Hjälp, jag har en renbog i kylskåpet!

den 28 februari 2010, kl 17:07

För ett tag sedan kom Carl hem från norr med enrisrökt renbog i bagaget. Till det röda köket där det bor en vegetarian och en ofrivillig nästan-vegetarian, bör kanske tilläggas. Så hjälp mig! Hur äter man rökt renbog? Och till vad? Den står på menyn på söndag om en vecka, så ni har flera dagar på er att styra upp något bra av det här!

Veckomatsedel
Mån Skördepasta
Tis Fiskgratäng med rotfruktskross
Ons Tacopaj
Tor Rödbets- och linsbiffar med kryddstark bulgur
Fre Doris 8-årskalas (pannkakstårta kanske?)
Lör Fiskwallenbergare med blomkålspuré
Sön Enrisrökt renbog

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Hjälp, jag har en renbog i kylskåpet!”

  1. Eva kl 18:52, den 28 februari 2010

    Varför inte Malmörestaurangen Salt och Bryggas grönsakstårta? Vi har gjort den många gånger, den är lika god varm som kall. Inte dum att ha med i en utflyktskorg till exempel och perfekt i matlådan. Den borde passa utmärkt till det lilla djuret från norr! Matig dessutom för den som helst hoppar över djuret..

    Grönsakstårta Salt & Brygga

    2 msk olivolja
    1-2 palsternackor= 2,5 dl grovrivet
    1 Zucchini (Squash)= 7 dl grovrivet
    2 morötter= 2,5 dl grovrivet
    1 hackad gul lök
    2 burkar kesella (10%)
    2 msk maizena
    2 dl riven parmesan, ca 50 gram
    5 ägg
    ca 1 dl hackad persilja
    2 msk pressad citron
    2 vitlöksklyftor, pressade
    2 tsk salt
    1 krm nymalen svartpeppar

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader, smörj en form på 24 eller 26 cm i diameter.
    Hetta upp oljan och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimma.

  2. charlotta kl 20:59, den 28 februari 2010

    picki!

    renbog säger du alltså? well, som den nästan-vegetarian jag är sitter jag knappast på några spännande recept. tyvärr. men, ovanstående recept låter inte alls dumt! så du har alltså en massa muminmuggar? jag måste säga, att morran är himla söt. och hemulen då, och de dära hattifnattarna, de är sjukt söta!

  3. tina kl 21:33, den 28 februari 2010

    Eva: Tack för ett finfint recept. Det ska ha helt klart provas, renbog eller inte! :-)

    Charlotta: Jag har flera favoriter, den senaste är nog den randiga med muminpappan som lutar sig mot en björkstam. Fast jag gillar allihop! :-D

  4. Josefina kl 22:11, den 28 februari 2010

    Fiskwallenbergarna lockar mig mest! Och pannan på bryggan! Kram!

  5. Paulina kl 15:15, den 1 mars 2010

    Halloj!
    Renbog vet jag ingenting om, däremot har jag en färdigputtrad Herman-kaka att ge bort. Intresserad…?

  6. Ellinor kl 17:29, den 1 mars 2010

    Tillsammans med en krämig potatisgratäng och en god grönsallad.

  7. tina kl 20:23, den 1 mars 2010

    Josefina: :-) Kram vetja!

    Paulina: Självklart! Jag är inte hemma imorgon kväll, hojta till om jag ska skicka C att hämta honom(?).

    Ellinor: Potatisgratäng var länge sen, tack för tipset!

  8. Helena kl 21:29, den 1 mars 2010

    Jag tycker potatisgratäng verkar vara en god idé.
    Vi brukar göra risotto med trattkantareller, vitt vin och parmesan till kallskuret kött av olika slag. Och så en sallad med god dressing. Man behöver inte äta så mkt kött (aldrig någonsin, men kanske särskilt inte…) när det är så pass smakrikt och då tycker jag att det funkar med något mäktigt som risotto eller gratäng!

  9. tina kl 21:34, den 1 mars 2010

    Helena: Åh, risotton med trattkantareller låter alldeles fantastiskt god! Och trattisar finns det gott om i det röda köket. Du har möjligen inte ett recept att dela med dig av? :-)

    Appropå potatisgratäng så får gärna du, Ellinor eller någon annan dela med er av ett bra potatisgratäng. Jag aldrig riktigt fått till en perfekt potatisgratäng!

  10. Helena kl 21:56, den 1 mars 2010

    Det brukar bli precis lika fantastiskt gott som det låter! Mitt bloggande är minst sagt sporadiskt, men jag har förberett just risotton, så det blir ett sånt inlägg imorgon eller på onsdag, kommenterar här efter det så vet du!

  11. tina kl 22:16, den 1 mars 2010

    Helena: Tack, jag ska hålla utkik!

  12. Siv kl 08:11, den 2 mars 2010

    Om renbogen inte är allt för hårt torkad tycker jag du ska skiva den tunt och steka hastigt i stekpannan i smör. Servera med potatismos, lingongelé och om man orkar – en riktigt god svampsås. En variant är att göra ”Karesuando pasta”. Vänner där uppe fick sina matvägrande barn att äta om de stekte renköttet riktigt knaprigt och sedan blandade med pasta…..

  13. Erica kl 08:34, den 2 mars 2010

    Varenda gång jag läser ”renbog” så ser jag ”regnbåge” och hinner tänka ”å, så fint, hon har en regnbåge i sitt kök. eller oj, kylskåp. vad står det, renbog?” Sedan hinner huvudet med ögonen och renbog är nog också fint men inte lika härligt som en regnbåge över köksväggen :)

  14. tina kl 20:17, den 2 mars 2010

    Siv: Åh, supertips. Tusen tack! :-)

    Erica: Hihi, ingen regnbåge i köket. Men det är rätt färgglatt ändå, det röda köket!

  15. Lotta kl 21:46, den 2 mars 2010

    Hej! Jag hade en rökt lammfiol i vintras, men det fungerar väl lite på samma sätt. Potatis/rotfruktsgratäng är riktigt gott. Testa kanske dessa wraps. En gammal klassisk (tänk 80-tal) förrätt är annars att ta en halv avokado (per portion), gröpa ur köttet, blanda med en matsked creme fraiche och tärnat rökt renkött (sisådär 10-20g). Smaka av med salt och peppar och lägga tillbaka röran i skalen. Toppa gärna med lite mer tärnat kött.

  16. tina kl 22:51, den 2 mars 2010

    Lotta: Finfina tips allihop, tack!

  17. Paulina kl 08:32, den 3 mars 2010

    Hämta Herman när ni kan! Jag ser till att hålla honom vid liv tills dess…

  18. Helena kl 15:30, den 3 mars 2010

    Det är dåligt med exakta mått även i mitt kök och vilka råvaror jag använder beror för det mesta på vad jag har hemma, men här kommer en receptskiss på en risotto som brukar blir riktigt god!

    Risotto på trattisar

    Blötlägg (det brukar jag göra på morgonen om jag kommer ihåg) en ordentlig näve torkade trattkantareller (eller Karl-Johan) eller använd motsvarande mängd färska

    Utöver det behövs:
    3 dl risottoris av något slag
    1 liten gul lök eller några charlottenlökar – finhackade
    ca. 7 dl varm buljong (från fond eller god tärning)
    2 dl vitt vin
    smör
    1-2 dl riven parmesan eller annan smakrik ost (eller annan ost om det nu är vad du har…)

    Fräs den hackade löken på botten av en kastrull i lite smör så den blir genomskinlig. Krama ur den blötlagda svampen (spar spadet!) och låt den också fräsa med en stund. Tillsätt riset och fräs det lite glansigt (försiktigt!). Tillsätt vinet och låt det koka in (eller nästan åtminstone). Häll därefter på svampspadet (det går bra att blanda det med buljongen i en kastrull bredvid) /buljongen pö om pö och koka däremellan på svag värme under lock. När en omgång kokat in häller du på en eller ett par deciliter vätska till och fortsätter så tills riset har grötat sig men ändå har tuggmotstånd. Hur lång tid det tar och hur mycket vätska som går åt tycker jag varierar (beroende på värme på plattan, rissort, mängd svamp osv.) men en dryg liter vätska totalt och ungefär en halvtimme brukar vara bra riktvärden. När riset känns lagom klart stänger du av plattan, klickar ner några klickar smör och rör ner osten.
    Smaklig måltid!

  19. tina kl 08:59, den 4 mars 2010

    Paulina: Det ska vi!

    Helena: Tusen tack, det här receptet ska provas snart!

  20. Recept på en god potatisgratäng efterlyses! at pickipicki kl 10:07, den 10 mars 2010

    [...] söndags åt vi renbogen tillsammans med potatisgratäng och sås på trattkantareller. Närmare söndagsstek än så kommer [...]

  21. Sonja kl 15:09, den 13 mars 2010

    Rökt ren, äter vi oftast bara skivad på mackan, eller till någon förrätt gärna med kantareller eller pepparrot, ofta i form av någon röra på kavring eller i tunnbrödskorg.
    Mera matigt brukar vi göra en röra och äta till bakpotatis, mums!
    Barnen vill gärna ha det i plockbitar i burk när de ska ha matsäck med till skolan.
    Vi äter väldigt mycket renkött, det är magert, smakrikt och närproducerat.

  22. tina kl 17:14, den 13 mars 2010

    Sonja: Åh vad gott det låter, allting! Jag skulle gärna äta ren lite oftare.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen