaft med jäst?)

  8. tina kl 08:23, den 13 april 2009

    Viktoria: Nej, det smakar faktiskt inte citronsaft med jäst. Men jag vet å andra sidan inte hur jag ska beskriva det heller. Hmm..

  9. Imsa kl 16:18, den 17 april 2009

    Vi brukar dricka det på Valborg. Mjöd/sima smakar väl som Pommac/Champis med lite citron, och lite mindre bubblor i förstås. Jättegott med grillad korv och struvor till efterrätt!

  10. tina kl 07:25, den 18 april 2009

    Imsa: Tack, ska prova den förklaringen nästa gång :)

  11. Mimmi kl 10:06, den 10 september 2009

    När jag var liten och var med på slåttern så fick jag hämta fikakorgen (finska österbotten på 80-talet). I den fanns det kaffetermos, bullar och jordkällarsvala flaskor med sima.
    Något så läskande gott finns bara inte att få när det är stekande varmt med en gassande sommarsol på himlen!!
    Det är sima för mig! Barndomsminnen som direkt associeras med dofter av tort hö, häst, mygg och ett glatt sällskap av svettiga människor… :D
    Gör vad jag kan för att föra traditionen vidare till mina barn – att ta fram en flaska sima i sommarhettan :P
    Nästa år ska vi testa er variant med apelsin!

  12. Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki kl 16:41, den 30 oktober 2009

    [...] kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången Lör Halloweenmiddag med [...]

  13. Den här veckan pratar vi om andra bloggar | Matgeek kl 12:24, den 10 december 2012

    [...] recepten vi pratar om är de här: Sima Mariannebräck  Chokladdoppade knäckebröd  Tryfflar med [...]

  14. Viktoria kl 21:23, den 28 mars 2013

    Hej!
    Har provat receptet, ska bli spännande att smaka! Är det meningen att flaskorna ska stå svalt tills russinen flyter? Kollade andra recept på nätet och de innehåller mkt mindre jäst per liter – vet du varför? Tack för en spännande och inspirerande blogg! /Viktoria

  15. tina kl 10:11, den 29 mars 2013

    Hej Viktoria! Vi brukar ställa kastrullen på vårt relativt svala stengolv ett dygn. Sen häller vi upp på flaskor som får stå i kylskåp, när russinen flyter upp är det klart att dricka. Varför det är mer jäst i det här receptet än andra vet jag inte varför, det här är mormors gamla recept och jag aldrig testat att göra på något annat vis. Gla dpåsk vetja!

  16. Viktoria kl 16:16, den 12 augusti 2013

    Hej Tina!

    Tack för ditt snabba svar i påskas! Jag tyckte siman blev god och började fundera på andra smaksättningar… kanske hallon…Idag hittade jag en variant med rabarber (http://martha.fi/svenska/start/recept/index-51918?def-51918=83#/view-51918-354?def-51918=83). Det vore kanske något? Om du inte känner till Marthaförbundets hemsida sedan innan så hittar du säkert mer roligt där också./Viktoria

  17. tina kl 19:31, den 12 augusti 2013

    Viktoria: Tack för din kommentar! Rabarbersima låter superspännande, ska skrivas upp på nästa års att-laga-lista! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen