En lasagne lite extra allt

den 30 oktober 2012, kl 21:35

När jag kom hem ikväll hade Per Morberg och Carl kokat ihop en lasagne som stod och väntade på köksbordet. Den senare var mycket nöjd med sitt middagsverk och jag kan förstå varför. Lite mer ost, lite mer sås, lite mer bacon (!), ja lite mer utav allt. Och visst är resultatet lite godare än standardlasagnen. Nu är jag lite mer mätt än vanligt och glad över traven matlådor i kylskåpet. Hurra för bra matlådemat!

Lasagnen lite extra allt
Köttfärsås:
700 g nötfärs
150 g bacon
10 champinjoner
2 vitlöksklyftor
690 g passerade tomater
100 g tomatpuré
salt och svartpeppar

Bryn köttfärsen. Stek delad bacon separat. Tillsätt stekt bacon, klyftade champinjoner, tomatpuré och skivad vitlök till köttfärsen, fräs en liten stund till. Slå över passerade tomater och låt sjuda i 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bechamelsås:
9 dl mjölk
100 g smör
1 dl vetemjöl
riven muskotnöt
salt och vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet under omrörning och bryn lite lätt i smör. Slå därefter över mjölken lite åt taget, rör om under tiden. Låt sjuda under fortsatt omrörning i 5-10 minuter och smaka av med muskotnöt, salt och vitpeppar.

Plocka ihop lasagnen såhär:
150 g god ost
250 g färska lasagneplattor

Varva bechamel, köttfärssås och riven ost med lasagneplattor. Gratinera mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

Skriv ut inlägg

Fisktipsen!

den 29 oktober 2012, kl 19:46

I förmiddags kastade jag ut en fråga om middagstips på twitter. Lättlagat och gärna fisk var önskemålen, och tänk jag fick så många finfina tips i retur att det kan tänkas bli fisk resten av veckan. Kvällens fisk blev den Sara inspirerade till. En god kolja under ett grönt täcke. Det kanske vore en sådan man skulle varit idag. Tänk att få lägga sig under täcket i en varm ugn, sannolikt det enda som skulle kunna väga upp cykelturen hem i storm och spöregn.

Fisk under grönt täcke
1 kg koljafilé (eller annan smart vit fisk)
1 kruka basilika
ett litet hörn parmesanost
1,5 dl soltorkade körsbärstomater
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Mixa basilika, tomater och ost till en kräm. Rör ner creme fraiche och smaka av med pressad vitlök, salt och peppar. Skär fiskfiléerna i 15 cm långa bitar, vit dubbel. Lägg fiskpaketen i en ugnsform och bred över basilikaröra. Baka mitt i ugn i 150 grader till 57 grader. Servera med ris och gröna bönor.

Skriv ut inlägg

Mammans favoritkakor

den 28 oktober 2012, kl 09:57

Jag bakar inte särskilt ofta, men det gjorde jag igår. Då blev det chokladkakor med körsbär och vit choklad. Receptet är systrarna Eisenmanns. Traven med kakorna är min mammas, för att hon är världens bästa.

Chokladkakor med körsbär och vit choklad
250 g rumsvarmt smör
2½ dl farinsocker
2 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade cocktailkörsbär
+ några till garnering

Rör smör, farinsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner det i ägg- och sockersmeten. Rör i vit choklad och de hackade cocktailbären. Klicka ut smeten på  två plåtar med bakplåtspapper (20-25 kakor). Tryck ner körsbär i kakorna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler. Receptet är ur favoritboken Två systrars söta.

Skriv ut inlägg

Ett stycke vaniljpodcast

den 27 oktober 2012, kl 08:46

När vi spelade in veckans podcast låg det en tät vaniljdimma över mitt vardagsrum. Johan rasade över det ena såväl som det andra och så redde vi ut vad vanillin egentligen är. Avsnittet hittar du här (iTunes) respektive här.

Podcastlänkarna
Göteborgstipsen hittar du här
La cucina italiana heter den italienska restaurangen
Vaniljlänkarna hittar du här
Momas kitchen

Receptlänkarna
Den karibiska efterrätten
Johans madeleins

Skriv ut inlägg

Tilltugg till frukost

den 25 oktober 2012, kl 06:55

Idag firas det Bond-premiär i P4 Morgon Uppland och här är tilltuggen det bjuds på. Lyssna här kl halv åtta om du är vaken. Om inte blir det kvarsittning, då får du ta igen frånvaron genom att laga recepten nedan ikväll. 

Laxmousse på knäcke
Mixa med en stavmixer varmrökt lax tillsammans med en liten, liten skvätt grädde. Bryt ett tunt finknäcke i småbitar. Forma laxmoussen till små bollar med hjälp av två teskedar. Toppa varje knäckebit med laxmousse och en skiva cocktailkapris överst.

Fikon invirade i lufttorkad skinka
Dela färska fikon i 4 eller 6 lika stora klyftor. Skär lufttorkad skinka i tunna remsor. Vira en bit skinka runt varje bit fikon.

Minismörgås med blåmögelost samt päron- och valnötsströssel
Skär något ljus bröd (exempelvis ciabatta el baguette i tunna skivor. Dela varje skiva i munsbitsstorlek. Rosta brödskivorna i torr stekpanna. Bred ett tunt lager blåmögelost på varje skiva. Finhacka päron (ett mjukt sådant) och valnötter och strössla över. Toppa med en prick honung.

Skriv ut inlägg

Plötsligt händer det

den 24 oktober 2012, kl 17:04


Någon målade mina tomater röda i natt.

Skriv ut inlägg

Ett vykort från Göteborg

den 22 oktober 2012, kl 18:35

I fredags packade vi med oss kappsäcken samt Veronica och for till Göteborg. Planen var att visa henne stan såväl som dess finfina matbloggerskor. I dis och regnskurar vet jag inte hur många sevärdheter vi egentligen lyckades peka ut där vi stod på Rambergets högsta punkt, tack och lov bjöd helgen på desto mer mat och matbloggare. Tack Ann-Louise, Johanna, Beata, Åsa, Linda och Rebecka för en fin helg, det var kul att ses! 


På fredagen besökte vi Ölrepubliken på Kronhusgatan. Ett stycke himmelrike för den som gillar öl, kan jag tänka.
I jakten på lördagslunch bestämde vi oss för att inte nöja oss med något annat än fisksoppa. Jag tror vi hittade stans godaste på Sjöbaren i Haga.
Lördagskvällen stavades matbloggsknytis och kameran log när Betas klänning matchade Lindas goda höstsallad (med bl a butternut squash, trattkantareller och rostade hasselnötter).

Åsas fina kikärtsgryta smakade koriander på det bästa viset.

Här är Veronicas jamaicanska romkaka pyntad med vispad grädde, röda vinbär och riven choklad. Det är alltså kakan vars förtrollande doft frestade oss i 48 mil. Den smakade precis så gott som jag räknat ut att den skulle göra.

Inte heller på fikafronten gick det någon nöd. Beata bjöd på en kolapaj med lingon, en paj vacker som få. Till det vispad crème fraîche.
Att det i sällskapet fotades mat ur alla vinklar var kanske inte så otippat. Men vem hade kunnat tro att vi för ett ögonblick skulle leka modebloggare? Inte jag!
Avslutningsvis en bonusbild från Kvarnfallet i Mölndal, finaste utflyktsmålet i Göteborgskrokarna.

Skriv ut inlägg

En podcast om kokboksfavoriterna

den 19 oktober 2012, kl 12:12

När vi spelade in veckans podcast hade vi besök av lilla valpen Alice, en sötare maskot står nog inte att finna. I sällskap av finbubbel och finpraliner pratade vi kokboksfavoriter. En av Johans nyaste favoriter ser ni på bilden ovan. Efter att han talat sig varm om spännande recept och vackra bilder samt smekt den läderinbundna boken över ryggen så gick det inte många minuter innan vår maskot i smyg satt tänderna i boken. Jag vet inte om det talar för att Johan är bra på att sälja eller att valpen har god smak (eller kanske en del hyfs kvar att lära). Vad jag däremot vet är att veckans avsnitt återfinns på iTunes (alternativt även lite här och där). Lyssna, lämna gärna feedback och glöm för allt i världen intebort att berätta vilka som är dina favoriter i kokbokshyllan.

Kokbokslänkarna
Under valnötsträdet - Anna Bergenström, Fanny Bergenström
Sallader runt Medelhavet - Liselotte Forslin (och hennes fina sida Le Parfait)
Expedition Mathantverk - Mikael Einarsson, Gustav Lindström, Henrik Francke
Smaklexikon - Niki Segnit
Pastejboken - George Kringelbach
Bagarens bästa: från surdeg till muffins - Paul Allam, David McGuinness
Bröd - Jan Hedh
Surdegsbröd - Martin Johansson
Enklare bröd - Martin Johansson
Den franske bagaren: surdeg, mat, kärlek - Sébastien Boudet
277 sorters kakor - Jan Hedh
Soppor, bröd och röror - Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Svensk husmanskost - Tore Wretman
Sju årstider i Majas kök - Maja Söderberg
Majas klimatmat - Maja Söderberg
Mastering the art of French cooking - Julia Child

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen