Blåbärstemat

den 29 juli 2012, kl 18:56

Häromdan hade vi blåbärstema på sommarkollot. Utöver att plocka, äta, plocka, äta, plocka och att äta, så kokade vi blåbärssylt, bakade vanliga och ovanliga (finska) blåbärsbullar samt en blåbärspaj. Somliga skulle kanske även säga fikatema, men det blir ju lätt så. Vi fikar och fryser upp våra blåbär, vad gör ni med blåbären som inte är fika/sött/gött? Idag plockade vi 2 liter som ska paketeras i små frysförpackningar och inte plockas fram förrän det är minusgrader ute och sommarkollolängtan outhärdig. Hoppas att det dröjer lång tid tills dess.

Blåbärssylt
Koka ihop 1 liter färska blåbärs med 2,5 dl syltsocker. Häll upp i väl rengjorda syltburkar och förvara svalt.

Blåbärsblåa fingrar?
Husmorstricket som löser det problemet hittar du här.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Blåbärstemat”

  1. matologi kl 21:08, den 29 juli 2012

    Det är nästan så att det är värt att sommaren nästan är slut, bara för att få njuta av alla sensommardelikatesser som kantareller och blåbär.

  2. anna kl 21:11, den 29 juli 2012

    Jag undrar vad papeppe tyckte om bondbönsfalafel till middag?

  3. Catta kl 21:35, den 29 juli 2012

    I sallad!!! Lite grönt till eller med annat tjafs också. Gott. Jag brukar ha det på omelett också. Men det kanske är överkurs…

  4. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 08:30, den 30 juli 2012

    Åh, blåbär är ju underbart i söta former! Min favvis är smulpaj på blåbär – finns nog inget godare. Men det jag alltid använder frysta blåbär till under hela vintern är smoothies, och dem gör jag helt utan socker – bara banan som ”sötningsmedel” ;-)

  5. Camilla kl 10:12, den 30 juli 2012

    Jag gör en blåbärsgröt som är helt ljuvlig. 150g blåbär, 1 dl vatten, koka upp tillsammans med knappt 0,25 dl socker. Vispa i knappt 0,5 dl fullkornsmjöl (jag använder skrädmjöl för den rostade smakens skull) och sjud i 10 min. Servera med mjölk eller fetyoghurt. Alternativt som topping på yoghurten istället.

  6. Sanna kl 13:56, den 30 juli 2012

    Vad härligt med hemmagjord sylt! Jag skulle lätt värma den och äta till vaniljglass.
    För övrigt älskar jag din köksvåg!

  7. tina kl 15:29, den 30 juli 2012

    Matologi: Kantareller och blåbär är sommar, och jag vill ha sommar-sommar lite, lite till. :-)

    Anna: Fråga!

    Catta: Blåbärsomelett! Får mig iofs att tänka på blåbärspannkaka, som är gott!

    Sonja: Vi har inte heller socker i smottisarna, men smoothie känns ju relativt sött ändå, på det bra viset visserligen! :-D

    Camilla: Blåbärsgröt hade jag ju nästan glömt bort, tack för tips! Äter sällan gröt sommarhalvåret, men nu blir jag så nyfiken på att testa skrädmjölsvarianten att jag genast måste försöka ta reda på vad skrädmjöl heter på finska! :-D

    Sanna: Tack, jag med, loppisfyndad häromhelgen.

  8. Sara kl 21:45, den 31 juli 2012

    Blåbärspannkakor och det är så gudagott att vi hoppar soppan och äter oss mätta på dem till middag: http://www.matgladabarnsblogg.se/2012/07/barfrossan-fortsatter-med.html

    Mvh Sara

  9. tina kl 20:40, den 1 augusti 2012

    Sara: Blåbärspannkakor är ljuvligt, tack för receptlänk! <3

  10. Blåbärshimlen tur och retur | pickipicki kl 23:22, den 18 augusti 2012

    [...] på picki Blåbärsgröt Blåbärssylt Blåbärspannkakor Blåbärskladdkaka Blåbärssmotti Fryst cheesecake i glas Tvätta [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen