Lammfärsbullar i tomatsås

den 29 november 2011, kl 16:00

Matveckan började på topp, den gör ju gärna det när man plockar sitt ess i kylskåpet redan veckans första dag. Lammfärs ni vet! Finns det någonting med lammfärs som inte blir gott? Nej, jag tänkte väl det. Lammfärsbullar i tomatsås och couscous med slösaktigt mycket finklippt persilja i, är mat som gör mig nöjd och glad och snäll. Det stora dilemmat är därför: är detta ens möjligt att toppa ikväll? Bra förslag och idéer = evig pickikärlek.

Lammfärsbullar i tomatsås
500 g lammfärs
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk grädde el mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
rivet skal från en citron
tomatsåsen:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
0,5 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar

Blanda ingredienserna till färssmeten och forma 16 större lammfärsbollar. Finhacka lök och vitlök, stek mjuk i rapsolja i några min på svag värme. Tillsätt tomater och övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme och utan lock i 5-10 min. Tillsätt lammfärsbollarna och låt småputtra i ytterligare 10 min. Servera med couscous och generöst med finklippt persilja. Toppa med rivet citronskal.

Fler lammfärsfavoriter på picki
Lammfärsspett med tabouleh
Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin, ugnsrostad sötpotatis
Lisas orientaliska lammfärsgryta

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Lammfärsbullar i tomatsås”

  1. Lisa kl 17:41, den 29 november 2011

    Hej! Middagstips från huset med en nybliven 1-åring i – alla vet ju att barn magiskt på sin 1-årsdag plötsligt börjar tåla allt det där de inte fick äta som spädbarn, bla rödbetor, honung och och salt – alltså:

    Ugnsrotsaker & stekt halloumi

    1 kg morötter
    500 g rödbetor
    8 potatisar
    1 msk olivolja
    1 tsk salt + 1 tsk rosmarin, mortlas ihop till fint pulver
    2 tsk honung, flytande eller mikrad

    Halloumi + smör att steka i

    Skala rotsakerna, skär i snygga bitar, blanda med olja och kryddor, varmluftsugn 225 grader tills blivit mjukt och lite grillat (20-25 min). Ringla på honung och servera nystekt halloumi till!

  2. frida kl 18:47, den 29 november 2011

    Gör en taco-paj med din hemgjorda taco-krydda. Det är min bästa skäms-mat.

  3. tina kl 18:57, den 29 november 2011

    Lisa: Hurra! Jag säger aldrig nej till rödbetor, tack för ett prima middagstips! Har alla ingredienser hemma, det här får bli middag någon kväll i veckan. :-)

    Frida: Tacopaj var länge sen, men gott är det! Vi stekte kycklinglårfilé i (vuxen-)tacokryddan, och så gjorde vi guacamole (med m-y-c-k-e-t koriander i) och tomatsalsa. Det med lite majs i en wrap. Det bränner i munnen fortfarande, men blev mycket, mycket gott! :-D

  4. frida kl 19:02, den 29 november 2011

    Mmm, koriander!!

  5. tina kl 19:04, den 29 november 2011

    :-D

  6. Kim kl 20:36, den 29 november 2011

    Vad jag kan avgöra av bilden och receptet så är svaret på den frågan (om det går att toppa alltså) ett rungande nej! :)
    Men kanske en linssoppa med massa goa kryddor kan vara något?
    http://tantrussinsbak.blogspot.com/2011/09/always-strive-to-excel-but-only-on.html

  7. Moma kl 20:36, den 29 november 2011

    Men ärligt, finns det något som inte blir gott med lamm?? I lööv it!

    Tips: Jag gjorde den här i lördags, himla god ;-) http://www.pickipicki.se/2011/09/momas-tobagokyckling/

    Ungefär den här gjorde jag idag: http://momaskitchen.se/2010/10/11/kungsfisk/

    Fast jag gjorde på laxfilé och så mjukstekte jag vitkål, orange paprika med tunt strimlad lök, ingefära, persilja, koriander och lite vitlök salt och peppar och så lite lime- jättegott!

  8. Hanna kl 11:58, den 30 november 2011

    Mums så gott, couscous får jag verkligen se till att äta oftare!

    Annat gott med lammfärs är Delia’s Sheperd’s pie, GALET gott: http://matarkivet.wordpress.com/2010/12/30/delias-shepherds-pie-med-purjolok/

  9. tina kl 20:06, den 1 december 2011

    Kim: Tusen tack, receptet är bokmärkt!

    Moma: Åh, alltså den där kycklingen låter ju riktigt, riktigt god! <3 Ja, fisken med. Jag gillar dina recept, men det vet du säkert vid det här laget! :-)

    Hanna: Tack, tack, tack! Allt med lammfärs är gott, tack för receptet, ska testas!

  10. Han fick en veckomatsedel! | pickipicki kl 21:04, den 26 januari 2012

    [...] Hem(ma)burgare med getost Tis Lammfärsbullar i tomatsås Ons Polentapanerad getost, pumpapuré och smörfrästa grönsaker Tor Caesarsallad Fre [...]

  11. En apelsinpodcast till frukost | pickipicki kl 10:19, den 16 december 2012

    [...] Lenas julsallad med rödkål, grönkål och apelsin En färgsprakande halloumisallad Lammfärsbullar i tomatsås Tabouleh Palsternacksmos med citron Efterrättssallad med apelsin Blodapelsinmarmelad med smak av [...]

  12. Isflingan kl 13:49, den 7 mars 2013

    D här var verkligen helt underbart gott!!! o lätt att göra :) o d bästa av allt var att lammfärsen här kostar under 60kr kg! Blir nog till att laga mat med lamm minst 2ggr/v hädanefter. Jag kommer därmed kunna recensera alla lammfärsrecept som finns här på picki :)

  13. tina kl 17:54, den 7 mars 2013

    Isflingan: Haha, fantastiskt, det ser jag fram emot! Kram

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen