- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Vi smygstartar advent

Posted By tina On 29 november 2012 @ 07:18 In advent,radiomat | 6 Comments

Om 12 min tjuvstartar vi adventsfirandet i P4 Morgon Uppland. Ett stycke brieost ska bakas i ugnen. Fikonmarmelad ska kokas och helst smaka lite åt julhållet. Nötter ska rostas och så ska även tunt skivad vörtis för att bli vörtbrödsknäcke. Hur allt det här hänger ihop och ska hinnas med på en halvtimme? Lyssna här [1] så får du höra! Ugnsbakad brie toppad med fikonmarmelad och rostade nötter är ett av tipsen på hur man enkelt lagar något sött och samtidigt salt som passar på ett glöggpartaj. Fler finfina tips hittar ni här nedan.

Ugnsbakad brie med fikonmarmelad
och rostade nötter

en hel rund brieost
fikonmarmelad (se recept nedan)
50 g nötter (t ex pekannötter och valnötter)
vörtbröd

Lägg brieosten i en ugnsform. Baka mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 min (osten ska smälta inuti men vara hel utanpå). Låt den därefter svalna. Koka fikonmarmeladen. Rosta nötterna i en torr stekpanna, passa så att de inte bränns. Toppa den bakade osten med fikonmarmelad (mellan hälften till 3/4 av marmeladen) samt rostade nötter. Gott att servera på vörtbröd som skurits i mycket tunna skivor samt rostats i torr stekpanna till de antar knäckebrödkonsistens.

Fikonmarmelad
100 g torkade fikon
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 dryg msk pressad citron
1 nypa vaniljpulver
1 nypa kanel

Skär bort skaften från de torkade fikonen. Finhacka fikonen. Lägg fikon tillsammans med vatten, socker och citron i en kastrull. Låt koka livligt i 15-20 min. Smaka av med vanilj och kanel.

Fler adventsfirarfavoriter
Dryck
Dunderglöggen [2]
Äppelglögg med calvados [3]
Alkoholfri svartvinbärsglögg [4]
Blodapelsindryck med stjärnanis [5]

Sött
Långjästa lussebullar [6]
Saffransbiscotti [7]
Radiokaka [8]
Chokladtryffel med lingon och rom [9]

Salt
Pepparkaksnötter [10]
Bästa vörtbrödet [11]
Kavringtårta med grönmögelost [12]
Finplock gånger 3 [13]


6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Vi smygstartar advent"

#1 Comment By Katarina On 29 november 2012 @ 08:05

Ugnsbakad brie är väldigt gott! Jag har gjort en version inbakad i smördeg, med hallonsylt och tranbär :)

#2 Comment By simone On 29 november 2012 @ 19:35

åh så gott de ser ut,mums hos dig vill ja oxå komma o fira advent.

#3 Comment By tina On 1 december 2012 @ 18:52

Katarina: Lyxigt! :-)

Simone: Välkommen!

#4 Comment By matmedmera On 2 december 2012 @ 14:00

det här är bara så gott!

#5 Comment By tina On 2 december 2012 @ 23:03

Matmedmera: Ja, det är ju det! :-)

#6 Pingback By Hej och välkommen advent! | pickipicki On 28 november 2013 @ 07:59

[...] adventsfavoriter Långjästa lussebullar Bästa vörtbrödet Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter Finplock gånger 3 Chokladtryffel med mörk rom och lingon Radiokaka Publicerad i advent, P4 [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/11/vi-smygstartar-advent/

URLs in this post:

[1] här: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

[2] Dunderglöggen: http://www.pickipicki.se/2011/10/6-veckor-till-forsta-advent/

[3] Äppelglögg med calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/

[4] Alkoholfri svartvinbärsglögg: http://www.pickipicki.se/2012/10/nu-varmer-vi-upp/

[5] Blodapelsindryck med stjärnanis: http://www.pickipicki.se/2012/01/semlor-till-frukost/

[6] Långjästa lussebullar: http://www.pickipicki.se/2012/11/psst/

[7] Saffransbiscotti: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/04/lucka-04-saffransskorpor/

[8] Radiokaka: http://www.pickipicki.se/2011/11/radio-som-i-radiokaka/

[9] Chokladtryffel med lingon och rom: http://kalender2011.pickipicki.se/lucka-13-det-kom-ett-mail/

[10] Pepparkaksnötter: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/02/lucka-2-pepparkaksnotter/

[11] Bästa vörtbrödet: http://www.pickipicki.se/2012/11/han-hittade-vorten/

[12] Kavringtårta med grönmögelost: http://www.pickipicki.se/2008/03/paskmiddag/

[13] Finplock gånger 3: http://www.pickipicki.se/2012/10/tilltugg-till-frukost/

Copyright © 2008-2009 pickipicki