10 timmars ugnsbakade äpplen

den 30 september 2012, kl 10:47

Det här är äpplen som bakats i ugnen i 10 timmar. Eller okejdå, efter sju timmar tyckte vi att klockan närmade sig efterrättsdags. Och nog räcker sju timmar gott och väl för att det ska dofta ljuvligt av äpplen i hela lägenheten och att äpplena i ugnen gått från ett vitt fruktkött till en djupröd purékonsistens. En god efterrätt och ett kul äppeltrolleri som kan rekommenderas som hösthelgsaktivitet!

Långbakta äpplen
7-8 stora äpplen
knappt 1 dl socker
rivet skal från 1 citron
50 g smör
Servering: lättvispad grädde,
apelsinzest, florsocker

Smörj en ugnsform med en del av smöret. Skala, halvera och kärna ur alla äpplen. Varva äpplen med socker, smör och rivet citronskal. Packa in formen i bakplåtspapper och skär några hål i pappret. Låt stå i nedre delen av ugnen  i 150 grader i 7-10 h. Serveras ljummen tillsammans med lättvispad grädde, toppa med pudrat florsocker och apelsinzest.

Skriv ut inlägg

27 kommentarer till “10 timmars ugnsbakade äpplen”

  1. Sara W kl 10:54, den 30 september 2012

    Läckert, Tina! Nästa helg, då ska jag banne mig långbaka äpplen också!

  2. Beatas mat kl 11:01, den 30 september 2012

    Det såg gudomligt ut!

  3. Elisabeth kl 14:23, den 30 september 2012

    Jag förstår inte? Hur klär man in en form i bakplåtpapper? Ska pappret vara som ett lock över formen?

  4. tina kl 15:33, den 30 september 2012

    Sara: Ja gör det! :-)

    Beata: :-)

    Elisabeth: Ja, tänk dig att formen med äpplen är en present som ska slås in i presentpapper/bakplåtspapper.

  5. Johanna kl 18:45, den 30 september 2012

    Tror att de fyra små fina discoveryäpplena på vårt lilla äppelträd på uteplatsen ska föräras med att bli långbakta i ugnen. Minsann!

  6. sofie mumsfillibaba kl 22:39, den 30 september 2012

    Måste testa! Låter ju spännande!!

  7. Kaksmulan kl 22:45, den 30 september 2012

    Snacka om långkok, respekt ;). Men man blir ju grymt sugen på att testa. Dvs någon dag man inte är AKUT sugen på ugnsäpplen..

  8. Kim kl 10:44, den 1 oktober 2012

    Annorlunda långkok :) Blir väldigt sugen på att testa, och framförallt äta.

  9. Plommonet kl 15:03, den 1 oktober 2012

    ATTANS att jag inte såg det här imorse, då hade jag äppeltrollat till ikväll utan minsta tvekan! Jag ska sparar trolleriet till en riktigt mörk kväll i veckan istället! :)

  10. tina kl 17:50, den 1 oktober 2012

    Johanna: Åh, tänk att ni fick varsina äpplen, vilken tur!

    Sofie: :-)

    Kaksmulan: Nej eller hur, knappaste någon sista-minuten-efterrätt. :-)

    Kim: Det var annorlunda och gott, testa vetja!

    Plommonet: Hurra för äppeltrolleri mörka kvällar!

  11. Josefina kl 07:53, den 2 oktober 2012

    Ljuvligt …

  12. Hanna kl 13:43, den 2 oktober 2012

    Måste testas – ser riktigt läckert ut!

  13. Sara på Vardag.nu kl 20:11, den 2 oktober 2012

    Määää så gott det låter. Måste testa :)

  14. tina kl 21:32, den 2 oktober 2012

    Josefina: Ja! :-)

    Hanna: :-)

    Sara: Määä, ja! ;-)

  15. Helena kl 07:27, den 3 oktober 2012

    Det blev FAIL :-( Troligen borde jag packat ännu hårdare med papper runtomkring och kanske haft lite kallare då vår ugn nog är i varmaste laget… Var dessutom inte hemma under tiden och övervakade, men vi försöker nog igen. Kanske kan man lägga dem i en gryta med lock? Hur mkt vätska tror du behöver komma ut?

  16. tina kl 15:15, den 3 oktober 2012

    Helena: Åh vad tråkigt! Skulle snarare gissa på att det var för varmt, vrid ner temperaturen om du testar igen. Jag packade inte bakplåtspappret särskilt hårt om (två varv), men gjorde flera hål i pappret. Du glömde inte smöret?

  17. Helena kl 18:59, den 3 oktober 2012

    Nej, jag glömde inte smöret. Men vi har ofta på känn att vår ugn är lite i varmaste laget… Vi provar igen till helgen tänkte jag!

  18. Helena kl 10:03, den 5 oktober 2012

    Såg i ditt twitterfeed att fler haft problem. Jag hade iofs en glasform, men tror att tio timmar kanske var i mesta laget…

  19. Plommonet kl 13:26, den 5 oktober 2012

    NU har jag äppeltrollat! Hade Körsbäret hemma på middag igår och då bjöd jag på långbakta äpplen – vi blev stormförtjusta i det bägge två! 10 poäng! :)

  20. tina kl 18:09, den 5 oktober 2012

    Helena: När jag tittade på matochtjat (Hannahs?) bild på twitter så undrar jag om inte problemet är att hon såg ut att ha ett lager äpplen. Själv hade jag en relativt liten form och varvade smör/socker och äpplen i tre-fyra lager äpplen. Tror att färre lager lätt blir torrare/bränt. Jag ska testa igen i helgen, 10h och på lägre temp.

    Plommonet: Vad kul att det blev bra för dig! :-D

  21. Linda kl 08:02, den 6 oktober 2012

    Ska testas! Har läst lite kommentarer här och är lite osäker på receptet. Det står halvera äpplena och kärna ur. Visst ska de skivas också? Vilket kanske iofs är uppenbart om de ska varvas…

  22. tina kl 08:47, den 6 oktober 2012

    Linda: Jag skivade inte mina äpplen, varvade flera lager halverade äpplen i en liten ugnsform.

  23. Linda kl 10:42, den 6 oktober 2012

    Ok.Det slutade med en del klyftade och en del halva för mig, får se hur det blir i kväll :-)

  24. Helena kl 18:09, den 6 oktober 2012

    Jag hade iofs typ 1,5 lager, men troligen blev det lite i glesaste laget. Ska göra nytt försök vid tillfälle, verkar ha glömt det i helgens matplanering…

  25. tina kl 23:25, den 8 oktober 2012

    Linda: Hoppas bra!

    Helena: Ja gör det vetja!

  26. Anna kl 22:43, den 15 september 2013

    Hej Tina!
    Provade en grövre variant med äpplen med skalet på, lite hackad mandel i, smör, pyttelite kanel och demederasocker. Till detta vispad cremefraiche med citronzest, lite citronsaft, vaniljsocker och lite lite extra strösocker i. Jättegott och lite härligt rustikt look. 125 grader ca 5-6 h utan bakplåtspapper eller annat lock!

  27. tina kl 20:41, den 24 september 2013

    Anna: Spännande, tack för ditt tips! Din variant med hela äpplen ska testas!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen