Momas Tobagokyckling

den 9 september 2011, kl 10:18

Jag har en ny kycklingfavorit! Receptet fick jag i födelsedagspresent av Veronica, matbloggerskan som bjuder på karibisk mat inne på Momas kitchen. Doften som skred sig i lägenheten när vi lagade Tobagokycklingen hintade att det var en 10-poängare som puttrade i grytan, och det visade det sig också vara. 10 poäng får förresten även Veronica själv, för ni har väl hört vad hon gjorde i somras? I tidningen läste hon att Usain Bolt önskade jamaicansk mat när han skulle till Sverige för att springa DN-galan. Vad gör man om man kan detta? Veronica ringde ledningen för DN-galan, tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell. Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma. Om jag säger såhär, Usain Bolt är i gott sällskap om att önska jamaicansk mat nästa gång han övernattar i Stockholm.

Tobagokyckling, 4 port
1 färsk kyckling styckad i mindre bitar
(alt fuska med 900 g kycklinglårfilé)
3-4 msk olja
1 msk socker
2 tärnade tomater
marinad (se nedan)
0,5 tunt skivad gul lök
1 burk koksmjölk
1 msk ketchup
1 tsk ättika

Marinad:
1 lime
1,5 msk finriven ingefära
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 riven gul lök
1,5 msk hackad bladpersilja
2 msk koriander
1,5 tsk sakt
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja

Stycka och skölj kycklingen. Lägg delarna i en bunke och  pressa över lime, tillsätt därefter resten av ingredienserna i marinaden. Blanda. Bryn kycklingen i olja och socker (hur man gör detta, se filmsnutt här). Sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan. Spara marinaden. Bryn kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, 1 dl vatten, tomater och lök. Låt småputtra under lock i ca 20 min. Tillsätt kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta ättika. Veronicas recept med bilder återfinns här.

Skriv ut inlägg

31 kommentarer till “Momas Tobagokyckling”

  1. Moma kl 11:26, den 9 september 2011

    Men Tina då, vad fint du skrivit, jag blir alldeles mållös… (det händer inte ofta). Kul att du med gillade vår kycklingfavorit!
    -Tack fina du!

  2. Hanna kl 13:05, den 9 september 2011

    Ser läckert ut! Och så grymt att laga mat åt Bolt :)

  3. Karin kl 14:56, den 9 september 2011

    Wow, det där lät supergott och kul att få laga mat till en världsmästare!

  4. Josefina kl 18:22, den 9 september 2011

    Mmmmm, massor av asiatiska smaker …

    Önskar dig en skön helg!

    PS. Har du ngt bra höstrecept till en buffé, tro?

    :)

  5. Therese kl 19:40, den 9 september 2011

    Mycket imponerande, vilken handlingkraftig kvinna! Grytan ser smarrig ut, har aldrig testat nåt jamaicanskt så jag är himla nyfiken!

  6. Helena mitt i smeten kl 20:42, den 9 september 2011

    Det där låter mycket gott! Fin bild också!

  7. Emmy kl 20:55, den 9 september 2011

    Ser kanongott ut! Ja, jag gillade verkligen Momas initiativ. Tufft gjort.

  8. tina kl 20:58, den 9 september 2011

    Moma: Din kycklingfavorit är min kycklingfavorit, tack för ett toppenrecept!

    Hanna: JA! :-)

    Karin: Supergott, jag lovar!

    Josefina: Jag kommer att tänka på ett kantarellpajsrecept som jag gillar: http://www.pickipicki.se/2008/08/det-kanske-inte-ar-sa-dumt-med-host-anda/

    Therese: Bokmärk och testa vetja!

    Helena: Men tack fina du!

  9. Fröken Dill kl 08:56, den 11 september 2011

    Vilken spännande kyckligrätt! Den vill jag också testa.
    Hälsar Dillen

  10. Annika kl 20:46, den 11 september 2011

    Nu har jag gjort denna och den var verkligen supergod! :) Men… hur jag än kokade så tjocknade den absolut inte till sig på slutet. Vad gjorde jag tro för fel då?

    Tack annars för en super blogg, har testat flera andra recept härifrån också och man kan alltid lita på att det blir bra! Roligt också med lite hemlandsfläktar från Finland…

  11. tina kl 21:19, den 11 september 2011

    Fröken Dill: Testa, testa!

    Annika: Tack fina du för din kommentar. Du gjorde säkert inget fel.Tjocknade gjorde väl egentligen inte vår heller, men den kokade ihop och blev rätt koncentrerad som i mer tjock än buljongig sås.

  12. Moma kl 20:48, den 17 september 2011

    Oj! Det var nog jag som inte var tillräckligt noga när jag skrev ner receptet, inte för att det ska spela någon roll för smaken.

    Men om man vill ha en lite tjockare sås så testa att koka ner/reducera såsen tills att cirka hälften av vätskan är kvar efter det att du tillsatt tomaterna och vattnet så borde den bli lite tjockare, samt att ha locket lite på halvglänt när du haft i cocosmjölken.

    Hm, ibland är det lätt att bli hemmablind då man gör saker av gammal vana, sorry guys!

  13. Lisa kl 21:10, den 18 september 2011

    Koriander, 2 msk…. hackade korianderblad, eller hela 2 msk korianderfrö?

  14. tina kl 21:12, den 18 september 2011

    Moma: Men titta, vilken lyx med någon som svarar på frågor om receptet. :-) Vad säger du om Lisas fråga nedan?

    Lisa: Jag använde färska korianderblad!

  15. Moma kl 12:39, den 19 september 2011

    Färsk koriander, jag är van att mina läsare är inne hos mig och de vet att jag har färsk koriander i nästan allt :-)

  16. Linda kl 17:27, den 11 oktober 2011

    Håller med – supergod, även fast jag använde malen koriander från burk…

  17. tina kl 21:59, den 11 oktober 2011

    Moma: :-D

    Linda: Har jag faktiskt aldrig testat…

  18. TILLBAKABLICKAR « kl 13:30, den 1 januari 2012

    [...] här i Moma’s Kitchen, minst sagt ovant, men det gick ju det med om än med nöd och näppe. Det här är i alla fall min personliga favorit från det som skrevs med koppling till Usain [...]

  19. Han fick en veckomatsedel! | pickipicki kl 07:03, den 16 januari 2012

    [...] och smörfrästa grönsaker Tor Caesarsallad Fre Vietnamesiska vårrullar Lör Paella Sön Momas Tobagokyckling Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  20. Vinn en karibisk kokbok! | pickipicki kl 19:36, den 26 mars 2012

    [...] nämligen karibiska recept som räcker till oss alla. En av mina favoriter bland hennes recept är Tobagokycklingen. När doften av den rätten sprider sig i lägenheten är åtminstone jag är närmare Karibien är [...]

  21. Plötsligt händer det! | pickipicki kl 10:51, den 15 augusti 2012

    [...] vis Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta Tor Crêpes med kallrökt lax Fre Kantarellrisotto Lör Momas tobagokyckling Sön Mormors zucchinisoppa med rökt [...]

  22. KarinW kl 19:29, den 30 januari 2013

    Den blev jättegod så den här kommer jag att göra igen!

  23. tina kl 19:49, den 30 januari 2013

    Karin: Kul att du gillar Vernoicas kyckling, den är en favorit här också! :-)

  24. Ett stycke chilipodcast | pickipicki kl 15:37, den 9 mars 2013

    [...] Min långkokschili Johans långkokschili Fruktig mangosalsa Momas Tobagokyckling med gul habanero Publicerad i chili, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  25. Charlotta kl 18:36, den 24 juni 2013

    Pickin! Jag och Callen har en fråga. Här: http://www.pickipicki.se/2013/03/ett-stycke-chilipodcast/ står det en länk till Momas tobagokyckling med gul habanero, men i det här receptet är det ingen habanero. Brukar du lägga till det själv? I så fall hur mycket och när? Kramen!

  26. tina kl 18:44, den 24 juni 2013

    Charlotta: Men vad märkligt, ser liksom du att det inte står någon gul habanero i receptet, men det brukar vi alltid ha i nuförtiden. Oftast har vi gul habanero i frysen (som vi fått av Moman). Antingen lägger vi i litegrann att puttra med. Men lättast att dosera styrka är ju egentligen att lägga i en hel och sen lyfta ut när den är så stark som man gillar. När man lyfter den ur grytan brukar vi spara den vid sidan om så att den som vill ha ännu lite starkare kan ta lite vätska från den och droppa över sin portion. Så gör vi. :-)

  27. Charlotta kl 22:36, den 1 juli 2013

    Toppen, tack för tipset! :=)

  28. tina kl 10:25, den 8 juli 2013

    Charlotta: :-)

  29. Året-runt-mat | kl 11:44, den 14 juli 2013

    [...] tror det var med det här inlägget som grytan fick sin spridning, sedan fortsatte det med det här, det här, det här, det här, det [...]

  30. Isflingan kl 08:34, den 21 oktober 2013

    Wow, d här var verkligen gudomligt gott! Definitivt mat för n världsmästare…och till oss andra vanliga oxå för den delen :)

  31. tina kl 22:31, den 21 oktober 2013

    Isflingan: Där satte du fingret på en kycklingfavorit!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen