- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Den skånska äppelkakan!

Posted By tina On 7 september 2013 @ 21:19 In äppelkaka,äpplen,Skåne | 19 Comments

Jag visste det! Alla år jag gått och suktat efter den skånska äppelkakan men inte tagit mig samman, jag har ju hela tiden haft på känn att det här är en kaka för mig. Kavring plus äpple är nämligen inget man slänger ihop i samma kaka om man inte vet vad man gör. Skåningarna har alltid vetat att det blir bra och nu vet vi också. En favoritäppelkaka är vad det här är. Kakan tar 42 min från start till mål, det är exakt samma tid som vår senaste äppelpodd [1] är lång. Baka, lyssna, äppelinspireras och ät. Varsågod, där har du morgondagens söndagsaktivitet!

Skånsk äppelkaka
10 svenska äpplen
2 dl mixad kavring
2 dl vitt ströbröd
2 dl skirat smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
0,5 dl äppeljuice
1 kanelstång
200 g smör

Stek kavring och ströbröd i skirat smör i en stekpanna. Tillsätt farinsocker och stek till knaprig konsistens. Skala (och kärna ur) äpplena och hacka grovt. Lägg skal och kärnhus i en kastrull tillsammans med kanelstång och äppeljuice. Låt koka ihop tills det tjocknar och sila därefter. Lägg äppelbitarna i lagen och småkoka tills de mjuknar. Varva äppelkompott med kavring i smord form, en större eller fyra potionsformar. Hyvla över smör och baka i ugn i 175 grader i ca 30 min. Recept ur fina boken Skånska matupplevelser.

Ännu mer äpplen, tack!
Musslor mid äpple, sidfläsk och calvados [2]
Bästa fläskpannkakan med äpple och timjan [3]
10 timmars långbakta äpplen [4]
Fuskglögg med äpple och calvados [5]
Roys kanelbullar med äppelfyllning [6]
Johans franska äppelgömma [7]


19 Comments (Open | Close)

19 Comments To "Den skånska äppelkakan!"

#1 Comment By Sanna On 8 september 2013 @ 08:54

Haha lyssnade på podden igår. Du har minsann en fablesse för calvados. Och konstigt nog minns jag ingen gång jag själv använt det.

Trevlig söndag!

Ps. Äppelmojset ser väldans gott ut!

#2 Comment By tina On 8 september 2013 @ 08:56

Sanna: Haha, jag insåg det nog inte själv förens avsnittet skulle klippas ihop. Men, det är något speciellt med äpple tillsammans med calvados som jag vill att alla ska veta. Testa någon gång, lova!

#3 Comment By Josefina On 8 september 2013 @ 09:28

Mums vad gott med äpplekaka/paj på hösten! Vilken gullig liten form!

#4 Comment By Amy’s piece of cake On 8 september 2013 @ 20:55

Skånsk variant har jag nog aldrig ätit. Undrar om man börjar prata skånska också efter man inmundigat den? ;) Skämt åsido, tycker om din färgglada bild, ser riktigt gott ut!

#5 Comment By Moma On 8 september 2013 @ 20:56

Åh, nu ska jag krypa ner i renbäddad säng och lyssna på äppelpod och drömma om skånsk äbblekage!

#6 Comment By Emmy On 9 september 2013 @ 03:43

Skånsk äppelkaka är så gott. Och din variant låter ännu godare än de jag testat själv.

#7 Comment By tina On 9 september 2013 @ 09:20

Josefina: Ja visst är dom söta! Fick dom i födelsedagspresent och vill äta allt i portionsform nu! :-)

Amy: :-)

Moma: Hurra!

Emmy: Kändes som en lyxkaka!

#8 Comment By Teresia On 9 september 2013 @ 10:22

Gjorde själv äppelmarmelad med vaniljstång och stjärnanis i helgen. Det blev supergott!

#9 Comment By Anna B On 9 september 2013 @ 15:03

Visst vet vi att det blir bra! På tiden att du provade! Ett av mina första recept på Taffel.se var just skånsk äpplekaka med färska lagerblad i äppelkoket (har ingen äppeljuice i min). Och så namnet: ”äppel” är något man säger norr om skogsgränsen :)

#10 Comment By tina On 9 september 2013 @ 17:29

Teresia: Åh, det låter som äppellyx det!

Anna B: Haha, ibland avslöjar man sig för lätt! :-)

#11 Comment By Sara på Vardag.nu On 12 september 2013 @ 18:04

Här har jag suttit hela dagen på jobbet och funderat på om det finns någon fin pod att lyssna på medan jag skriver rad efter rad men inte kommit att tänka på er två. Hur – HUR – kunde jag glömma?! Imorgon, då jäklar!

#12 Comment By Tina N On 16 september 2013 @ 18:20

Den skånska varianten kan väl gå an, om inget annat finns…..men om det finns den danska varianten, då är det den, som gäller! ;)

Kolla här får du se! :)

[8]

#13 Pingback By 10 goda recept för nyplockade svenska äpplen | Matgeek On 18 september 2013 @ 14:15

[...] Skånsk äppelkaka  PickiPicki firade att vi ägnade ett helt avsnitt av Picki, Matgeek och Poden åt att prata [...]

#14 Comment By tina On 24 september 2013 @ 20:42

Sara: :-)

Tina: Ska spanas in, tack! :-)

#15 Comment By Erik On 29 september 2013 @ 19:23

När ska man ha i sockret som finns med i receptet men inte i beskrivningen av hur man lagar?

#16 Comment By tina On 29 september 2013 @ 19:26

Erik: Slarvigt av mig. Farinsockret ska i stekpannan tillsammans med kavring. Resterande socker ska ner i äppelkompotten!

#17 Comment By Erik On 29 september 2013 @ 19:27

Tack för snabbt svar. Äpplekompotten står nämligen redan o puttrar!

#18 Comment By tina On 29 september 2013 @ 19:29

Erik: :-) Lyllos dig, jag är avis på din söndagsefterrätt. Hoppas du gillar den!

#19 Comment By Pia On 6 augusti 2018 @ 07:17

Hej
Är själv skåning men bosatt i Sthlm sen 23 år tillbaka men minns jag ätit den skånska


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/09/den-skanska-appelkakan/

URLs in this post:

[1] äppelpodd: http://pickimatgeekochpoden.se/

[2] Musslor mid äpple, sidfläsk och calvados: http://www.pickipicki.se/2012/11/musslor-med-sidflask-apple-och-calvados/

[3] Bästa fläskpannkakan med äpple och timjan: http://www.pickipicki.se/2012/10/basta-ugnspannkakan/

[4] 10 timmars långbakta äpplen: http://www.pickipicki.se/2012/09/10-timmars-ugnsbakade-applen/

[5] Fuskglögg med äpple och calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/

[6] Roys kanelbullar med äppelfyllning: http://www.pickipicki.se/2012/09/kanelbullar-med-appelfyllnng/

[7] Johans franska äppelgömma: http://matgeek.se/2011/09/16/fransk-appelgomma/

[8] : http://frkkaka.blogspot.se/2012/08/appelgott-fran-bornholm.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki