Mat som väcker avund

den 19 mars 2011, kl 21:04

På dag 2 av den vegetariska veckan dukade Carl fram lammfärsbiffar med rosmarin och fetaost, ugnsrostad sötpotatis och en yoghurtsås med vitlök och rivet citronskal. Vegetariskt? Nej, inte det minsta. Gott? Ja, alldeles fantastiskt gott. Mat som den här gör dessutom att man dan därpå får avundsjuka blickar i lunchrummet, när innehållet i matlådorna jämförs. Då är man kung för en dag. Men, om det här var en vinnare i matlådekampen så avslutade jag dessvärre veckan med en sistaplats. Kokt ris med fetaost, och inget mer. Fast strunt i riset förresten, det här är en vinnare.

Lammfärsbiffar med fetaost och rosmarin,
ugnsrostad sötpotatis och yoghurtsås
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk finhackad färsk rosmarin
150 g fetaost
4 st medelstora sötpotatis
sås:
1 dl matyoghurt
1 citron
1 vitlöksklyfta

Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg på en plåt, ringla över lite olja, generöst med flingsalt. Ugnsrosta mitt i ugnen i 200 grader tills de är mjuka och har fått fin färg. Blanda under tiden lammfärssmeten, rör ner kryddor, riven lök, pressad vitlök och smulad fetaost. Forma 8 biffar och stek på medelvärme i lite smör eller olja ca 4-5 min på varje sida. Rör ihop en sås av yoghurt, rivet skal från 1 citron samt pressad vitlök.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Mat som väcker avund”

  1. Alexandra - kärlek på tallrik kl 21:55, den 19 mars 2011

    haha, och jag som såg fram emot den vegetariska rätten ;) Men sötpotatis är verkligen bland det godaste jag vet, så om man utesluter dina biffar skulle jag vara toknöjd! Låter supergott =D

  2. Helena mitt i smeten kl 22:06, den 19 mars 2011

    Jag var också kung för en dag när jag hade med mig lammköttbullar i matlådan till jobbet. Alla mina kollegor sneglade avundsjukt på min tallrik och jag kände mig mycket stolt haha! Lustigt nog hade jag också sötpotatis och yoghurtsås i lådan. En lyckad kombo helt enkelt!

  3. Camilla kl 23:26, den 19 mars 2011

    Dina två senaste recept ser alldeles fantastiska ut! Ska testas till veckan. Ja, jag gör nog även pitabrödet med det svåruttalade innehållet. :)

  4. Barbro kl 07:31, den 20 mars 2011

    Ah… detta verkar gott. Ska testas helt klart. Nu måste jag kika klart hos dig och uppdatera mig.

  5. tina kl 07:41, den 20 mars 2011

    Alexandra: Vi halkade efter lite med veckomatsedeln i veckan, men tänkte kompensera det med lite vegetarisk buffé ikväll med flera av veckans rätter, bl a tisdagens. :-)

    Helena: Mycket bra kombo!

    Camilla: Härligt, då har du tre goda middagar att se fram emot, det törs jag lova!

    Barbro: Jamen gör det vetja, trevlig läsning. :-)

  6. Filippa H. kl 16:18, den 20 mars 2011

    Himla tjusigt foto – jag älskar klarblå i kombination med orange, och enkelheten.

  7. anna kl 17:47, den 20 mars 2011

    Jag tror jag ska komma förbi på middag nån dag den här veckan, okej?

  8. tina kl 17:54, den 20 mars 2011

    Filippa: Det är sällan de blå tallrikarna kommer fram. Jag tycker att dom är svårmatchade till maten. Men jag kanske bara är feg?

    Anna: Haha, är det fattigt i slutet av månaden? Du är välkommen!

  9. Jimmie kl 19:50, den 20 mars 2011

    En mycket trevlig rätt. Rent och snyggt plåtat med ett härligt ljus.

  10. Mårtenssons kök kl 20:14, den 20 mars 2011

    Alltså, vi måste nog ta och försöka få med sötpotatis på veckans meny, det är alldeles för länge sen vi åt det… Härliga färger på bilden.

  11. Camilla kl 19:42, den 22 mars 2011

    Åh, jag gjorde dina biffar i dag. Så himla goda! Tack för receptet!
    http://camillasdagar.blogspot.com/2011/03/ljuvliga-lammfarsbiffar-la-picki.html

  12. tina kl 21:53, den 22 mars 2011

    Jimmie: Tack snälla du!

    Mårtenssons kök: Sötpotatis är en favorit här!

    Camilla: Hurra! Vad fint! :-D

  13. Isflingan kl 15:44, den 25 juli 2011

    Lagade detta recept idag o d blev supergott verkligen o älskat av alla. O imorrn kommer min käre man ha världens godaste matlåda till jobbet o göra alla andra avis :)

  14. Tina kl 16:10, den 25 juli 2011

    Åh fy vad gott! Nu är det ju jag som blir avis på er, det här har inte jag ätit på länge. Om det här gick hem så får du testa lammfärsspetten med tabouleh nästa gång, lite åt samma håll och gott det med. Kram på dig! http://www.pickipicki.se/2011/04/lammfarsspett-och-tabouleh/

  15. Isflingan kl 06:41, den 29 mars 2013

    Blev denna middag ikväll igen. För alla som inte provat att laga detta ännu är det dags att göra det nu…för d blir inte mycket godare än såhär :)

  16. tina kl 10:08, den 29 mars 2013

    Insflingan: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen