- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En citronmajonnäs

Posted By tina On 9 februari 2012 @ 07:29 In citron,majonnäs,sås | 8 Comments

Tack för alla fina hälsningar! 

Om en liten stund vispar jag ihop en citronmajonnäs i P4 Morgon Uppland [1], och så pratar vi om vad man kan hitta på med skalet från alla finfina citrusfrukter vi äter så här års. I det röda köket hamnar citronskalen oftast i yoghurtsåser, gärna tillsammans med vitlök och färska örter. En riktigt favorit är palsternackspurén som smaksätts med skal och saft från citron. Fräscht och gott! Likaså är citronskal som smaksättare i couscous [2], färskost [3] eller örtsalt [4]. Vad gäller apelsin är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt [5]. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima [6], en finsk valborgsdryck. Att smaksätta socker med limeskal och marinera bär i detta är lika fint med sommarbär som frysfyndade bär vintertid. Så gör alltså vi med våra citrusskal, hur gör du?

Citronmajonnäs 
2 äggulor
2 dl rapsolja
knappt 0,5 tsk dijonsenap
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar

Samtliga ingredienser bör ha samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna (kraftig för hand eller med elvisp) och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle. Äggulorna ska hinna ta upp oljan innan mer olja fylls på. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron.


8 Comments (Open | Close)

8 Comments To "En citronmajonnäs"

#1 Comment By JENNYS MATBLOGG On 9 februari 2012 @ 07:35

Citron majonnäs är så himla gott.
Speciellt när man ska göra smörgåstårtor med skaldjur!!

#2 Comment By Gunilla On 9 februari 2012 @ 08:05

Roligt att höra din röst i radio igen! Kram kram

#3 Comment By Kim On 9 februari 2012 @ 11:19

Jag måste få erkänna att de oftast hamnar i soptunnan. Men nu kanske det blir ändring på det!
En gång smaksatte jag brännvin med citronskal och basilika, det blev en bra midsommarnubbe.

#4 Comment By anna On 9 februari 2012 @ 11:56

Pommes och citronaioli, mmm!

#5 Comment By Lottzy On 9 februari 2012 @ 19:29

Tänk vad enkelt och sååååå mycket godare än köpt!

#6 Comment By Hanna On 10 februari 2012 @ 16:22

Hemmagjord majo är det godaste!

#7 Comment By tina On 11 februari 2012 @ 11:04

Jenny: För att inte tala om en prima räksmörgås!

Gunilla: Tack, kram!

Kim: Basilika också, vad otippat men spännande!

Anna: O ja! Vi serverade majonnäsen till citronmarinerad kyckling och rostade rotfrukter. Mycket gott!

Lottzy: Ja verkligen, går snabbare att vispa ihop egen än att bege sig till affären för att köpa färdig. Olja och ägg har man (jag) ofta hemma, men aldrig majonnäs.

Hanna: :-)

#8 Pingback By Den efterlängtade räkmackan! | pickipicki On 19 mars 2013 @ 20:58

[...] En citronmajonnäs En grillad räkciabatta med avokado och mangosalsa Publicerad i räkor, smörgåsvariant | [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/02/en-citronmajonnas/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

[2] couscous: http://www.pickipicki.se/2011/11/lammfarsbullar-i-tomatsas/

[3] färskost: http://www.pickipicki.se/2010/09/hemgjord-farskost-att-imponera-med/

[4] örtsalt: http://www.pickipicki.se/2011/08/ortsaltsfabrik-i-utekoket/

[5] choklad på ett eller annat sätt: http://www.pickipicki.se/2011/11/radio-som-i-radiokaka/

[6] sima: http://www.pickipicki.se/2009/04/nu-har-vi-minsann-kokat-ihop-nagot-igen/

Copyright © 2008-2009 pickipicki