Mina två favoriter bland våffelrecept

den 24 mars 2011, kl 13:46

Imorse var jag effektiv på våffelfronten. Innan klockan slog halv sju hade jag gräddat ett rejält lass våfflor och en timme senare bjöd jag på finfina våffeltips i radion. Apropå på våffeltips så kanske ni vet att man kan byta ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten, för extra frasiga våfflor. Radio-Elin kontrade med att när hon var liten så gräddade familjen våfflor med snö i smeten. Det låter ju alldeles galet roligt, någon mer som har hört talas om detta? Eller så gör man som Cajsa Warg i mitten på 1700-talet, gräddar våfflor på tjock, sur grädde (kan översättas till crème fraîche år 2011). Själv håller jag hårt i mina två favoritrecept, men inte hårdare än att jag delar med mig till er förstås.

Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla kallt någon timme innan gräddning.

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Tips på goda tillbehör
Kallrökt gravad lax och Johannas goda röra med 2 kokta och hackade ägg, 1 msk finklippt färsk dill, en nypa salt, 2 dl gräddfil och en halv finhackad rödlök.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen