Rosa mat (och smulor) efterlyses!

den 22 oktober 2010, kl 23:21

I våras uppmärksammade vi mustaschkampen på vårat eget vis. Och oktober är ju som bekant Rosa bandets kampanjmånad, till förmån för kampen mot bröstcancer. Inspirerad av Frida (som kör rosa tema på kläderna den här veckan), vill inte jag vara sämre. Nästa vecka blir det därför en rosa veckomatsedel här på pickipicki. Det blir grejer det! Jag tänker lax, jag tänker på den rosa potatisen, men sen då? Hjälp mig klura ut riktigt bra rosa maträtter, och häng med på en rosa matvecka!

Apropå sådant som är viktigt
Det finns ett ordspråk som lyder: små smulor är också bröd. I den andan har jag i pickipickis namn startat en insamling på Cancerfondens hemsida. Har du möjlighet att skänka en liten (eller stor) slant, så kan det göra skillnad. Och små smulor är som sagt också bröd, men det vet ni ju redan. Det ni inte vet är att jag har utlovat ett middagsbesök i det röda köket för alla som är med och hjälper till, som tack för hjälpen.
Vill du komma och äta med oss vid tillfälle, skicka ett mail vetja!


Rosa inspiration;

Kanelbullar pyntade i rosa

Brysselkex

Skriv ut inlägg

52 kommentarer till “Rosa mat (och smulor) efterlyses!”

  1. Lena kl 23:26, den 22 oktober 2010

    Du är generös, verkligen! Middag till alla som hjälper till i kampen. Toppen Tina! Eller Toppen-Tina! :)
    Själv har jag ingen möjlighet att göra på ditt sätt men jag bidrar på annat sätt. Hoppas fler följer ditt exempel!
    Heder!

  2. Tina N kl 23:33, den 22 oktober 2010

    Rödbetssoppa med extra stor klick gräddfil, så blir den rosa, när man blandar det! :)

  3. tina kl 23:40, den 22 oktober 2010

    Lena: Man vet själv i vad och när man kan och vill engegera sig för och emot olika saker. Ingen människa kan engegera sig allt. För mig är det här viktigt just nu. Så är det med den saken. Toppen-Lena! :-)

    Tina N: Hurra, deklart vi måste ha en rosa soppa! Smart! :-D

  4. Emma kl 23:42, den 22 oktober 2010

    Närmare rosa än såhär kommer jag inte:
    http://torskpalax.blogspot.com/2010/09/ramarinerade-betor.html

    Glöm inte heller bort Fairtrade Fokus och Fairtrade Challenge!

  5. tina kl 23:46, den 22 oktober 2010

    Emma: Fina foton, fina rödbetor! Bra att du tipsar om Fairtrade, apropå viktiga saker. Anna har en tävling som jag både vill delta i och tipsa om: http://skafferiet.taffel.se/2010/10/22/tavling-baka-schysst-kaka-till-fairtrade-challenge/

  6. Sofie / Mumsfillibaba kl 00:34, den 23 oktober 2010

    Fin tanke!!Kansek rosa (lila) sötpotatis?! http://mumsfillibaba.blogspot.com/2010/09/lila-sotpotatis.html

  7. gourmetodling & kökshemligheter kl 07:58, den 23 oktober 2010

    Godaste laxpastan med rosa sås och rosépeppar! :-)
    http://www.gourmetodling.com/rosa-pastasas/

    //Anna

  8. Mikkan kl 08:18, den 23 oktober 2010

    Grymt initiativ, jag tänker mig en vacker sallad med röd-rosa sallad som bas, det finns en sort i butikerna jag glömt namnet på såklart, återkommer! Kycklingfärs är rosa, roserussin finns i hötorgshallarna och glöm inte de vackra rädisorna! :)

  9. malin magdalena kl 08:39, den 23 oktober 2010

    Härligt tema :) Jag skulle ju göra hemlagat mos och färga det rosa med lite röd karamellfärg. Himla tjusigt! Kanske serveras till hjärtformade falukorvsskivor eller hemgjorda pannbiffar? Eller för all del, varför inte tillsammans med klassikerna hemtrillade köttbullar? :)
    Hoppas du har en toppenhelg och roligt med ditt engagemang!
    Gälsningar från Malin i ett kyligt Linköping

  10. Sofaja kl 08:43, den 23 oktober 2010

    Gjorde en gång en misslyckad wok med kokosmjölk och i brist på vitkål tog jag rödkål, rödkål med kokosmjölk blev en rosa gryta.

  11. Mikkan kl 09:55, den 23 oktober 2010

    Kan ju också dela med mig av ett recept jag inte testat men skrivit ned från grymma TV-programmet om River Cottage med Wittingstall you know:

    Rödbetsbrownies:

    Smält 250g smör med lika mycket mörk choklad i vattenbad

    Vispa 3 ägg med 250g socker, och rör ihop med smör/chokladröran

    Vänd ned 150 g mjöl + 1-2 tsk bakpulver

    Tillsätt 250 g rivna kokta rödbetor

    baka 25 min i ”ganska varm ugn”

  12. Mikkan kl 10:02, den 23 oktober 2010

    och polkabetor picki, giiivet! rädisor och lollo rosso-sallad! :D

  13. tina kl 10:32, den 23 oktober 2010

    Sofie: LILA sötpotatis! :-)

    Anna: Åh, godaste laxpastan låter gott. Jag är svag för rosépeppar!

    Mikkan: JA! Jag ska göra en rosa sallad!:-D Tack för alla dina fina tips! Kan tänka mig att röbetsbrownies är ljuvligt gott. Bakade en skördekaka med rötbeta och choklad, det var fint det!

    Malin: Hihi, ja falukorv är ju rosa! Pepparkaksformsvarianten har jag aldrig testat. Det kanske vore något :-)

    Sofia: Hehe, blev det gott då?

  14. Helena kl 10:55, den 23 oktober 2010

    Min första tanke var rödbetor i alla dess former och det är det ju redan tipsat om. En annan rosa favorit är den hallonsuffléen i portionsformar som finns i Bonniers stora kokbok, helt fantastisk. Sen kom jag att tänka på sån där dansk salami…

  15. Helena kl 10:59, den 23 oktober 2010

    Och en sak till: pastasallad som när man var liten med ost och skinka/kassler (rosa) i tärningar och en rosa dressing på typ fil och ketchup/chilisås.

  16. Helena kl 11:00, den 23 oktober 2010

    Räkor är ju också rosa förresten!

  17. Sofaja kl 11:10, den 23 oktober 2010

    Njae… hade lite svårt för det…. en knallrosa gryta som smakar röd curry/thaimat… det gick inte ihop, var tvungen att släcka lyset och blunda för att inte tänka på färgen:)

  18. tina kl 11:16, den 23 oktober 2010

    Helena: Oj vad många tips, tack! Räkor måste vi ju ha, och hallonsufflé låter svårt att säga nej till! ;-)

    Sofaja: Haha!

  19. eanie kl 12:13, den 23 oktober 2010

    You’re on sister!

    Mitt mindre-evil-alter ego eanie matchar med rawsa nästa vecka. Hoppas det är ok att jag copycattar. Allt i kampens tecken, givetvis. Kul idé till ett viktigt ändamål.

    Trevlig helg!

    /C

  20. Tant Grön kl 12:48, den 23 oktober 2010
  21. mamman kl 13:10, den 23 oktober 2010

    Fint initiativ Tina ! Tack!
    Mitt rosa matbidrag , klappgröt , rosa och fluffig! Det kan ni få här hemma i morgondag!

  22. Johanna kl 13:21, den 23 oktober 2010

    Vilken bra idé!! Både insamling och rosa mat.

  23. Marika kl 13:23, den 23 oktober 2010

    Rödbetslasagne är underbart såhär på hösten och får en fin rosa färg! :)

  24. tina kl 14:06, den 23 oktober 2010

    Eanie: Åh vad roligt! Ska hålla utkik hos dig i veckan! :-)

    Tant Grön: Rödbetspesto, så smart! Och snyggt! Tack för tips!

    Mamman: Så gott, det ser jag fram emot! <3

    Johanna: Tack Johanna! Hälsa familjen. KRAM

  25. Kusinen kl 14:26, den 23 oktober 2010

    Härligt initiativ och gensvar!

  26. Anki kl 15:37, den 23 oktober 2010

    Jag har ett oslagbart recept på Rödbetsbröd med quinoa som blir härligt rosa (för att vara ärlig vet jag inte om det är oslagbart eftersom jag hittills blivit så nöjd att jag aldrig brytt mig om att prova något annat!). Bröd räknas förvisso kanske inte som en maträtt i sig, men man ska ju äta frukost/kvällsfika också! :) Det är lite långt att skriva ut ett helt recept i kommentarsfältet, men om du vill så kan jag maila det :)

  27. Jessica kl 15:57, den 23 oktober 2010

    Granatäpple, Tonfisk och Lamm. Även om lamm inte är direkt rosa från start.

    Sen går det ju alltid färga mat rosa, med rödbetor, hallon, rött vin eller om man så vill karamellfärg. Lite tomat kan även det sätta lite rosa touch på det hela.
    Rosa våfflor men hallonsirap är en smaskig dessert :)

  28. tina kl 16:04, den 23 oktober 2010

    Marika: Rödbetslasagne låter gott, det har jag aldrig ätit. Men det låter gott, kanske med fetaost i?

    Kusinen: Jag blir både imponerad och glad och tacksam!

    Anki: Såklart jag vill! :-) Maila tina@pickipicki se Tack!

  29. tina kl 16:05, den 23 oktober 2010

    ÖMarika: Rödbetslasagne det har jag aldrig ätit. Men det låter gott, kanske med fetaost i?

    Kusinen: Jag blir både imponerad och glad och tacksam!

    Anki: Såklart jag vill! :-) Maila tina@pickipicki.se Tack!

  30. tina kl 16:11, den 23 oktober 2010

    Jessica: Wow, en sann expert på rosa mat! :-) Tack för inspiration!

  31. Christer kl 16:14, den 23 oktober 2010

    oj, vad kommentarer
    Denna soppan kanske funkar i kampen mot cancer:
    http://blogg.erngren.com/2010/10/20/rodbetssoppa/

  32. Linda kl 17:25, den 23 oktober 2010

    Tack för påminnelsen att ge en smula. Jag ser framemot att följa bloggen i veckan och se all rosa mat!

  33. Daniella - BakeCake kl 18:16, den 23 oktober 2010

    Åh vad roligt! Du är en sån inspirationskälla och verkligen en person att se upp till! Gravad lax är ju lite åt det rosa hållet… Rödbetscoleslaw har jag själv gjort några gånger och det är riktigt gott och riktigt rosa! ;) Sedan kan du ju även koka pasta och ha i lite röd eller rosa karamellfärg i vattnet. Hoppas något tips hjälpte! Ha det jätte bra! Kram Daniella – BakeCake

  34. Anna kl 20:24, den 23 oktober 2010

    Lite rosa livsmedel: Skinka,kassler, pastrami, parmaskinka, bacon, rostbiff, leverpastej,Falukorv, röbetsbiffar, melon, granatäpple, hallon

    & sen ett recept:)

    Fläskfilé i rosa sås

    4 port
    1 fläskfilé på 600 gram
    1/2 röd paprika
    1/2 gul paprika
    1 stor gul lök
    1 liten burk creme fraiche
    2 msk tomatpuré.
    salt och svartpeppar
    1 tsk smör eller olja
    vatten att späda ut såsen med.
    400 gram tagliatelle

    Koka upp tre liter vatten med 1 tsk salt, lägg i tagliatellen och låt den koka enligt anvisningarna på paketet. Skär och strimla fläskfilén ganska smått, strimla paprikan och löken. Hetta upp en stekgryta eller en stekpanna med höga kanter. Lägg i smöret och låt det blir brunt. Stek filén en stund, tillsätt lök och paprika och låt det steka med tills köttet är klart. Tillsätt creme fraiche, tomatpuré och 1 dl vatten. Salta och peppra, Låt det puttra en stund (tillsätt mer vatten om det känns tjockt).

  35. annelie kl 20:52, den 23 oktober 2010

    Oj vad många tips du (och vi andra) fått!

    Själv så lagar jag ju aldrig mat – för det gör min sambo så mycket bättre och villigare ;)
    Men rosa desserter och bakverk kan jag bjuda på i mängd. bl.a. de här
    Rosa Chokladdammsugarna http://imittkok.se/?p=1624
    eller
    Rosa cupcakes http://imittkok.se/?p=1616

    - Annelie -

  36. Linda - Cupcakefluffan kl 21:11, den 23 oktober 2010

    Oj vad många bra tips, själv har jag gjort lite Rosa Bandet cupcakes http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/10/rosa-bandet-cupcakes.html , har inget tips på just rosa mat, återkommer när jag kommit på något

  37. Helena kl 21:20, den 23 oktober 2010

    Jättekul att läsa alla svar du fått!

    Ajvar blandat med grädde eller crème frachie blir rosa och fint. Passar bra till fisk. Här är ett recept:

    http://helenasmat.blogspot.com/2009/02/enkelt-ar-det-basta.html

  38. Anna kl 22:09, den 23 oktober 2010

    Mat med ”runda” former kan ju också passa tex palt med fläsk,sylt, smör & ett glas mjölk eller småplättar toppat med bär & rosa grädde/glass

  39. Plommonet kl 00:30, den 24 oktober 2010

    Jag gjorde en rip-off på din vitkålsgryta, där jag kombinerade krossade tomater och kokosmjölk. Inte så himla rosa, men jag tänker om du använder rödkål istället för vitkål, så borde det väl bli rosa? http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/09/att-lyda-sina-egna-goda-rad-twist-pa.html

    Annars kan du göra potatis-och-rödbetsmos, så borde det bli rosa mos! =D

  40. tina kl 00:52, den 24 oktober 2010

    Christer: Ja, kul att det finns så många idéer om rosa mat. Rödbetor verkar vara ett hett tips, en rödbetssoppa får det nog bli!

    Linda: Jag med, hjälp vad rosa det kommer bli! ;-)

    Daniella: Tack för fina ord och fina tips! Rödbetscoleslaw vore inte så dumt!

    Anna: Wow, du har koll på rosa mat, inget tvivel om den saken! Tack för både tips och recept! :-)

    Annelie: Vilka fina bakverk, konstverk!

    Linda: Fint! :-D

    Helena: Ajvar var länge sen vi hade i kylskåpet, den har jag helt enkelt glömt bort. Tack för påminnelsen! Och tack för fiskrecept!

    Anna: Haha, fantastiskt roligt! Du bjöd på kvällens stora skratt!! :-D

    Plommonet: Rödkål + vitkål = rosa kål? :-D

  41. johanna kl 04:10, den 24 oktober 2010

    Fläskfilé i rosa sås… Min mosters paradrätt, har dock inte receptet. Men det är iallafall rosépepparkorn som gör det rosa och massa grädde som gör det så gott :)

  42. Ulrika kl 13:25, den 24 oktober 2010

    Förrätt: Carpaccio med rödbetor, spenat(/ruccola) och getost. Ringla baslaamico eller honung över. Strössla över lite rostade valnötter/pinjenötter.

    Huvudrätt: Biff à la Lindström med potatis och sallad med lollo rosso och rädisor.

    Efterrätt: Syrlig mjuk sorbet på granatäpple och hallon i portionsformar, med en söt krispig rosavit maräng till.

    Mer tips: Lax självklart, rödbetssallad, granatäpple, hamburgerdressing, plommonchutney, kokta skaldjur, kaktusfikon, rosa marsipan, romsås, pistagenötter osv :)

  43. Ida kl 14:54, den 24 oktober 2010

    Sjögärdes Rosa Fisksoppa

    Den här ljuvliga soppan är en stående favorit på restaurangen där jag jobbat… everybody loves it!

    Fräs lök & vitlök
    Ha i krossade tomater, chilisås, och örter efter smak, salt o peppar, ev chili om man vill samt en rejäl sluring vitt vin.

    Låt detta koka länge, blanda sedan med cremefraich tills soppan antar en rosa skepnad.
    Lägg sist i fisk och skaldjur efter smak, men ex lax, torsk, musslor & kräftstjärtar. Låt bara gå med tills det precis är klart.

    Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill.

    Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.

    smaklig spis!

    - Ida

  44. Nina kl 15:09, den 24 oktober 2010

    Oj va mycket rosa det finns!! varför inte polkaglass till efterrätt något utav dagarna? antingen i form av glass med hemmagjort jordgubbbssås eller glass med hackade polkagrisar?

    Jag har lite smått börjat blogga igen efter några… eller ganska många månaders frånvaro.

    Kul att kika in här hos dig, lika mycket aktion som alltid :-)

    Hälsningar
    Nina

  45. Kim kl 19:05, den 24 oktober 2010

    Bra initiativ!

    Jag föreslår rödbetsrisotto ( http://tantrussinsbak.blogspot.com/2010/10/halv-atta-hos-kim-ii.html ) som du kan hitta i mitten av detta inlägg. Den är mer åt det cerisa hållet, men ack så god!

  46. Mårtenssons kök kl 21:55, den 24 oktober 2010

    Ditt initiativ gillas skarpt av oss, speciellt eftersom denna hemska sjukdom har satt stora spår i vår familj.
    Såklart vi vill bidra med lite rosa mat till din rosa matvecka.

    Kanske det skulle passa med en rosa Rhode Island med vitlökssmak till laxen eller till lite rosa skaldjur (riktigt god till hummer):
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/01/lordag.html

    En god, rosa glass kan väl oxå sitta fint, en med smak av blåbär och hallon:
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/04/soppa-och-glass.html

    Eller en sorbet med smak av jordgubb:
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/07/fler-jordgubbar.html

    Ska bli riktigt roligt att se vad som hamnar på menyn under veckan!

  47. tina kl 22:51, den 24 oktober 2010

    Johanna: Rosépeppar är underkskattat, så himla gott!

    Ulrika: Imponerande, och så frestande att vi slog till med Biff a’la Lindström redan ikväll! ;-)

    Ida: Tack för receptet, soppan hamnar på veckomenyn och jag längtar redan! Fisksoppa är toppengott!

    Nina: Vad roligt att du är tillbaka. Välkommen! :-D

    Kim: Åh, rödbetsrisotton måste jag testa vid tillfälle. Tack för tips!

    Mårtenssons kök: Tack för fina tips. Tur för mig att jag både har hallon och blåbär i frysen. Kanske lördagsglassen? Hoppas!

  48. Joakim kl 08:52, den 25 oktober 2010
  49. tina kl 22:04, den 25 oktober 2010

    Joakim: Oj, ett experiment av klass!

  50. Rawsa magi « eanie's kl 09:08, den 26 oktober 2010

    [...] att få drycken rosa, så att den passar in i min rawsa vecka, som jag just nu kör, inspirerad av Pickipicki, och mitt sätt att bidra till medvetandegörande och uppmärksammande av [...]

  51. Ännu lite mer rosa | pickipicki kl 08:52, den 10 april 2011

    [...] rosa på picki Läsarnas bästa (rosa) ätbara tips En chockrosa rödbetspesto Rosa bullar Rosa kakor Tweet Publicerad i Anna bakar, bakat, rosa [...]

  52. Rawsa vecka « eanie kl 05:37, den 3 november 2011

    [...] har, inspirerad av Frida som kör rosa klädvecka, beslutat sig för att skapa och följa en rosa matsedel nästa vecka för att uppmärksamma Rosa bandet-kampanjen, till förmån för kampen mot [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen