- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Årets godaste muffins, hittills

Posted By tina On 19 juni 2011 @ 12:47 In Maja Söderberg,muffins,mynta,rabarber,Sju årstider i Majas kök | 35 Comments

[1]

Mynta [2]n frodas fortfarande [2] och i veckan frågade jag google efter ett bra efterrättsrecept med rabarber och mynta. När den översta träffen råkade vara ett recept där det absolut inte snålats med mynta så slog jag till och testbakade direkt. Döm om min förvåning när jag efteråt gick tillbaka till receptet på Tasteline och såg att det egentligen var hämtat ur boken Sju årstider i Majas kök. Boken som är en uppföljare till Klimatmat (ur vilken receptet svensk falafel kommer, ni vet receptet som är mycket uppskattat här på picki och som jag hyllar med jämna mellanrum). Sju årstider fick jag ju hemskickad av Maja i våras, jag har bläddrat i den ett par gånger (och sagt åh-vad-fint-åh-vad-smart-åh-vad-gott över varje uppslag), men jag har ännu inte hunnit laga något ur den. Trodde jag alltså, men nu har jag ju det. Det borde jag förresten ha förstått, att ett sådant här herre-min-gud-vad-gott-recept måste vara av särskilt fin härkomst. Maja gör det alltså igen, förser picki med ett riktigt favoritrecept. Tusen tack för det!

Rabarbermuffins med mynta och mandel
2 dl mandel
300 g rabarber
200 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl hackad mynta
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Skålla och skala mandeln. Skala rabarbern om det behövs och skär den i bitar (0,5-1 cm). Rör smör och socker poröst i matberedare eller med elvisp. Mixa mandeln och rör ihop med smör- och sockerblandningen. Rör i äggen, ett i sänder. Rör i myntan. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd slutligen ner rabarbern. Fyll muffinsformar till ungefär tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10–15 minuter om du använder små formar, 15–20 om du använder stora.

Receptet räcker till 40 små muffins, eller 14 stora. Jag halverade receptet och gräddade i en plåt för muffins-storlek-mindre.

Mer om Maja och maten
Receptet på svensk falafel (gula ärtor) [3]
Majas sida Klimatmat [4]


35 Comments (Open | Close)

35 Comments To "Årets godaste muffins, hittills"

#1 Comment By Elin On 19 juni 2011 @ 13:48

härligt att få frossa riktigt ordentligt i mynta!

#2 Comment By Hanna On 19 juni 2011 @ 14:10

Det är bra att du håller efter myntan, vi hade en som nästan tog över vårt kök… ;-) Muffinsen är himla fina!

#3 Comment By Matilda On 19 juni 2011 @ 18:05

Vilka fina muffins! Sådana skulle jag också kunna testa för jag har ganska mycket mynta som jag inte vet vad jag ska göra med. :)
När du skriver stora och små muffins, vad menar du med stora? Normalstora muffinsformar eller så stora som t.ex Amerikanska muffinsformar.

#4 Comment By sofie mumsfillibaba On 19 juni 2011 @ 18:33

Låter inte alls äckligt!!

#5 Comment By Mårtenssons kök On 19 juni 2011 @ 19:54

Har fortfarande inte sett någon på våra torg i stan sälja kvistar med mynta, vi har båda frågat våra jobbkompisar om de har hemma i trädgårdarna men nej då, ingen har! Varför inte, mynta hade varit ett självklart val om vi hade haft trädgård. Tråkmånsar är vad dom är:)
Kanske man skulle kunna smyga in i någon närliggande trädgård och slänga ner en planta i jorden? Eller kanske ännu hellre, fråga fadern med trädgård om vi kan få odla lite där? För mynta vill vi ha (märks det kanske?).

Fina muffins, by the way…

#6 Comment By tina On 19 juni 2011 @ 20:30

Elin: JA! Den står på köksbordet. Alla som kommer hit stoppar näsan i myntakrukan och får olika associationer, det är kul!

Hanna: Vår ska få härja fritt på balkongen är tanken, som i fjol. :-)

Matilda: Jag har två muffinsformar, den ena är stora, stora som i amerikanska-muffins-stora. Den andra är mer ”normalstora”. När Maja skriver 40 små, så gör hon mindre muffins än vad jag gjorde.

Sofie: Vilken tur då!

Mårtenssons kök: Om det blir någon mer Skåne-tur i sommar, så lovar jag att hänga ett myntaknippe på er dörr!

#7 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 19 juni 2011 @ 20:42

Så gott, har aldrig bakat med mynta, får allt ta och testa det om jag får tag på mynta, fast jag kan ju försöka ta och odla lite själv

#8 Comment By M A T B L O G G E N On 19 juni 2011 @ 20:50

De lät som riktigt goda muffins. :-)

/ Jenny

#9 Comment By Barbro On 19 juni 2011 @ 21:46

Mynta i muffins… det var nytt för mig.
KUl när man hittar nåt att bli förtjust i…

#10 Comment By Helena mitt i smeten On 19 juni 2011 @ 22:51

Jag upptäckte alldeles nyligen att rabarber och mynta passar väldigt bra ihop. Blir mycket sugen på att testa dina muffins!

#11 Comment By Ann-Louise On 20 juni 2011 @ 09:47

Jag har fortfarande inte hittat mynta som säljs som kvistar. Men så fort jag har gjort det ska det blir myntafrossa här oxå…

#12 Comment By Mårtenssons kök On 20 juni 2011 @ 18:31

Du är så välkommen så, du anar inte:)

#13 Comment By tina On 20 juni 2011 @ 22:09

Linda: Ja gör det vetja, mynta är gott både till det ena och det andra!

Jenny: Jag lovar att dom var alldeles särskilt goda!

Barbro: Ja, eller hur!

Helena: Det är roligt när saker som är goda var för sig, blir ännu godare tillsammans.

Ann-Louise: Åh, här säljs ju myntabuntarna nästan gratis. Sen är det bara att sticka ner i kruka. Synd att växter är svåra att posta, annars hade du kunnat få ett par kvistrar levererade postvägen! :-)

Mårtenssons kök: :-D

#14 Comment By Superkokken On 22 juni 2011 @ 13:56

Dette må være sommerens beste muffins! Du er velkommen til å se min rabarbrapai – en ekte italiensk :-)
Lenge leve rabarbra!!
Beste hilsen fra Superkokken

#15 Comment By tina On 23 juni 2011 @ 09:50

Superkokken: Ekte italiensk rabarberpai, den ska spanas in givetvis! :-D

#16 Pingback By Lördagslänkar | Söta saker On 25 juni 2011 @ 14:32

[...] Och rabarbermuffins med mynta och mandel, från pickipicki. [...]

#17 Comment By Eva On 29 juni 2011 @ 09:21

Letar ni efter mynta? Jag har köpt mina hos Blomsterlandet, och även hittat i kruka i mataffären. Plantera INTE i rabatten om du inte sätter den i en hink utan botten och gräver ner, den tar över totalt till nästa år. Sätt om i stor kruka i sället och börja klipp… Går att ta kvistar och sätta ner i jord bara så har man ny planta ( har precis gett 4 kollegor varsin kruka) Jag vill varmt rekommendera CHOKLADMYNTA om ni hittar, det är som After Eight… Helt underbar! Lagt kvist i kaffekoppen. Körde i mixern med socker som nu torkas för vinterbakning. Mixar i grädde till färska jordgubar. Lagt strimlade blad på rabarberpaj och skall prova med ett par kvistar i rabarbersaften…

#18 Comment By tina On 29 juni 2011 @ 16:35

Eva: Jag köper finfina myntakvistar på torget som jag planterar i kruka, det funkar toppen. Chokladmynta låter hur spännande som helst, den måste jag verkligen hålla utkik efter. Tusen tack för dina fina tips! :-D

#19 Comment By tina On 30 juni 2011 @ 13:38

Eva: Nu har jag ringt runt halva Uppsala i jakt på chokladmynta, och paxat 2 st på en handelsträdgård. Hurra! Jag blir nyfiken på sockret, mixade du socker och färsk chokladmynta tillsammans?

#20 Comment By Ansibecki On 11 juli 2011 @ 18:30

Jättegoda muffins! Jag testade dem för några dagar sedan och kommer absolut baka dem fler gånger!

Går det verkligen bara att sticka ner myntakvistar i kruka? Måste de inte få rötter först?

#21 Comment By tina On 12 juli 2011 @ 10:55

Ansibecki: Oftast sätter vi i ett glas vatten innan. Men ibland har vi inte tålamod utan trycker ner kvistarna i jorden direkt. De flesta brukar ta sig ändå.

#22 Comment By Erica On 16 juli 2011 @ 16:40

Hej Tina!
Jag har längtat efter att baka de här muffinsen i åtminstone en månad nu och idag small det till. Och KÄRA NÅN, de är de godaste muffins jag någonsin ätit!
Hysteriskt trevlig inledning på min semester :D
Trevlig sommar!

#23 Comment By tina On 17 juli 2011 @ 09:23

Erica: Hurra, vad glad jag blir. Tack för att du delar med dig, och en fin semester önskar jag dig! :-)

#24 Pingback By Välkommen rabarber! | pickipicki On 17 maj 2012 @ 21:14

[...] Hittar ni här Publicerad i bakat, muffins, mynta, rabarber | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

#25 Comment By Katarina On 18 maj 2012 @ 03:45

Låter som ett toppen recept! Rabarber, som är så gott och kan du tänka dig att jag fick tag på rabarber igår här i Singapore :) Så glad jag blev! Kram

#26 Comment By tina On 18 maj 2012 @ 22:13

Katarina: Rabarber i Singapore, det låter som en barnbok! :-D

#27 Comment By Therese On 21 maj 2012 @ 23:53

Bakade dessa idag och är mycket nöjd. En härlig blandning smaker – söta, syrliga och friska. Ingen direkt smak av mandlarna, men det blev lätta och fluffiga i konsistensen. Kommer att bakas snart igen.

#28 Comment By tina On 22 maj 2012 @ 08:54

Therese: Vad kul, tack för att du tittar in och berättar! Jag mixar min mandel rätt grovt, och dillar den lite ”tuggiga” känslan i muffinsen som det ger.

#29 Pingback By Sveriges bästa rabarberrecept 2013 | Matgeek On 28 maj 2013 @ 08:49

[...] i mina ögon Sveriges bästa rabarberrecept, från andra bra bloggare: – PickiPicki frestar med Muffins med rabarber, sötmandel och mynta. Rabarber funkar generellt väldigt bra med kardemumma (testa även den här Rabarber- och [...]

#30 Comment By Victoria On 1 maj 2014 @ 15:08

Fortfarande det godaste bästa rabarberreceptet, detta är en tradition på våren sedan flera år. Alltid succé! Tack!

#31 Comment By tina On 5 maj 2014 @ 16:25

Victoria: Tack själv för påminnelsen om att receptet finns, du fick mig att baka dom här i lördags. :-)

#32 Pingback By Rhubarb White Chocolate Muffins | Enshrine Foods On 23 juni 2015 @ 06:46

[...] new things as well… and I wanted something portable, for an all-day visit to the zoo. This recipe originally had fresh mint in it, lots – but I didn’t have any, and I wasn’t so sure I would like it, so I [...]

#33 Pingback By Rhubarb White Chocolate Muffins – My Blog On 12 december 2015 @ 12:50

[...] new things as well… and I wanted something portable, for an all-day visit to the zoo. This recipe originally had fresh mint in it, lots – but I didn’t have any, and I wasn’t so sure I would like it, so I [...]

#34 Comment By Ann-Louise On 30 maj 2019 @ 16:48

Nämen halloj! Jag var på jakt efter recept på rabarbermuffins och hamnade lyckosamt hos dig. Det är ju alltid lika trevligt att klicka runt här och nu gräddas muffinsarna i ugnen (barnvariant utan mynta och mandel i). Hoppas allt är finfint med dig och familjen. :)

#35 Comment By w11poker On 4 juni 2021 @ 02:32

Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?
I’d really love to be a part of group where I can get comments from other experienced people that share the same
interest. If you have any recommendations, please let me know.

Thanks a lot!


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/06/arets-godaste-muffins-hittills/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/06/arets-godaste-muffins-hittills/picki_img_2705/

[2] Mynta: http://www.pickipicki.se/2011/05/mitt-basta-myntatips/

[3] Receptet på svensk falafel (gula ärtor): http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

[4] Majas sida Klimatmat: http://klimatmat.se/

Copyright © 2008-2009 pickipicki