Så(s) som i himlen!

den 19 oktober 2010, kl 08:28

Det finns de som gillar sås, och så finns det de som verkligen GILLAR sås. De som tillhör den senare kategorin tycker inte att mat är mat utan sås, det är lite charmigt på något vis. Och så finns det sådana som vi, som nästan glömmer bort att sås finns. Därför var det som att komma till såshimlen när jag bjöds på finmat hemma hos mamman och pappan för en tid sedan, och fick bägge mina favoritsåser serverade på en och samma tallrik. Det här inlägget är därför en påminnelse till mig själv. Sås, kom ihåg det.

Rödvinssås
1 liten rödlök
1 morot
3-4 skivor bacon
1 msk tomatpuré
0,5 msk råsocker
färsk persilja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
ev 1 tsk maizena

Grovhacka grönsaker och bacon. Stek en liten stund i kastrull, rör ner tomatpuré och fräs tills de får fin färg. Rör ner socker och när sockret smält, tillsätt vin och kryddor. Låt reducera till hälften. Tillsätt därefter buljong och vinäger, låt småkoka 5-10 min. Sila såsen och red med maizena om du vill ha en lite tjockare sås. Låt koka upp, såsen är därefter färdig att serveras. Mamman har utgått från Tastelines grundrecept.

Kantarellsås

1 l färska kantareller,
el motsvarande mängd frysta
1 msk smör
3 dl grädde (sort efter tycke och smak)
0,5-1 tsk soja
redning: mjölk + 1-2 tsk vetemjöl

Rensa och finhacka svampen. Fräs i kastrull tills den mesta av vätskan kokar bort. Tillsätt en klick smör. Häll över grädde och en liten svätt soja (för färg). Låt småputtra i ungefär 5 minuter. Rör ut mjöl i lite mjölk och vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp under omrörning tills såsen får lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Och maten då?
Till såserna åt vi ugnsstekt oxfilé och mammans goda potatisgratäng. Till skillnad från mamman är jag ingen hejare på potatisgratäng, men om någon av er är på jakt efter recept så vill jag påminna om inlägget där jag efterlyste bra potatisgratängtips. Bland era kommentarer finns massor av inspiration att hämta.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Så(s) som i himlen!”

 1. Helena Ljunggren kl 08:54, den 19 oktober 2010

  Jag brukar ta simborgarmärket varje gång som den serveras god sås, ju mer desto bättre :D

 2. Sara Andersson kl 10:15, den 19 oktober 2010

  Sås är viktigt, viktigt. Vad vore köttbullar och potatis utan en god gräddsås?

 3. Hanna kl 10:17, den 19 oktober 2010

  Ja, sås måste man ha! :)

 4. Helena kl 10:59, den 19 oktober 2010

  …och så finns det de som inte tycker särskilt mycket om sås…

 5. kusinen kl 14:49, den 19 oktober 2010

  Aftonbladet vill ha tillbaka rubriken och slutklämmen! :)

 6. Cecilia kl 15:16, den 19 oktober 2010

  Hm, du har nog rätt angående sås. Jag är ingen såsperson, jag skulle nog till och med kunna gå så långt som att påstå att jag ogillar sås. Detta för att jag älskar sallad, men hatar när den får sås på sig. Jag gillar heller inte dressing speciellt, men har försöker tillvänja mig för att slippa svara på kommentarer.

  När jag läser det här tänker jag att jag ska göra detsamma med sås, för det här låter väldigt gott. Har ju faktiskt redan funderat på om jag skulle försöka mig på något slags Veganisera Husmanskost-projekt, och då är ju sås ett måste!

 7. Charlottes matblogg kl 15:43, den 19 oktober 2010

  Intressant med bacon i såsen !

 8. Emmas Kök kl 16:18, den 19 oktober 2010

  jag tillhör definitivt den senare kategorin :)

 9. Plommonet kl 16:19, den 19 oktober 2010

  Det som hade sänt mig till sjunde himmelen är om kantarellsåsen hade varit en kantarellstuvning istället. Flashback till söndagsmiddag hos mormor och morfar med älgstek, potatisgratäng, kantarellstuvning, sås och vinbärsgelé. Åh, nu dreglar jag nästan lite. :)

 10. Elin kl 17:23, den 19 oktober 2010

  bästa rubriken på länge :)

 11. tina kl 17:25, den 19 oktober 2010

  Helena: Haha!

  Sara: Sant, gräddsås och lingon är inte att förglömma!

  Hanna: :-)

  Helena: …och så finns det dom son inte gillar ost!

  Kusinen: Lite skämsvarning på rubriken, jag håller med!

  Cecilia: Spännande projekt! Du får bidra med din typ av husman i Meny i P1′s husmansinsamling: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=4093950

  Gillar du röra då? Det gör jag!

  Charlotte: Silas bort, men ger god smak!

  Emma: :-)

  Plommonet: Åh, fina matminnen är kul! :-) Jag har källaren full med vinbärsgelé (vi äter inte stek så ofta här hemma…). Kom hit så får du smaka!

  Elin: Eller inte! ;-)

 12. Anna kl 19:02, den 19 oktober 2010

  Jag hör till kategorin som ÄLSKAR sås. Ibland så mycket att jag ätit mammas hemgjorda makrillsås till lunch (bara!). Rödvinssåsen ska testat snarast! :)

 13. Ellen kl 20:48, den 19 oktober 2010

  Hehe, nu kom jag och tänka på när jag och min mamma åkte till Azorerna för några år sedan (mitt livs hittills enda charterresa). Det var vi och ett gäng pensionärer. Jag vet inte om det berodde på STS-personalens privata preferenser, eller var resultatet av tidigare gästers frågor, men när de gick igenom restaurangtips på ön var det en väldig fokus på just sås. De förklarade att det tyvärr inte var så vanligt med sås på Azorerna och beklagade detta flera gånger om…
  Bäst minns jag slutklämmen på presentationen, där de sparat det bästa restaurangtipset till sist, med yttrandet ”och DÄR, där finns det SÅS!” (uttalat på bred skånska).
  Mamma och jag citerar det fortfarande varje gång det vankas sås hemma…

 14. Lena kl 11:07, den 20 oktober 2010

  Tänk, jag får försöka anstränga mig att inte laga för mycket rätter med sås eller stuvning. Jag älskar sås och råkar allt som oftast tippa i lite grädde i onödigt många rätter. Har bättrat mig men …

 15. Maria kl 21:59, den 20 oktober 2010

  Sås. Min svaga punkt. Jag liksom… behöver inte sås till maten. Kan enkelt vara utan. Men andra vill ha den. Och jag har inte tålamodet. Bäst är det på sommaren när man kan klippa i lite färska örter och lite vitlök i en burk creme fraiche. Det gillar jag. Äter till och med lite av den *s* Men jag lägger dina recept bland favoriterna och ska testa.

 16. tina kl 01:04, den 21 oktober 2010

  Anna: Hihi. Makrillsås förresten?

  Ellen: Haha! :-D

  Lena: :-P

  Maria: Oja, yoghurtsås med vitlök, lite citronskal och massor med örter. Mmm, den placerar sig på sås-topplistan!

 17. Dukat för svamp i mitt vardagsrum | pickipicki kl 19:02, den 5 september 2011

  [...] Trattkantarellsoppa Kantarellsås L Kantarellrisotto l Svamprisotto med bovete L Pizza med kantareller och västerbottensost Tweet [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen