- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Örtsaltsfabrik i uteköket!

Posted By tina On 11 augusti 2011 @ 18:15 In ätbara presenter,hemgjord present,kusin Kauri,örter,salt,salt är det bästa jag vet,Ylöjärvi | 13 Comments

På sommarkollot är det lätt att snöa in på bär, men lyfter man blicken ovan bärbuskarna så finns det en hel del annat ätbart också. Det som en eftermiddag började med ett studiebesök i kusinens kryddträdgård, slutade med att uteköket omvandlades till örtsaltsfabrik. Det fina uteköket fick förresten en ny arbetsbänk i sommar, nu ryms utan problem två personer samtidigt att laga mat. I örtsaltsfabriken rymdes med andra ord kusinen och jag. Carl han hamnade istället utanför köket, men med kameran i handen. Idag bjuds därför receptet på örtsalt i en bildserie. Håll tillgodo vetja och kom ihåg att hemgjort örtsalt är en prima hemgjord present.

Recept på hemgjort örtsalt med citronskal
[1]
1. Samla ihop ett gäng färska örter. Smaka och se vilka som kan tänkas passa tillsammans. Ta mindre av dem som smakar extra mycket och vice versa. Glöm inte blommorna, de smakar gott och inte minst så är de vackra att ha med i saltet. På bilden ovan: timjan, citrontimjan, oregano, isop, rosmarin och kinalök.Plocka blommor och blad från skaften. Tvätta en eller ett par citroner noggrant och skala det yttersta skalet med en potatisskalare.
2. Mortla örterna ordentligt tillsammans med grovt havssalt och citronskal.Spar ett gäng hela blommor.

3. Häll upp det mortlade saltet tillsammans med blommorna på en plåt med bakplåtspapper.
[2]
4. Mortla lite till, så har du klarat av dagens träningspass.

5. Torka saltet i ugnen, max 50 grader. Rör om med jämna mellanrun och passa så att örterna inte bränns. Låt stå tills örterna torkat helt, minst en timme. Låt därefter svalna.

6. Den som vill kan köra saltet i en mixer, för ett fint örtsalt. Jag mortlade mitt till ett halvfint örtsalt och nöjde mig med det. Häll i små burkar eller liknande, lägg i hela torkade blommor.


13 Comments (Open | Close)

13 Comments To "Örtsaltsfabrik i uteköket!"

#1 Comment By Plommonet On 11 augusti 2011 @ 18:47

Tina, du har ju en basilikadjungel i ditt kök, men har du några andra kryddväxter där? Jag försöker mig på timjan och oregano, men det vill sig inte alls. Gräslöken åkte i soporna idag, för det srang omkring läskiga små vita spindlar på fatet. Har du prövat koriander någon gång? brukar du så från frö eller planerat om från affärsköpt?

#2 Comment By tina On 11 augusti 2011 @ 18:53

Plommonet: Basilikadjungeln på balkongen bor i en lergryta. Frösådd, men det funkar ju lika bra att sätta ner en köpeplanta i större kruka och med bra jord. Mynta har vi med, då brukar vi köpa myntakvistar och trycka ner i jord: [3] Någon myntaplanta är från Handelsträdgård: [4] Mynta är tacksam att odla, den växer som ogräs! Vi har en köpetimjan med (från matbutik), i ny kruka med jord, och en citrontimjan jag fick av mamman i våras (den är nog från handelsträdgård). Gräslök och koriander från butik har vi haft svårt att hålla liv i. Visst kan man odla gräslök från frön, men våra har tidigare mest blivit taniga strån. Bäst är nog att dela en etablerad gräslöksplanta utomhus. Koriander har jag aldrig sått från frön. Det våra örter det.

#3 Comment By Ann-Louise On 11 augusti 2011 @ 19:35

Tjusigt! Jag blir verkligen imponerad över allt du hittar på med naturens skafferi. :)

#4 Comment By Emmy On 11 augusti 2011 @ 20:31

Nu vet jag vad jag ska göra med alla örtkryddor som växer som ogräs! Jag trodde det var mer avancerat, i alla fall tog längre tid, att göra örtsalt än så här. Tack för tipset!

#5 Comment By Moma On 11 augusti 2011 @ 20:35

Å, det där ska jag testa, ska bara köpa lite örter först!

Jag såg någon annan som gjort örtsalt, men då stod det att det skulle ta flera dagar och då avskräcktes jag… Men om du säger en timme så och lite tork på det så litar jag på dig…

#6 Comment By Josefine On 11 augusti 2011 @ 21:30

wow, tack för tipset! Skulle aldrig komma på det själv

#7 Comment By Sannas Goda On 12 augusti 2011 @ 07:44

Va fint!

#8 Comment By Plommonet On 12 augusti 2011 @ 11:57

Hela levnadshistorien! Tack Tina! :)

#9 Comment By Moma On 12 augusti 2011 @ 17:51

Hej igen, angående mat åt världens snabbaste så hittar du resten av inläggen kring det under kategorin ”Moma’s Kitchen- Mat åt världens snabbaste man…”

#10 Comment By Kim On 13 augusti 2011 @ 11:01

Smart! Jag trodde jag aldrig skulle få uppleva detta, men mina örter växer snabbare än vad jag hinner äta upp dem, så örtsalt kanske är lösningen?

#11 Comment By tina On 14 augusti 2011 @ 09:10

Ann-Louise: Det är ju så kul!

Emmy: Man kan nog göra det mer invecklat än såhär om man vill, jag tycker att dte här funkar!

Moma: Som sagt, man kan nog göra örtsalt på många krångligare vis än såhär, men jag tycker att det funkar. Man får testa och döma själv!

Josefine: Varsågod vetja!

Sanna: Tack!

Plommonet: Haha, hela släktträdet. ;-)

Moma: Tack!!

Kim: Ja, det tycker jag!

#12 Comment By Fröken Dill On 14 augusti 2011 @ 21:34

Egna kryddblandningar är toppen. Jag brukar göra min egen variant av Italiensk salladskrydda:
[5]
Salt, citron och goda örter lät toppen! Jag har massor med örter som är perfekta att skörda nu, så detta får bli ett kvällsprojekt framöver.
Hälsar fröken Dill

#13 Comment By tina On 15 augusti 2011 @ 10:17

Fröken Dill: Tack för din länk! :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2011/08/ortsaltsfabrik-i-utekoket/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.pickipicki.se/2011/08/ortsaltsfabrik-i-utekoket/picki_img_4929/

[2] Image: http://www.pickipicki.se/2011/08/ortsaltsfabrik-i-utekoket/picki_img_5041/

[3] : http://www.pickipicki.se/2011/05/mitt-basta-myntatips/

[4] : http://www.pickipicki.se/2011/07/ett-stycke-atbar-present/

[5] : http://frkdill.blogspot.com/2009/06/egen-salladskrydda.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki