Mina två favoriter bland våffelrecept

den 24 mars 2011, kl 13:46

Imorse var jag effektiv på våffelfronten. Innan klockan slog halv sju hade jag gräddat ett rejält lass våfflor och en timme senare bjöd jag på finfina våffeltips i radion. Apropå på våffeltips så kanske ni vet att man kan byta ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten, för extra frasiga våfflor. Radio-Elin kontrade med att när hon var liten så gräddade familjen våfflor med snö i smeten. Det låter ju alldeles galet roligt, någon mer som har hört talas om detta? Eller så gör man som Cajsa Warg i mitten på 1700-talet, gräddar våfflor på tjock, sur grädde (kan översättas till crème fraîche år 2011). Själv håller jag hårt i mina två favoritrecept, men inte hårdare än att jag delar med mig till er förstås.

Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla kallt någon timme innan gräddning.

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Tips på goda tillbehör
Kallrökt gravad lax och Johannas goda röra med 2 kokta och hackade ägg, 1 msk finklippt färsk dill, en nypa salt, 2 dl gräddfil och en halv finhackad rödlök.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Mina två favoriter bland våffelrecept”

  1. Hanna kl 15:46, den 24 mars 2011

    Tack for tipset om bubbelvatten! Det hade jag ingen aning om, men sa ager jag inte ens ett vaffeljarn. Bor atgardas snarast!

  2. Helena kl 17:26, den 24 mars 2011

    Tips: sylt och grädde ;)

  3. charlotta kl 17:33, den 24 mars 2011

    min morfar hade alltid sur grädde i våfflorna när jag var liten. vi var hos honom varje helg, och varje helg var det våfflor till frukost. våfflor med honung på, det är fortfarande favoriten all time!

  4. frida kl 17:38, den 24 mars 2011

    min kompis farmor hade snö i våffelsmeten! jag tyckte att det var jättehäftigt, men såhär i efterhand verkar det mest konstigt. fast det var galet goda våfflor ;)

  5. Jimmie kl 18:52, den 24 mars 2011

    Receptet med morötter var spännande. Snygg bild.

  6. Hanna kl 19:39, den 24 mars 2011

    Idag fick jag smaka våffelhjärtan på Ica, det var hallonsylt med smält choklad i och grädde på. Sjukt gott!

  7. Mårtenssons kök kl 19:48, den 24 mars 2011

    Synnerligen effektivt måste vi säga, ”morgonstund har våffla i mun”!

    Nu har vi återigen gjort formfranska med tonfiskfyllning och denna gången finns det förevigat på bild, allt enligt önskemål! Vad gör vi inte för våra läsare så säg…:)

  8. Johanna kl 20:20, den 24 mars 2011

    Undrar om det inte får bli våfflor till middag imorgon. Jag blev så inspirerad! Och Noa slukade tre pannkakor till lunch idag, så jag tror nog våfflor också blir en hit. Men hon ratar sylten och grädden. Vill ha dom ”plain”. Robin gillar cole slaw på våfflan, jag vill ha kallrökt lax och en (min) krämig röra till.

  9. Sofie / Mumsfillibaba kl 21:08, den 24 mars 2011

    Nä, inga sådana tips men har faktiskt hört det där med bubbelvattnet. Gillar det där med mat-våfflor. I sälen för några år sedan i en våffelstuga åt jag äppelvåfflor som jag försökt göra om. Rivet äppel i smeten och kanelgrädde till. Smarrigt!!

  10. Linda - Cupcakefluffan kl 21:14, den 24 mars 2011

    Imorgon blir det allt våfflor,funderar allt på att testa ett recept med bubblevatten, har ju också hört att de skall bli så frasiga

  11. tina kl 21:37, den 24 mars 2011

    Hanna: Man kan använda våffeljärnet till mycket, men det är svårt att grädda våfflor utan! ;)

    Helena: Ha!

    Charlotta: :-D

    Frida: Jag måste prova! Ska bara vänta in lite fräschare snö först! :-P

    Jimmie: :-)

    Hanna: Gott med eftervåffla till mellis!

    Mårtenssons kök: Fantastiskt, ska spanas in!

    Johanna: Fint att kunna inspireras av sin egen inspiration! :-) Jag får Noa-längtan, kom hit!

    Sofie: Äppelvåfflor med kanel- (och kardemumma!)grädde bokmärker jag i huvudet till nästa gång, låter som något i min smak!

    Linda: Gör det vetja!

  12. Muffin kl 21:57, den 24 mars 2011

    Jag åt 4 bitar, så god var den! Haha

  13. Nässelblom & choklad kl 17:05, den 25 mars 2011

    Oj, så flitig du var i morse. Våfflan ser sååå god ut. Jag har också hört det här med bubbelvattnet men inte testat. Har inget våffeljärn till ena dotterns förtvivlan. Har tänkt köpa det men ett våffeljärn tar så mycket plats. Skulle gärna pröva dina recept annars. Trevlig helg!

  14. tina kl 20:54, den 25 mars 2011

    Muffin: Jag har bokmärkt ditt recept! :-)

    Nässelblom&choklad: Så sant! Här hemma har jag infört regeln en-maskin-in-en-maskin-ut. Trevlig helg vetja!

  15. matmorsan kl 23:50, den 25 mars 2011

    Testade dina morotsvåfflor idag (men använde sojamjölk, mjölkfritt margarin och hälften dinkelmjöl). Med lax och sån där röra med ägg. Väldigt gott!
    :)

  16. tina kl 09:32, den 26 mars 2011

    Matmorsan: :-D

  17. Plommonet kl 18:32, den 26 mars 2011

    Jag och Körsbäret (www.livskraften.blogspot.com) hade våffelkalas för våra vänner igår och vi körde på förra årets goda kocept med både matvåfflor och sötvåfflor. Vi blev frälsta på dott morotsvåffelrecept förra året och gjorde samma sak i år igen, med bland annat Johannas vegetariska skagenröra i år… Vilken succé det blev! Tack Tina! =D

  18. tina kl 17:20, den 27 mars 2011

    Plommonet: Åh vad jag blir glad av att läsa kommentarer som dessa! Hurra! Jag ska hälsa Johanna detta, så tror jag att även hon blir glad! :-)

  19. Eva kl 09:52, den 28 mars 2011

    Åh vad gott!! Det där skulle passat perfekt i fredags!

  20. tina kl 21:07, den 28 mars 2011

    Eva: Det kommer fler fredagar tack-och-lov!

  21. Ylva kl 17:34, den 21 november 2012

    Mycket gott recept det där med rivna morötter….sparade det på min sida om det är okej…?

  22. tina kl 17:42, den 21 november 2012

    Ylva: Absolut, kul att du gillade våfflorna!

  23. De norska våfflorna | pickipicki kl 19:56, den 24 mars 2013

    [...] Två favoriter: Johannas morotsvåfflor och farmors våffelrecept Cajsa Wargs våffelrecept från [...]

  24. Burken som blev kvar! | pickipicki kl 22:02, den 3 september 2013

    [...] slags gräns mellan middagsvåfflor och efterrättsvåfflor bytte vi smet från vårt säkra kort morotsvåfflan till en frasvariant (och så åt vi våffla på våffla med hjortronsylt och vispad creme fraiche [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen