En alldeles särskilt god blåbärskaka

den 26 september 2008, kl 07:39

Mamman bjöd inte bara på (o)farlig kyckling förra helgen, till efterrätt fick vi en farligt god blåbärskaka, med vaniljsås. Det är något alldeles speciellt med blåbärspaj och vanlijsås, och det här var särskilt gott. Receptet är från SvD‘s fredagsbilaga den 19/9. Ska ni baka kaka i helgen så prova den här.

Blåbärskaka upside down
4 dl blåbär
farinsocker
smör

Kaksmeten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver

Smörj en form (20 cm i diameter) och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills tills den blir slät. Häll smeten i formen över blåbären och slät ut med en slickepott. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 40 minuter, prova med en sticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men inte lös. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Om blåbärsfyllningen skulle fastna i formen så ta bort den och lägg ovanpå kakan. Servera ljummen, med en klick vispad creme fraiche eller grädde. Eller med vaniljglass, eller vanlijsås eller som helt enkelt som den är, inte tokigt alls det heller.

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “En alldeles särskilt god blåbärskaka”

  1. Josefina kl 09:33, den 26 september 2008

    Farligt, farligt… Jag nöjer mig med att njuta av den fina vaniljsåsskålen och tallrikarna. Ha en härlig helg! Jag planerar att inkludera några dadlar i min helg. ;)

  2. tina kl 13:30, den 26 september 2008

    Efter bilden är tagen svämmade vaniljsåsen över, det var ganska snyggt det med! Trevlig helg Josefina!

  3. Annica kl 20:33, den 26 september 2008

    Det där låter och ser fantastiskt gott ut! Jag måste nog leta rätt på lite blåbär…

  4. Filibabba kl 23:45, den 26 september 2008

    låter helt fantastiskt gott! =)

  5. *bakar* « viktigheter kl 15:56, den 20 november 2010

    [...] smakar blåbär och att det är lagom saftigt. Jag vet inte än hur den blir, men receptet finns här om man vill [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen