- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Tonfiskbiffar med smak av chili och citron

Posted By tina On 30 oktober 2008 @ 12:30 In fisk,fiskbiffar,tonfisk | 16 Comments

När jag tittar i kylskåpet dyker oftast samma förslag på middag upp i huvudet. Jag tänker gärna pasta och tonfisksås [1] i olika skepnad [2]soppa [3] eller kanske en salig blandning [4] av skafferiinnehållet. Min finfina vardagsmat helt enkelt. Inget ont om den, men ibland vill jag äta något annat istället. Häromdagen stod Emilia bredvid mig och tittade i samma kylskåp, men hon såg något helt annat. Tonfiskbiffar! Något nytt minsann och riktigt goda det var dem! Kanske att jag ska ropa in någon granne för att titta på min mat nästa gång det tar stopp i huvudet. Kan man göra så?

Tonfiskbiffar (ungefär 6 st)
2 burkar tonfisk i vatten
2 ägg
1 liten finhackad gul lök
1 bit finhackad purjolök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
skal och saft från en halv citron
½ finhackad röd chili
mjöl
persilja
salt, svartpeppar

Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner lök, purjolök, vitlök, persilja, citron och chili. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner äggen och några matskedar mjöl till biffkonsistens. Stek i lite olja, några minuter på varje sida.

Servera med ris, bulgur eller liknanade och en god sås eller röra [5] till.

[6]


16 Comments (Open | Close)

16 Comments To "Tonfiskbiffar med smak av chili och citron"

#1 Comment By Ingela On 30 oktober 2008 @ 12:53

Mmmm, jag som älskar tonfisk! Ska absolut testa detta receptet när jag har två händer igen… Just nu är jag väldigt glad för alla storkok de senaste veckorna som nu finns i frysen…:)

#2 Comment By Sanna On 30 oktober 2008 @ 13:57

Oj detta måste jag testa i nästa vecka. Jag älskar biffar av fisk men Sven vill inte att jag mixar det i hans blender, för då smakar hans smoothies fisk säger han. Här behövs ju inte ens det!

#3 Comment By frida On 30 oktober 2008 @ 14:18

Låter gott! Jag har visat maken (som ju är hemma-pappa just nu och sköter matlagningen) din blogg, så vi äter oss just nu igenom dina recept! Detta låter som nåt man bör testa!

#4 Comment By tina On 30 oktober 2008 @ 15:53

Ingela: Sa jag inte att du skulle lägga dig på soffan och önska dig mat?

Sanna: Visst är det lyxigt att slippa använda (och diska!) mixern. Din Sven verkar vara lite kräsen haha, det blev inga kroppkakor va? :P

Frida: Wow, det låter lyxigt att få maten serverad och samtidigt helt galet att ni äter er igenom recepten här. Han verkar bra, din hemma-man.

#5 Comment By Sanna On 30 oktober 2008 @ 21:34

Haha ja att diska mixern är det tristaste som finns och vi gör det rätt ofta för Sven älskar att göra smoothies. Och ja visst, lite fisksmak i smoothiesen är väl inget att gnälla för :)

#6 Comment By Mika On 31 oktober 2008 @ 09:24

SEr väldigt gott ut

#7 Comment By Lotta On 3 november 2008 @ 08:41

Tjena Tina!

Jag som är en sån där kräsen människa och har svårt för tonfisk i vissa lägen, tror du att det går med lax eller någon annan fisk? Det verkade himla gott med chili och vitlök, det är det inte i mina ”vanliga” fiskbullar.

:0)

#8 Comment By tina On 3 november 2008 @ 09:06

Lotta: Jag gjorde faktiskt liknande fiskbiffar i helgen, fast med lax+vit fisk istället! Gott det med, jag lovar!

#9 Comment By Lotta On 3 november 2008 @ 09:18

Toppen! Då ska jag testa detta så fort jag får tag i fisk :)

#10 Comment By frida On 14 oktober 2009 @ 20:06

Mmm, det här har verkligen blivit en storfavorit hemma hos oss! Jag brukar lägga till en burk majs i biffarna också, älskar smaken när majsen blir lite rostad i stekpannan!

#11 Comment By tina On 14 oktober 2009 @ 20:16

Frida: Tack för tipset! Dom här hamnar nog på nästa veckas meny, det var så länge sen. Majs i låter gott, så får det bli.

#12 Comment By malin jansson On 29 januari 2010 @ 11:37

Jag har (ännu en gång) haft ett litet vakande öga på dom här biffarna och liksom inväntat ett passande läge till att testa dom. Och igår smällde jag till!
Visste inte riktigt hur stora dom skulle bli (vi har en storätare bland oss tre här hemma ;) så jag gjorde receptet, men med ytterligare en burk tonfisk och ett ägg. Det blev 8 biffar och jösses vad godadom blev!
Bland frukten låg en stackars liten banan som sjöng på sista versen så den fick åka ner i blandningen. Oväntat gott!
Kryddade även lite extra med dill och chilipulver då jag inte hade purjolök eller chilifrukt. En skvätt hemgjord tomatsås från helgens pizzabak fick, tillsammans med lite filmjölk och citron bli sås. Låter kanske som en märklig kombination men det blev riktigt nice =)
Så tack, igen, för ett riktigt gott recept som jag absolut ska skriva in i receptboken =)
Hälsningar Malin

#13 Comment By tina On 29 januari 2010 @ 20:05

Malin: Smart! Och spännanade med bananen. Bästa maten är den när man utgår från ett recept, anpassar det efter vad man har hemma och sen blir det riktigt bra! Tummen upp för det! :-)

#14 Comment By Johanna W On 8 januari 2012 @ 16:31

Jag testade dessa idag. De blev fantastiskt goda och alla i familjen uppskattade dem. Ersatte chilin med sambal oelek. Och nu läste jag om majs och banan i kommenatrerna här ovanför… Får nog göra dem fler gånger verkar det som :)

#15 Comment By tina On 9 januari 2012 @ 19:41

Johanna: Hurra vad kul! Tack för att du berättar! :-D

#16 Comment By Isflingan On 26 april 2013 @ 16:47

mumsiga fiskbiffar till middag idag :) o till d serverades min favorit tabouleh…jag skulle nog kunna äta tabouleh varje dag sa gott e d :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2008/10/tonfiskbiffar-med-smak-av-chili-och-citron/

URLs in this post:

[1] pasta och tonfisksås: http://www.pickipicki.se/2008/03/vardagsmat/

[2] i olika skepnad: http://www.pickipicki.se/2008/09/kusinens-tonfisksas-till-pasta/

[3] soppa: http://www.pickipicki.se/2008/08/morotssoppa-med-smak-av-fetaost/

[4] en salig blandning: http://www.pickipicki.se/2008/04/210/

[5] sås eller röra: http://www.pickipicki.se/roror-och-sas/

[6] Image: http://www.pickipicki.se/wp-content/2008/10/picki_img_9288.jpg

Copyright © 2008-2009 pickipicki