Mat som väcker avund
På dag 2 av den vegetariska veckan dukade Carl fram lammfärsbiffar med rosmarin och fetaost, ugnsrostad sötpotatis och en yoghurtsås med vitlök och rivet citronskal. Vegetariskt? Nej, inte det minsta. Gott? Ja, alldeles fantastiskt gott. Mat som den här gör dessutom att man dan därpå får avundsjuka blickar i lunchrummet, när innehållet i matlådorna jämförs. Då är man kung för en dag. Men, om det här var en vinnare i matlådekampen så avslutade jag dessvärre veckan med en sistaplats. Kokt ris med fetaost, och inget mer. Fast strunt i riset förresten, det här är en vinnare.
Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin,
ugnsrostad sötpotatis och yoghurtsås
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
150 g fetaost
4 st medelstora sötpotatis
sås:
1 dl matyoghurt
1 citron
1 vitlöksklyfta
Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg på en plåt, ringla över lite olja, generöst med flingsalt. Ugnsrosta mitt i ugnen i 200 grader tills de är mjuka och har fått fin färg. Blanda under tiden lammfärssmeten, rör ner kryddor, riven lök, pressad vitlök och smulad fetaost. Forma 8 biffar och stek på medelvärme i lite smör eller olja ca 4-5 min på varje sida. Rör ihop en sås av yoghurt, rivet skal från 1 citron samt pressad vitlök.
Publicerad i lamm, rosmarin, sötpotatis | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “Mat som väcker avund”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
haha, och jag som såg fram emot den vegetariska rätten ;) Men sötpotatis är verkligen bland det godaste jag vet, så om man utesluter dina biffar skulle jag vara toknöjd! Låter supergott =D
Jag var också kung för en dag när jag hade med mig lammköttbullar i matlådan till jobbet. Alla mina kollegor sneglade avundsjukt på min tallrik och jag kände mig mycket stolt haha! Lustigt nog hade jag också sötpotatis och yoghurtsås i lådan. En lyckad kombo helt enkelt!
Dina två senaste recept ser alldeles fantastiska ut! Ska testas till veckan. Ja, jag gör nog även pitabrödet med det svåruttalade innehållet. :)
Ah… detta verkar gott. Ska testas helt klart. Nu måste jag kika klart hos dig och uppdatera mig.
Alexandra: Vi halkade efter lite med veckomatsedeln i veckan, men tänkte kompensera det med lite vegetarisk buffé ikväll med flera av veckans rätter, bl a tisdagens. :-)
Helena: Mycket bra kombo!
Camilla: Härligt, då har du tre goda middagar att se fram emot, det törs jag lova!
Barbro: Jamen gör det vetja, trevlig läsning. :-)
Himla tjusigt foto – jag älskar klarblå i kombination med orange, och enkelheten.
Jag tror jag ska komma förbi på middag nån dag den här veckan, okej?
Filippa: Det är sällan de blå tallrikarna kommer fram. Jag tycker att dom är svårmatchade till maten. Men jag kanske bara är feg?
Anna: Haha, är det fattigt i slutet av månaden? Du är välkommen!
En mycket trevlig rätt. Rent och snyggt plåtat med ett härligt ljus.
Alltså, vi måste nog ta och försöka få med sötpotatis på veckans meny, det är alldeles för länge sen vi åt det… Härliga färger på bilden.
Åh, jag gjorde dina biffar i dag. Så himla goda! Tack för receptet!
http://camillasdagar.blogspot.com/2011/03/ljuvliga-lammfarsbiffar-la-picki.html
Jimmie: Tack snälla du!
Mårtenssons kök: Sötpotatis är en favorit här!
Camilla: Hurra! Vad fint! :-D
Lagade detta recept idag o d blev supergott verkligen o älskat av alla. O imorrn kommer min käre man ha världens godaste matlåda till jobbet o göra alla andra avis :)
Åh fy vad gott! Nu är det ju jag som blir avis på er, det här har inte jag ätit på länge. Om det här gick hem så får du testa lammfärsspetten med tabouleh nästa gång, lite åt samma håll och gott det med. Kram på dig! http://www.pickipicki.se/2011/04/lammfarsspett-och-tabouleh/
Blev denna middag ikväll igen. För alla som inte provat att laga detta ännu är det dags att göra det nu…för d blir inte mycket godare än såhär :)
Insflingan: :-D