- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Mat i regnbågens alla färger?

Posted By tina On 23 januari 2011 @ 19:29 In färgglatt,veckomatsedel | 21 Comments

[1]

Först visste jag inte vad-i-hela-världen som skulle hamna på nästa veckas matsedel. Passande nog utmanar Frida mig strax därpå, att nästa vecka laga mat i regnbågens alla färger [2] (som enligt utmaningens färgskala är: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett). Nämen ojdå! Det är fullt möjligt att det inte blev särskilt mycket lättare att komma på maträtter, men helt klart blev det tusen gånger roligare. Indigo och violett avrundar jag till lila respektive rosa, för någon måtta får det ju ändå vara. Men, lila är fortfarande ett problem. Hjälper ni mig? Vi har till lördag på oss att komma på något bra.

Veckomatsedel – vecka 4
Mån
Rödbetsbiffar (har någon ett bra recept?) i pitabröd, vitlökssås
Tis En orange pumpasoppa med indisk smak [3]
Ons Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto
Tor En snabb grön pastarätt [4]
Fre Vinkokta blå(!)musslor och hembakat bröd [5]
Lör Något lila?
Sön En chockrosa rödbetspesto [6]


21 Comments (Open | Close)

21 Comments To "Mat i regnbågens alla färger?"

#1 Comment By Elin On 23 januari 2011 @ 19:39

Ett potatismos på blå kongo kanske kan räknas som lila? Eller det kanske blir det om man tillsätter lite rödbetor eller annat rött?

#2 Comment By Linda On 23 januari 2011 @ 19:45

Slänger in rödkål, som trots namnet har färgen lila – i alla fall i mina ögon, men röstar för Elins blåkongo-mos, potatismos är ju bland det godaste :-)

#3 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 23 januari 2011 @ 19:56

Jag tänkte också genast på blå kongo när du ville ha en lila rätt, då blir det ju himla festligt potatismos :-)

#4 Comment By Kajsa On 23 januari 2011 @ 20:00

Blåbärssmutti!

#5 Comment By Johanna On 23 januari 2011 @ 20:08

Nu är jag lite tjatig [7] , men denna rödkålssallad är lila (och god). Hyvla 1/2 rödkål, massera ihop med 1 tsk salt, 1 msk vinäger, 1 pressad klyfta vitlök, 1 tsk riven ingefära och 1 msk olja.

#6 Comment By Mårtenssons kök On 23 januari 2011 @ 20:20

Kanske lite hemgjord glass till efterrätt? Med hallon och blåbär hamnar man så nära lila man kan komma.
Godd luck!

#7 Comment By frida On 23 januari 2011 @ 20:42

Hurra! Du är på!

#8 Comment By tina On 23 januari 2011 @ 21:19

Elin: Smart idé!

Linda: Det har ju rätt i att rödkål är lila. Lilakål!

Linda: Jag har faktiskt aldrig ätit Blå Kongo. Men rosa potatis däremot: [8], [9]

Kajsa: Hurra för smotti!

Johanna: Jajustja, bra att du påminner. Den ska provas vid tillfälle, tack!

Mårtenssons kök: För att inte tala om vilken färg händerna/tungan får efter att man plockat/ätit blåbär! Haha!

Frida: Hurra!

#9 Comment By Therese On 23 januari 2011 @ 21:45

Rödkålslaw räknas som lila mat tycker jag. Eller nåt med aubergine kanske.

#10 Comment By Plommonet On 23 januari 2011 @ 22:33

Det finns ju lila blomkål! Jag har en kompis som gjorde en väldigt enkel blomkålssoppa, fast på lila blomkål –> lila soppa! Check it out! :)
[10]

#11 Comment By Tant Grön On 23 januari 2011 @ 22:39

Åh ”Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto” lät jättespännande. Jag älskar Halloumi!

#12 Comment By tina On 23 januari 2011 @ 22:42

Therese: Åh, ingen lila nyans är så vacker som aubergine!

Plommonet: :-O Jag blir alldeles stum, har aldrig sett något liknande!!

Tant Grön: Jag återkommer med receptet! Tant Grön förresten, du matchar ju veckan! :-)

#13 Comment By Maja Atterstig On 23 januari 2011 @ 23:04

Recept på Rödbetsbiffar. Jodå, jag vill minnas att jag gjorde ett gäng förra veckan. Ska bara komma ihåg vad det var i… Hmmm
Nåt sånt här tror jag:
Grovt rivna rödbetor, finhackad lök, grovt riven morot, moasade svarta eller vita stora bönor, ägg, lite mjöl, salt o peppar, ost (jag hade en bit lagrad cheddar som låg o skräpade så jag tog den men annars är fetaost gott till), persilja, lite citron brukar va bra i det mesta.
Det händer att det åker ner ett gäng kapris och lite äpple också när jag gör rödbetsbiffar. Det är gott.
Ja det är en skiss i alla fall. Lycka till med lagandet, vad det än blir!

#14 Comment By Emmy On 23 januari 2011 @ 23:22

Lila blomkål åt vi för ett tag sedan. Var dock lite mesigare än vanlig blomkål.
Ja, eller något med rödkål som flera nämnt. En lila kålpudding kanske om man vill ”laga” något.

#15 Comment By Plommonet On 24 januari 2011 @ 10:24

Jag VET! Jag blev helt till mig också, den är verkligen knall-lila! Dessutom är den jättegod också, för jag kan inte tänka mig att färgen ger en annan smak än vit blomkål. :P Jag rekommenderar att ha surdegsbröd till, det är en hit (och det tycks du ju ha gott om i ditt röda kök numera. ;))!

#16 Comment By tina On 24 januari 2011 @ 19:30

Maja: Mmmm med fetaost i rödbetsbiffar!

Emmy: Haha, en lila kålpudding vet jag inte om jag TÖRS laga. Till halloween kanske! :-)

Plommonet: Mmm, allt som man får äta surdegsbröd till är gott!

#17 Comment By anna On 24 januari 2011 @ 22:02

vilken fin bild!

#18 Comment By tina On 24 januari 2011 @ 22:51

Javisst, hemma hos Joje och Helena finns det alltid tjusiga dukar att välja bland i linneskåpet!

#19 Comment By Mikkan On 26 januari 2011 @ 14:29

Hoppas att du fått fatt på ett fint recept på rödbetsbiffar, annars har jag och Gitto eminenta variationer på temat!

[11]
och
[12]

#20 Comment By tina On 26 januari 2011 @ 20:12

Mikkan: Bokmärker bägge recepten, tack!

#21 Pingback By Är det här tillräckligt lila resp rosa? | pickipicki On 1 februari 2011 @ 10:01

[...] förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/01/mat-i-regnbagens-alla-farger/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2011/01/picki_IMG_70921.jpg

[2] laga mat i regnbågens alla färger: http://fraidi.blogspot.com/2011/01/dagens-svartvita.html

[3] En orange pumpasoppa med indisk smak: http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/

[4] En snabb grön pastarätt: http://www.pickipicki.se/2010/04/sag-hej-till-gron-och-frasch-snabbmat/

[5] Vinkokta blå(!)musslor och hembakat bröd: http://www.pickipicki.se/2010/05/fredagsmusslor-och-hembakade-baugetter/

[6] En chockrosa rödbetspesto: http://www.pickipicki.se/2010/10/en-chockrosa-rodbetspesto/

[7] : http://www.pickipicki.se/2011/01/surdegspizza-med-rodbeta-och-getost/#comments

[8] : http://www.pickipicki.se/2010/08/att-bli-charmad-av-en-cerise-potatis/

[9] : http://www.pickipicki.se/2010/10/rasastekt-potatis/

[10] : http://livskraften.blogspot.com/2010/08/lila-ar-fargen-just-nu.html

[11] : http://njutmaten.blogspot.com/2010/09/mat-som-minner-om-sommaren.html

[12] : http://gittosmat.taffel.se/2010/07/31/fenomenala-rodbetsbiffar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki